Magnus Carlsen: 68 – Resten av Hamburg: 2

Det hjelper nok å være godt trent med 70 motstandere og seks timers spill. Foto: Anna Rudolf/PlayMagnusDet hjelper nok å være godt trent med 70 motstandere og seks timers spill. Foto: Anna Rudolf/PlayMagnus

Etter nær seks timers spill hadde verdensmesteren nedkjempet nær samtlige av sine 70 motstandere i Hamburg. Score: 68-2.

av Tarjei J. Svensen

Sjakk er et verktøy for å gjøre verden til et smartere sted.

Sitatet kommer fra Magnus Carlsen i hans intervju med Die Zeit denne uken. Anledningen er avisens 70-årsjubileum i år og verdensmesteren har tatt turen til Hamburg for å spille simultan mot 70 motstandere. Rundt 300 tilskuere hadde tatt turen til Speicherstadt lørdag, et fredet lagerhus i havnebyen.

25-åringen har etter hvert blitt en erfaren simultanspiller 14 år etter debuten i Holmensenteret. Den gang spilte 11-åringen mot 23 spillere samtidig – og vant 19 av dem. Denne gangen var utfordringen betydelig større. Aldri før har Carlsen møtt så mange motstandere på en gang.

Georgios Souleidis, som jobber for Chess24 i Hamburg, var til stede på simultanen og forteller til Matt & Patt at nivået på motstanderne var svært varierende.

– Jeg tror de sterkeste spillerne hadde rundt 2000-2050 i rating, men det var mange svake spillere der. Jeg fikk ikke sett på så mange partier, men de jeg så var helt latterlige, med dronning og tårn under, forteller Souleidis.

Simultanen begynte kl 15, men var ikke ferdig før kl 21. Foto: Anna Rudolf

Simultanen begynte kl 15, men var ikke ferdig før kl 21. Foto: Anna Rudolf

Gikk på en smell på tampen

25-åringen lå godt an til å gjøre rent bord. På rekke og rad måtte motstanderne bite i gresset. Etter litt over fem timer var stillingen 64,5-0,5.

Til slutt klarte enda en spiller å holde 25-åringen til remis. Helt på tampen klarte dessuten én spiller å slå verdensmesteren.

Uansett kan nok sjakkstjernen se seg godt fornøyd med følgende resultat: 67 seire, to remiser og bare ett tap!

Det betyr at Carlsen i gjennomsnitt bare brukte litt over fem minutter per parti i simultanen som ble spilt med Play Magnus-brett. Alle motstanderne fikk med seg signerte brett etterpå, skriver VG.

Die Zeits Ulrich Stock uttalte til avisen at hele 1400 hadde søkt om å få plass i simultanen. Bare fem prosent av disse fikk altså sjansen, den yngste var åtte år gammel.

– Hvis vi hadde fylt 1000 år, så hadde det ikke vært noen problemer med å finne motstandere til Magnus, sa Stock til VG.

Blant motstanderne var den legendariske fotballtreneren Felix Magath, tidligere manager i klubber som Bayern München, Schalke 04 og Fulham. Tyskeren måtte gi tapt etter å ha kjempet iherdig, ifølge Chess24.

Chess24 har lagt ut en video fra simultanen.

(Besøkt 2 095 ganger, 1 besøk i dag)

Stengt for kommentarer.