– Kommer et punkt hver gang der jeg tenker «Hva gjør jeg? Det her er helt deprimerende!»

Magnus Carlsen i intervju med Sjakkbloggen etter triumfen i Nederland.

av Tarjei J. Svensen (Foto: Maria Emelianova)

For 26. gang i karrieren gikk Magnus Carlsen til topps i en superturnering. 25-åringen var ubeseiret på de 13 rundene i Tata Steel Chess og tok 9 poeng etter fem seire og åtte remiser.

Med triumfen i London Chess, Qatar Masters Open, og nå altså i Tata Steel Chess, tyder alt på at verdensmesteren er tilbake der vi kjenner ham: Best.

Søndag kveld ble en underholdende avslutningsseremoni gjennomført i sponsoren Tatas lokaler, en liten busstur unna Wijk aan Zee, den forblåste men naturskjønne byen på Nederlands kyst.

LES OGSÅ: Tisdall: – Toppformen til Magnus er like om hjørnet

Tradisjonen tro ble det servert vin og ertesuppe til de rundt 200 fremmøtte fra arrangøren, spillere, ledsagere, sponsorer og presse.

Carlsen takker van Wely for et gratis poeng. Foto: Yerazik Khachatourian

Carlsen takker van Wely for et gratis poeng. Foto: Yerazik Khachatourian

I seierstalen ga ikke Carlsen fra seg sjansen til å komme med en morsomhet som førte til latter i hele salen.

Jeg må få takke min spesielle venn Loek van Wely, som alltid er der for meg og gir meg et gratis poeng når jeg trenger det.

Et par timer tidligere ble han gjort oppmerksom på at hver gang han slår Loek van Wely, vinner han også turneringen. Det skjedde også i år, selv om det ikke akkurat gikk knirkefritt. Nederlenderen fikk muligheten til avgjørende og vinnende fordel i tidsnøden. Like etter gikk det derimot rett vest – til Carlsens store glede altså.

Carlsen: – Jeg kjørte ikke på 100 prosent

Pappa Henrik er en viktig støttespiller for Magnus under turneringene. Foto: Yerazik Khachatourian

Pappa Henrik er en viktig støttespiller for Magnus under turneringene. Foto: Yerazik Khachatourian

Det er en glad Magnus Carlsen som snakker med Sjakkbloggen under avslutningsseremonien. Smilet blir litt bredere når han blir påminnet at seieren kom på bursdagen til sin gode kamerat Anders Hagen.

– Jeg er veldig fornøyd med turneringen. Det har ikke vært full gass hele veien. Men det var mer enn nok.

Hvordan rangerer du resultatet i denne turneringen i forhold til de fem andre du har vunnet i løpet av det siste året?

– Det er vanskelig å si. Det var selvfølgelig spesielt å vinne i London i og med at det kom etter en dårlig periode. Men det er jo litt vanskeligere å vinne med 14 spillere enn med ti, så sånn sett så henger denne veldig høyt.

Foto: Maria Emelianova

Foto: Maria Emelianova

Du har en rekke på 35 partier uten tap nå. Er toppformen inne eller har du mer å gå på?

– Ja, jeg har noe å gå på. Jeg kan pushe hardere. Jeg gjorde noen litt trygge valg egentlig i denne turneringen. Ikke hver gang, men jeg kjørte ikke på 100 prosent. Det var et bevisst valg. Men jeg er der jeg føler jeg har vært før, så blir det da å pushe enda hardere for å ta enda et lite steg senere.

Men du mener altså at du har mer å gå på som sjakkspiller?

– Ja, så absolutt. Men jeg er veldig fornøyd med å være der jeg var på mitt beste.

– Jeg har fått sikkerheten tilbake

I fjor sommer og høst hadde Carlsen tre skuffende prestasjoner som startet med en sjokkerende 7. plass i Norway Chess, før det bare ble 2. plass etter rufsete spill i Sinquefield Cup i august. Under EM for landslag i november gikk det igjen dårlig og verdensmesteren tapte hele 16 ratingpoeng.

Var du noen gang i tvil om at du skulle klare å komme tilbake til ditt beste etter den dårlige perioden du hadde i fjor?

– Selvfølgelig, man er jo aldri sikker. Det hjalp for meg å bare være tålmodig. Både i turneringer og generelt. Nå har jeg fått sikkerheten tilbake, både i spill og forberedelser.

En fornøyd Magnus på pressekonferansen. Foto: Yerazik Khachatourian

En fornøyd Magnus på pressekonferansen. Foto: Yerazik Khachatourian

Når du vinner så mange turneringer som du gjør, er det noen grunn til å frykte at du skal miste motivasjonen og at du skal begynne å tenke «nå vinner jeg lett»?

– Nei, absolutt ikke. Her i Wijk aan Zee er det en veldig lang turnering. Jeg pleier å si at det kommer et punkt i løpet av hver gang hvor jeg tenker «Hvorfor? Hva gjør jeg? Det her er jo helt deprimerende!»

Carlsen beroliger fansen:

– Men det punktet kom egentlig ikke i år. Jeg var egentlig i bobla i hele turneringen. Jeg er motivert og samtidig tålmodig. Så foreløpig er motivasjonen på topp og formen er bra. Det ser veldig bra ut.

I Wijk aan Zee sto 25-åringen øverst på pallen for femte gang i karrieren. Det er en tangering av Viswanathan Anands rekord. Men mens 46-åringen har gjort det på 16 forsøk, har Carlsen bare ni. Da er det ikke rart han trives på stedet.

Magnus Carlsen og Yifan Hou

Foto: Yerazik Khachatourian

Hvor mye tenker du på slike rekorder?

– Ikke så mye. Men det er en turnering det er gøy å vinne. Både på grunn av tradisjonene og fordi det er mange spillere og man trenger en høy score for å vinne. Men selvfølgelig tar jeg så mange rekorder jeg kan.

– Karjakin og Giri utmerket seg negativt

12. mars begynner Kandidatturneringen i Moskva. Den avgjør hvem som om å bli neste VM-motstander. Selv vet ikke verdensmesteren hvem som er favoritt.

Fabiano Caruana - favoritt i Kandidatturneringen? Foto: Yerazik Khachatourian

Fabiano Caruana – favoritt i Kandidatturneringen? Foto: Yerazik Khachatourian

– Nei, det er veldig vanskelig å si. Jeg har ikke noen særlig bedre mening enn det andre har om det. Det kommer til å bli fryktelig jevnt.

Det var vel ingen som utmerket seg her heller, kanskje med unntak av Caruana?

– Nei, det var vel heller Karjakin og Giri som utmerket seg litt negativt. Men Caruana spilte bra og kunne scoret enda mer med litt hell.

I fjor vant Carlsen i Baden-Baden og i Shamkir etter Wijk aan Zee. Førstnevnte kommer ikke tilbake som en lukket turnering før i 2017, mens i Aserbadsjan er de travelt opptatt med å forberede sjakk-OL i Baku. Det ligger an til å bli en sjakkpause frem til Norway Chess begynner i midten av april.

Tirsdag hadde han en simultan i det nederlandske parlamentet i Haag. Så står oppdrag i USA for tur og senere blir det også simultan over hele 70 bord i Hamburg.

Carlsen forsikrer fansen om følgende:

– Jeg blir nok ikke å ligge på latsiden.

Carlsen og vinneren av Challengers-gruppen, indiske Baskaran Adhiban, sammen med arrangøren. Foto: Yerazik Khachatourian

Carlsen og vinneren av Challengers-gruppen, indiske Baskaran Adhiban, sammen med arrangøren. Foto: Yerazik Khachatourian

(Besøkt 771 ganger, 1 besøk i dag)