Norge kan få sin 13. stormester om en uke

Frode Urkedal og Johan Salomon jakter stormesternapp på ferieøy.

av Tarjei J. Svensen

Johan Salomon (18) og Frode Urkedal (22) rømmer Norge i vinterferien. Tilfeldigvis har de begge endt opp på ferieøya Mallorca i den lukkede stormesterturneringen VII Torneig internacional Ciutat de Manacor GM.

1. runde begynner søndag kl. 20:30.  Det spilles ni runder frem til søndag 28. februar.

spania-turneringDe norske talentene er rangert på nedre halvdel i den 10-mann store gruppen med tre stormestere. Høyest rangert er russeren Vladimir Burmakin (2556), fulgt av Aleksandr Bortnyk (2554) fra Ukraina og Kiril Stupak (2537) fra Hviterussland. Kravet for stormesternapp vil være på 6 poeng, noe som bør være innen rekkevidde for de norske håpene.

Blant deltakerne er også russeren Daniil Yuffa (18), som Carlsen møtte i Qatar Masters Open.

Duoen reiser nok til ferieøya med et klart mål: Stormesternapp. Salomon har gode minner fra Spania der han i Sitges overraskende sikret seg sitt første napp i fjor sommer. Siden den gang har Nordstrand-spilleren vist prestasjoner på høyt nivå, uten å imponere som i Spania.

– Jeg føler jeg har gjort det veldig dårlig i det siste, og håper å endelig få en god turnering siden sommeren. Formen er bra, og jeg er godt forberedet, sier Salomon til Matt & Patt mens han sammen med resten av familien venter på flyet til Mallorca i København.

22-årige Urkedal er blant landets mer stabile spillere og står med to stormesternapp fra Landsturneringen i 2012 og Eliteserien 2013/14. Det betyr at han kan bli Norges 13. stormester om han tar minst 6 poeng.

– Jeg håper vi får se napp. Vi trenger noen som kan følge etter og pushe Aryan Tari fremover, så jeg håper vi snart får en solid base med aktive stormestere, sier toppsjakksjef Jonathan Tisdall til Matt & Patt.

Rundene starter såpass sent som 20.30 hver dag, med unntak av 4. – og siste runde. Det er foreløpig ikke kjent om noen av partiene blir sendt direkte.

Dersom det ikke lykkes denne gangen, kommer det flere sjanser for begge i løpet av mars måned. Salomon deltar også i den store åpne turneringen Reykjavik Open som starter 8. mars. 20. mars, bare fire dager etter siste runde på Island, begynner Fagernes Chess International med både Salomon og Urkedal på startstreken.

(Besøkt 1 324 ganger, 1 besøk i dag)