Agon truer sjakknettsteder med søksmål

En tegning av spillestedet i Moskva. Foto: AgonEn tegning av spillestedet i Moskva. Foto: Agon

Men nettstedene gir blaffen.

av Tarjei J. Svensen

I dag går startskuddet for Kandidatturneringen i Moskva. Åtte spillere skal over 14 runder kjempe om å få møte Magnus Carlsen i VM-match i New York i november. Det er selve rosinen i pølsa for enhver profesjonell sjakkspiller. Seier her kan bety flere millioner i inntekter – og en VM-tittel. Med unntak av selve VM-matchen, er det kanskje årets viktigste turnering for spillere og sjakkentusiaster.

Men de siste dagene har turneringen kommet i skyggen for noe helt annet.

Bare dager før start offentliggjorde nemlig Agon, selskapet som sitter på de kommersielle rettighetene til hele VM-syklusen, at medier eller andre som videreformidler trekk fra Kandidatturneringen kan vente seg et søksmål. Ikke nok med det, selskapet nekter også medier og andre brukere å publisere partier før det er gått to timer fra partiets slutt.

Agon ønsker at partiene utelukkende skal være tilgjengelig på deres egen offisielle nettside worldchess.com. Unntaket er i Norge, der NRK i samarbeid med VG har kjøpt rettighetene til VM.

For de største sjakknettstedene som ChessBase, Chess24, Chessdom, Chessbomb og Internet Chess Club vil situasjonen imidlertid bli en helt annen. Disse er vant med direkte tilgang til en egen fil som gjør at trekkene fra det digitale brettet automatisk når ut på nettet i løpet av sekunder. På den måten vil de kunne vise partiene og lage sin egen dekning med egne kommentatorer.

Mens turneringsarrangører velvillig har delt dette med de største sjakkservererne for å spre partiene ut til flest mulig sjakkentusiaster over hele verden, er Agon av en helt annen oppfatning.

– Dette er enkelt og greit en måte å beskytte den kommersielle verdien. Å arrangere store turneringer koster enormt mye penger og innsats. Direkteoverføring er et produkt av den innsatsen. Sjakkfans vil ha mulighet til å følge det som skjer gratis på worldchess.com, men de er nødt til å godta krav som blant annet innebærer at de ikke kan videreformidle trekkene andre steder. Det samme gjelder for besøkende og journalister, sier Agon-sjef Ilya Merenzon i en uttalelse på den offisielle siden.

Magnus Carlsen og manager Espen Agdestein har stor tillit til Merenzon og hans arbeid for å kommersialisere sjakken. Overfor Dagbladet sa Carlsen torsdag:

– Jeg skjønner Agon veldig godt. Akkurat den delen med copyright av trekkene er litt «tricky», men de har rettigheter å selge. Så jeg forstår dem. Jeg skjønner også sjakkfans, men det er egentlig ikke noe problem for dem. De kan jo se på Agons sendinger. Der får man live-kommentarer, computerevalueringer og trekkene, sa Carlsen til avisen.

I sjakkverdenen har reaksjonene vært svært negative. Det bulgarske nettstedet Chessdom, med tette forbindelser til FIDE, har reagert sterkest.

Agon, dette er en stor feil. Og vi snakker ikke om video-delen. Detaljen det dreier seg om er sjakktrekkene, selve essensen i spillet. Det er et element forbundet med den historiske rettigheten av frihet og offentlig eierskap og global tilgjengelighet. Dere kan ikke sperre spredningen av denne i noen form, noe som har blitt fastslått i rettssaler i USA og EU (Tyskland og Bulgaria). Problemet er ikke at dere vil gjenta den samme feilen igjen, men at dere forsøker å ødelegge en fantastisk sjakkturnering på alle nivåer.

På Twitter var også saken flittig diskutert. Ian Rogers, australsk stormester og en av de mest anerkjente sjakkjournalistene, er en av dem.

Et britisk sjakkforum er også varslet om søksmål om partiene diskuteres der.

Det er ikke første gang det er trusler om søksmål på grunn av krangel om rettigheter.

Internet Chess Club ble i 2008 truet av det tyrkiske sjakkforbundet i forbindelse med dekningen av et europamesterskap.  I 2010 gikk det bulgarske sjakkforbundet til sak mot ChessBase for å ha vist partiene fra Anand-Topalov uten tillatelse. Saken ble i 2011 avvist av tysk rett. 

Merenzon argumenter slik:

Vi er selvsagt klar over de tidligere feilslåtte forsøkene på å beskytte sjakktrekk. Det er ikke det vi gjør. Trekkene er ikke beskyttet. Det vil vil beskytte, er liveoverføring – noe som loven anser som «hot news», noe som produseres med en kostnad. Dette er noe vi helt klart vil beskytte, og sannsynligvis med suksess, men presedensen er ikke bare viktig for meg, eller for Agon; det er det samme for alle andre som vurderer å arrangere store turneringer i fremtiden (som chess.com med sin lynsjakkturnering). Jeg var personlig involvert i å arrangere mange turneringer i løpet av de siste tre årene, og sponsorene jeg snakker med hver eneste dag kommer med følgende punchline: Hvis liveoverføringen ikke er beskyttet, så vil ikke de store sjakkturneringene være levedyktig rent kommersielt.

Det er fastslått at sjakktrekkene i seg selv, ikke er beskyttet av opphavsretten. Agon mener likevel at en direkteoverføring av trekk er beskyttet og har sendt en forklaring på det fra et advokatselskap som viser til amerikansk og russisk rett. For at brukeren skal kunne følge partier via worldchess.com, må man nå godta avtalevilkårene og logge seg inn via en egen konto.

Norges ledende advokat på medierett, Jon Wessel Aas, virker å være av den oppfatningen av at trekkene ikke er beskyttet.

Nettstedene gir blaffen

De nevnte nettstedene har allerede varslet at de vil ignorere truslene om søksmål. ChessBase’s Albert Silver sier til chess.com:

– Agon’s sammenligning med tv-bilder er bare tull. De kan selvsagt kontrollere video, hvem som tar bilder osv, men sjakktrekkene? Glem det.

Det er høyst uklart hvordan Agon planlegger å beskytte seg mot nettsteder som mottar trekkene på andre måter, for eksempel ved å følge overføringen på NRK.no.

Den populære sjakkportalen ChessBomb skriver at de ikke vil benytte den offisielle siden for å hente trekkene, men i stedet sette opp en anonymisert tjeneste der brukere kan sende inn trekkene. Andre nettsteder må trolig gjøre det samme, noe som vil føre til en større forsinkelse per trekk enn normalt.

Dermed tyder alt på at vi kan få et massesøksmål mot alle de største sjakknettstedene. Og kanskje noen Twitter-brukere.

(Besøkt 2 308 ganger, 1 besøk i dag)