Her begår Nakamura tabben som sjokkerer sjakkverdenen

Foto: Skjermdump YouTube/WorldChess.com

Da reagerte motstander Levon Aronian.

av Tarjei J. Svensen

Hikaru Nakamura har hatt en skuffende Kandidatturnering i Moskva og er fullstendig hektet av uten en eneste seier. I 6. runde i dag gikk det fra vondt til verre for 28-åringen i partiet mot Levon Aronian.

Amerikaneren forsvarte seg med nebb og klør i over 70 trekk i et tårnsluttspill med bonde under. Stillingen var etter all sannsynlighet remis ved korrekt spill.

Så kom kjempetabben.

Hikaru Nakamura med brøler i partiet mot Levon Aronian i Moskva. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Hikaru Nakamura med brøler i partiet mot Levon Aronian i Moskva. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

28-åringen tar i sin egen konge, før han innser at et hvert trekk med kongen faktisk taper partiet. En av de mest grunnleggende sjakkreglene er at en brikke som berøres må flyttes. Nakamura velger likevel å ta hånden vekk fra kongen for å late som han egentlig bare skulle rette på den.

Det vil ikke Aronian gå med på. Armeneren stopper klokken for å protestere. Turneringslederen tilkalles og amerikaneren må likevel flytte kongen. Det førte til en lett tapt stilling som Nakamura kort tid etter ga opp.

En misfornøyd Nakamura kan sees riste på hodet i videoen under.

Simen Agdestein, på vei hjem fra Reykjavik Open, hadde ikke fått med seg episoden da Matt & Patt tok kontakt.

– Var ikke den stillingen egentlig remis, tenkte jeg. Jeg satt og lurte på hvordan i all verden hvit skulle vinne. Det lille jeg så av stillingen så veldig remisaktig ut. Det ble veldig lett etter Kf8.

Nakamura er nå hektet av i kampen om å få møte Magnus Carlsen. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Nakamura er nå hektet av i kampen om å få møte Magnus Carlsen. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Tapet fører til at Nakamura nå er håpløst bak med 2 poeng på de seks rundene.

Sutovsky: – Sjokkerende

Nakamuras oppførsel er av mange regnet for å være usportslig og har fått flere på sosiale medier til å reagere. President i Association of Chess Professionals, (ACP), Emil Sutovsky er en av dem. På sin Facebook-konto er han også opptatt av at Aronian på pressekonferansen hardnakket påsto at sluttspillet er vunnet. Så skriver han:

– Men akkurat det er ikke så sjokkerende som det at Nakamura som prøvde å j’adoube [«jeg retter», journ.anm] kongen etter å ha gjort trekket sitt. Spillerne må være under et voldsomt press i denne turneringen, sier Sutovsky.

Også The Week in Chess‘ Mark Crowther reagerer.

Det er ikke første gangen Nakamura er innblandet i kontroversielle episoder. Matt & Patt skrev i september om den russiske stormesteren Ian Nepomniachtchi som raste mot et sleipt lynsjakktriks av Nakamura i FIDEs World Cup. Amerikaneren brukte begge hender til å gjøre rokaden, noe som etter reglene er forbudt.

Episoden er ikke glemt av russeren som i denne forbindelse kommer med et lite stikk til amerikaneren.

Simen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

Simen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

Simen Agdestein: – Ikke imponerende spill av Karjakin

Aronian er nå sammen med Sergey Karjakin i ledelsen i Kandidatturneringen med 4 poeng.

Anand vant en knusende seier over Peter Svidler i denne runden og følger bare halvpoenget bak med 3,5 poeng.

SE OGSÅ: Alle partiene fra 6. runde

– Det er imponerende at Anand er med og kjemper. Han kan finne på å være med til siste slutt. Men jeg håper ikke det, for jeg er lei av matchene med Anand, sier Agdestein.

Veteranen mener det er tre mann som kommer til å kjempe om å møte Magnus Carlsen i VM-match i november: Karjakin, Aronian og Anand.

– Det er jo veldig spennende. Det tegner seg et bilde nå. Topalov er ute, det er vi alle enige om. Nakamura er heller ingen vinnerkandidat. Han er ikke i nærheten. Jeg klarer ikke å forestille meg at Peter Svidler skulle vinne heller, sier Simen Agdestein.

– Giri kan også finne på å vinne noen partier. Han er god psykisk.

Blir Sergey Karjakin Carlsens motstander i New York? Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Blir Sergey Karjakin Carlsens motstander i New York? Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Som Carlsen, lanserte han Karjakin som favoritt før turneringen.

– Jeg tror på Karjakin fortsatt. Men spillet har ikke vært så imponerende, som for eksempel i 1. runde.

De to siste rundene har imidlertid 26-åringen hatt store problemer og vært nær ved å tape. I 5. runde med svart mot Topalov, og nå sist i partiet mot Caruana. Begge gangene slapp han unna med et halvpoeng.

– Det er ganske imponerende. Sånn sett har han fått veldig god uttelling uten veldig imponerende spill, sier Agdestein.

Selv Carlsen selv har rost Karjakins utrolige evne til å redde dårlige stillinger. I et intervju med Dagbladet i dag sier verdensmesteren:

– Han er utrolig god til å forsvare dårlige stillinger. Forsvarsevnen hans er imponerende. Det taler veldig for ham nå i Kandidatturneringen. Selv de beste har en tendens til å kollapse når det butter imot, men han kan redde de utroligste ting. Det kommer til å være en stor fordel for ham, sa Carlsen.

Levon Aronian i delt ledelse i Moskva. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Levon Aronian i delt ledelse i Moskva. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Simen Agdestein mener også Aronian har styrket sine muligheter.

– Aronian har styrket sine sjanser, greit at han kan vinne mange partier. Anand og han har styrket sine kort, mens Nakamura og Topalov er ute av det.

Aronian på sin side går opp i 4 poeng og delt ledelse sammen med Sergey Karjakin.

– Han har utspilt meg så mange ganger at jeg har mistet tellingen. Selv om jeg heldigvis har vunnet en del av de partiene, sa Magnus Carlsen om Aronian til NRK da han i forkant ble spurt om hvem han anså som den tøffeste VM-motstanderen.

Fredag er fridag i Kandidatturneringen og neste runde spilles lørdag kl. 13:00 norsk tid. Da møtes de to lederne Aronian og Karjakin.

– Det er fantastisk spennende sjakk. Det skal de virkelig ha de kombattantene. Det er kanllharde og spennede kamppartier. Full honnør til spillerne, avslutter Agdestein.

r7-kandidat

(Besøkt 4 344 ganger, 1 besøk i dag)

3 kommentarer på "Her begår Nakamura tabben som sjokkerer sjakkverdenen"

  1. Levon demonstrerte etter kampen at han hadde vunnet uansett. Så stilling var nok ikke Remi

    • Trond-Arne Ausdal | 18. mars 2016 på 07:44 |

      Det er vel av mange sjakkeksperter sådd tvil om det virkelig var så lett vunnet som det Aronian påsto. Selv skal jeg la være å uttale meg. Min interesse og fascinasjon for sjakk overgår mine sjakklige evner.
      Man må ta med i regnestykket at det var i Aronians interesse å ha hatt en vunnet stilling i og med at han fikk poenget på så heldig vis; i lys av sitt eget selvbilde ville han at stillingen skulle være vunnet.
      Heldigvis trenger vi nok ikke vente lenge. Jeg antar at alle verdens sjakkyndige sitter og analyserer stillingen i dette øyeblikk…

    • Morten Pedersen | 20. mars 2016 på 14:43 |

      Aronian sa også at han ikke var 100 % sikker på om stillingen var vunnet, men han overbeviste seg selv under pressekonferansen.

Stengt for kommentarer.