Det startet med en Twitter-melding. Nå strømmer pengene inn

Oslo-ordfører Marianne Borgen besøkte Bøler bibliotek. Foto: Sjakk for flyktningerOslo-ordfører Marianne Borgen besøkte Bøler bibliotek. Foto: Sjakk for flyktninger

NRKs sjakk-kommentator har samlet inn 30.000 kroner til sjakkspilling på asylmottak.

av Tarjei J. Svensen
Torstein Bae. Foto: Tarjei J. Svensen

Torstein Bae. Foto: Tarjei J. Svensen

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre en forskjell. Det vet Torstein Bae, tidligere president i Norges Sjakkforbund, elitespiller og sjakk-kommentator på NRK.

Ved siden av å være advokat, har han holdt kurs for flyktninger på Bøler i Oslo øst.

– Det har vært veldig trivelig og vellykket. Første gangen var vi rundt 50 stykker. Så kom det opp at de som er på midlertidige mottak blir sittende lenge på grunn av problemer med kapaisteten. Der har de ikke særlig penger å bruke.på noe, sier Bae til Matt & Patt.

– I første omgang tenkte jeg på de der, men det gjelder sikkert andre mottak i hele landet at man ikke har så mye ting til en fritidsaktivitet. Sjakk har jo blitt en litt norsk ting, så det kan være en positiv måte å komme inn i det norske samfunnet på, fortsetter han.

Derfor la han mandag kveld ut en oppfordring på Twitter ved et innfall:

Da Frode Antonsen, aktiv sjakkspiller i SOSS og administrerende direktør i Selvaag Bygg svarte på oppfordringen, begynte snøballen å rulle.

To dager etter at meldingen ble lagt ut, har 30.000 kroner kommet inn til formålet. Selskapene som har bidratt med 5000 kroner hver er Betonmast, OBOS, Selvaag, Glava, Eiendom Norge og GKI. Bidragene skal være nok til å kjøpe inn rundt 200 sjakksett til landets asylmottak.

(Oppdatering: Bae melder nå at det er sju selskaper som har bidratt slik at beløpet totalt er 35.000 kroner)

I tillegg stiller Øystein Brekke i Sjakkbutikken med gratis lærebøker.

Bae veldig godt fornøyd med bidragene.

– Jeg hadde noen forhåpninger, men det koster jo ikke særlig mye med sjakksett. Særlig når vi vet at vi har Brekke som kan levere rimelige ting, så får man inn noen tusenlapper så hjelper det litt. Samtidig vet jeg at selv om mange ser positivt på en slik utfordring, så er det fort gjort at det ikke blir noe ut av det. Men det var mange som retweetet meldingen og det at Antonsen svarte ble avgjørende, sier Bae til Matt & Patt.

Bae holder undervisning. Foto: Sjakk for flyktninger

Bae holder undervisning. Foto: Sjakk for flyktninger

Hvordan har responsen vært på de kursene du har hatt for flyktninger?

– Det synes jeg har vært veldig positivt, både fra lokalmiljøet her hos oss og for de som deltar, sier Bae.

– Tanken er at det også skal være en møteplass, og ikke bare sjakk for flyktninger. Det kunne man sett for seg som et alternativ. Men vi har jo ønsket at det skal være et sted der man treffer hverandre, det synes jeg har fungert veldig bra. Språket står ikke i veien, noe det kan gjøre i andre aktiviteter.

Bae forteller at dersom andre ønsker å bidra til formålet, kan man ta kontakt med han direkte eller via Facebook-gruppen Sjakk for flyktninger.

(Besøkt 1 769 ganger, 1 besøk i dag)