Jon Ludvig og Aryan i kvalifisering om Norway Chess-plassen

Foto: Linnea SyversenKan Jon Ludvig gjøre ytterligere byks på verdensrankingen? Foto: Linnea Syversen

Men de norske sjakkstjernene får tøff konkurranse.

av Tarjei J. Svensen (Foto: Linnea Syversen)

For tredje år på rad skal det spilles kvalifisering om den 10. – og siste plassen i Altibox Norway Chess. Det ble i dag offentliggjort i en pressemelding.

Norgestoer Jon Ludvig Hammer (25), Aryan Tari (16), Sveriges ener Nils Grandelius (23) og verdens beste kvinnelige sjakkspiller Yifan Hou (21) er de fire spillerne som skal kjempe om den gjeve plassen.

Miniturneringen finner sted på Fagernes 23. – 26. mars, og spilles parallelt med Hans Olav Lahlums Fagernes Chess International.

Aryan Tari. Foto: Tarjei J. Svensen

Aryan Tari. Foto: Tarjei J. Svensen

Hammer har hatt et utrolig år og passerte nylig den magiske 2700-grensen, noe som plasserer ham blant de 40 beste spillerne i verden. Det er tredje gang norgestoeren må gjennom kvalifisering. I 2014 tapte han en match mot Simen Agdestein, men i fjor sikret han plassen ved å vinne en dramatisk EnterCard Chess Qualifier i Oslo, der verdensmesteren selv stilte kommentator på Karl Johansgate.

– Vi er glade for å ha etablert et godt samarbeid med NSF, både om denne kvalifiseringsturneringen og på andre områder. Vi tror dette samarbeidet er fordelaktig for alle interessenter, spillere, sjakkentusiaster og sponsorer/partnere, sier Kjell Madland, styreleder i Altibox Norway Chess i en pressemelding.

– Altibox Norway Chess er en flott turnering som skaper mye positiv oppmerksomhet om sjakk i Norge og ute. NSF vil gjerne bidra, og det at vi arrangerer kvalifiseringsturneringen er et godt eksempel i så måte, sier president i Norges Sjakkforbund Bjørn Salvesen.

Som i fjor skal det spilles tre runder med langsjakk og tre med hurtigsjakk. Vinneren får 25.000 kroner – i tillegg til den 10. – og siste plassen i Norway Chess. Det er 20.000 kroner for 2. plass, 15.000 til 3. plass og 10.000 kroner til 4. plassen.

I langsjakkpartiene vil det gis tre poeng for seier og ett poeng for remis, mens det i hurtigsjakkpartiene gis to poeng for seier. Det er foreløpig ikke kjent om miniturneringen får sponsorer eller om det blir tv-dekning, men dette er noe Sjakkforbundet fortsatt jobber med.

Tisdall: – Aryan har en sjanse

– Dette er fantastisk for samarbeidet vårt med Sverige og det gir oss sjansen til å utvikle de beste spillerne våre. Vi får et tettere samarbeid med Norway Chess og gir inspirasjon til å satse på kvinnesjakk, sier toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund Jonathan Tisdall til Sjakkbloggen.

Yifan Hou. Foto: Yerazik Khachatourian

Yifan Hou. Foto: Yerazik Khachatourian

Jon Ludvig er kanskje favoritt, men har Aryan også en sjanse?

– Hvis han fortsetter å forbedre seg, så har han en sjanse, ja. Men målet er at han fortsetter å utvikle evnen til å spille på et høyere nivå. Og jeg liker å tro at fjorårets kvalifisering hjalp både Jon Ludvig og Aryan på lengre sikt.

Tisdall er også fornøyd med å få verdens beste kvinnelige sjakkspiller til Norge. Hun avsluttet nylig med 5 poeng og 12. plass i Tata Steel Chess, omtrent som forventet ut i fra egen rating.

– Å få Yifan til Norge er noe jeg har jobbet for siden jeg begynte i jobben. I tillegg er hun en spennende spiller og kommer fra en voksende sjakklig supermakt. Dessuten synes jeg det er svært viktig å finne måter å inspirere kvinner til å spille sjakk, sier Tisdall og legger til at det også er positivt å bygge tettere bånd til Kina.

Bare noen dager tidligere kan 21-åringen ha gjenerobret VM-tittelen hun tapte i fjor da hun valgte å ikke delta i FIDE-VM. Fra 1. – 19. mars spiller hun VM-match mot ukrainske Mariya Muzychuk i hennes hjemby Lviv.

Norway Chess spilles for fjerde gang i Stavanger, fra 18. – 29. april. Feltet toppes selvfølgelig av verdensmester Magnus Carlsen, som enda ikke har klart å vinne turneringen. Også på startstreken er Vladimir Kramnik, Anish Giri, Levon Aronian, Maxime Vachier-Lagrave og  Veselin Topalov. Hvem som får de tre siste plassene, blir klart i løpet av kort tid.

(Besøkt 1 034 ganger, 1 besøk i dag)