Frode Urkedal med karrierebeste på Mallorca: – Det er mye å lære

Frode Urkedal. Foto: Tarjei J. SvensenFrode Urkedal. Foto: Tarjei J. Svensen

Nå avslører 22-åringen planene for videre satsning.

av Tarjei J. Svensen

– Jeg er godt fornøyd,  men det er mye å lære, sier Frode Urkedal til Matt & Patt.

Han har akkurat stått for en stor norsk sjakkprestasjon med å gå til topps i Ciutat de Manacor på Mallorca med 7 av 9 poeng. Der avsluttet sjakk-raketten med en 15-trekks remis mot andrerangerte GM Alexander Bortnyk (2554) fra Ukraina.

mallorcaUrkedal endte til slutt knallsterke to poeng (!) foran tre spillere på 5 poeng: Bortnyk, russiske Daniil Yuffa (2516) og Kiril Stupak (2537) fra Hviterussland.

22-åringen var bare rangert som nummer seks i feltet på ti spillere på ferieøya, men forble ubeseiret med fem seire og fire remiser. Det er en sterk prestasjon av Urkedal, som med en ratingprestasjon på 2715 tjener 24 ratingpoeng på innsatsen. Uoffisielt er han oppe på 2531 som betyr at han snuser på Kjetil Lies femteplass (2534) på norgesrankingen.

SE OGSÅ: Resultater og rundeoppsett for turneringen

Avslører studieplaner

Urkedal har til tross for noen friår fra studier vært usikker på ambisjonene. Nå regner 1911-spilleren med å gå tilbake til studiene. På spørsmål om det etter kjemperesultatet frister med videre satsning, kommer han med et motspørsmål:

– Spørsmålet er jo om det ikke er akkurat det jeg driver med nå?

Så svarer han:

– Jeg hadde jo tenkt til å studere,  men det betyr jo ikke at det blir lite sjakk av den grunn.urkedal-oversikt

Det er ikke første gang den nybakte stormesteren går til topps i en internasjonal turnering. I oktober vant han en åpen turnering i Tsjekkia. Den gang var imidlertid ikke motstanden i nærheten av den han møtte i Spania.

Triumfen på Mallorca er uansett bare en parentes i forhold til det som var fokus for nordmannen. Allerede fredag sikret han seg det avgjørende GM-nappet som gjør at han i løpet av ganske nøyaktig én måned blir Norges 13. stormester.

– Jeg vet ikke hvorfor jeg har gjort det så bra her. Jeg har jo trent en del i det siste og har vel spilt forholdsvis bra. Jeg har fått inn en del forberedelser, men jeg har oversett en del her. Men jeg har jo også fått en del hjelp fra motstanderne, sa den nybakte stormesteren til Matt & Patt fredag.

SK 1911-spilleren gjør seg nå klar til det som kan bli en thrilleravslutning i Eliteserien kommende helg. Senere skal han spille Fagernes Chess International, en turnering i Sverige samt NM for klubblag.

Tisdall: – Urkedal har mye uforløst potensial

Jonathan Tisdall, her i aksjon for Asker i Eliteserien. Foto: Tarjei J. Svensen

Jonathan Tisdall, her i aksjon for Asker i Eliteserien. Foto: Tarjei J. Svensen

– Et helt poeng over kravet til napp er selvsagt strålende, sier toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund Jonathan Tisdall til Matt & Patt.

– Det minner meg om noe ganske smart som Jon Ludvig sa om sitt eget gode år i 2015.

– Det er en ting er å forbedre seg, men det som gjør en betydelig forskjell for de fleste er å heve det laveste giret, å gjøre bunnpunktet høyere og unngå svake resultater. Rett og slett å bli mer stabil.

Stormesteren synes det er vanskelig å beskrive Urkedal som spiller, men sier følgende:

– Jeg har inntrykket av at han har en stil som er vanskelig å definere. Jeg mener han tar masse risiko og har fullstendig tro på egne vurderinger. Men han er en ganske universell spiller, selv om det er ganske vanlig nå til dags. Han virker komfortabel med det meste.

Mange toppspillere stopper opp etter å ha blitt stormester, tror du Frode kan nå langt?

– Definitivt. Jeg tror han ganske lett kan nå høyere. Han har mye uforløst potensial. Som jeg sa tidligere er stabilitet en vei til suksess og stødig fremgang, ikke bare å øke dine beste resultater.

Tisdall blir ikke overrasket om Urkedal prioriterer studier til høsten.

– Som toppsjakksjef vil jeg gjerne se flere forsøke å satse fulltid på sjakk, men om han forblir aktiv og seriøs, så er det nest-beste alternativ. Jeg håper han gjør det.

Salomon med strålende avslutning

Johan Salomon - Norges neste stormester? Foto: Tarjei J. Svensen

Johan Salomon – Norges neste stormester? Foto: Tarjei J. Svensen

Norges andre håp i klassen, Johan Salomon (18), så ut til å gå mot en katastrofeturnering etter sju runder. Så tok han seg sammen. I 8. runde lørdag ble det seier over David Pardo Simon (2512). Søndag slo han til med seier over turneringens høyest ratede Vladimur Burmakin (2556) – med svarte brikker.

– Jeg stod likt fra åpningen, og utspilte han resten av partiet, sier 18-åringen til Matt & Patt.

salomon-mallorca2Dermed endte det på 3,5 poeng og 9. plass for Nordstrand-spilleren, som også begrenser ratingtapet.

– Det gikk mot en katastrofe med mange dårlige partier, men de i de to siste partiene spilte jeg på veldig godt. De siste to partiene reddet meg noe innmari og ente på kun -3,6 i rating, sier Salomon.

Han er også imponert over prestasjonen til sin landslagskollega.

– Den er helt utrolig, jeg tror han tar steget opp til 2550-2600 i nærmeste fremtid!

SE OGSÅ: Alle saker om turneringen på Mallorca
(Besøkt 1 609 ganger, 1 besøk i dag)