Caruana inn i tetkampen etter knusende seier over Anand

Fabiano Caruana. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny PogoninFabiano Caruana. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

– Det har bare gått oppover for meg de siste dagene.

av Tarjei J. Svensen

Fabiano Caruana er for alvor med i kampen om å få møte Magnus Carlsen i VM-matchen etter å ha tatt sin andre seier i Kandidatturneringen Moskva. I 10. runde i dag utspilte 23-åringen Viswanathan Anand.

kandidatr10

Amerikaneren fikk en behagelig stilling allerede fra Engelsk åpning. Etter 17 trekk valgte han å ofre en hel offiser for angrep. Computerne mente Anand fortsatt kunne forsvare stillingen, men i praksis var det en vanskelig oppgave. Kort tid etter kollapset stillingen og Anand valgte å gi opp etter 33 trekk.

SE OGSÅ: Spill gjennom dagens partier

Inderen var tydelig skuffet under gjennomgangen etter partiet og sa ikke et eneste ord på seansen med unntak av «thanks» helt på tampen. Anand ser nå ut til å være hektet av i feltet siden han har tapt mot både Caruana og Karjakin. Det er innbyrdes oppgjør som avgjør ved poenglikhet, deretter flest seire.

Caruana: – Bare gått oppover for meg de siste dagene

For Caruana var seieren bare fire runder før slutt en skikkelig opptur. Før hviledagen sto han til kliss tap mot Anish Giri. Mot Peter Svidler i 7. runde burde han også tapt.

– Det har bare gått oppover for meg de siste dagene. Det begynte med partiet mot Peter Svidler, og siden da har alt gått min vei, sa Caruana etter partiet.

– Når man gjentatte ganger klarer å stå unna for press og unngå tap, så hjelper det på selvtilliten og troen på egne sjanser. Hvis jeg hadde tapt mot Anish, så ville jeg nok vært ute av kampen om 1. plassen. Så det var viktig.

At Caruana nå er i ledelsen er i tråd med stormester Jonathan Tisdalls forhåndstips.

– Det er veldig imponerende av Caruana. Det er godt å se at han som tar risiko blir betalt for strevet, sier Tisdall til Matt & Patt.

– De siste rundene har Caruana  virkelig fått vist at han kan forsvare dårlige og vinne gode stillinger.

Caruana er nå oppe på 6 poeng. Det er samme poengsum som Sergey Karjakin, som med remisen mot Anish Giri tok sin sjette strake remis i denne runden. Karjakin og Caruana møtes for øvrig i 14. – og siste runde i det som kan bli et avgjørende parti om seieren.

Hele tre av dagens partier ble åpnet med engelsk åpning i dag. Svidler – Nakamura endte med remis etter trekkgjentakelse etter bare et par timers spill.  Aronian presset lenge i partiet mot Topalov, men måtte ta til takke med remis i dagens siste parti. Armeneren er et halvpoeng bak lederduoen og har fortsatt alle sjanser.

(Besøkt 1 054 ganger, 1 besøk i dag)