Historisk Magnus Carlsen vant sin 26. superturnering

Magnus Carlsen på pressekonferansen etter sin femte seier i Wijk aan Zee. Foto: Yerazik KhachatourianMagnus Carlsen på pressekonferansen etter sin femte seier i Wijk aan Zee. Foto: Yerazik Khachatourian

Vant for femte gang i Nederland og tangerte Viswanathan Anand-rekord.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen presset Ding Liren knallhardt med hvit i tårnsluttspillet i 13. – og siste runde i Tata Steel Chess. Etter 99 trekk og nær fem timers spill måtte verdensmesteren ta til takke med remis.

Men halvpoenget var mer enn godt nok til at 25-åringen sikret seg sin tredje strake turneringsseier. Nærmeste konkurrent Fabiano Caruana spilte for ambisiøst og tapte partiet mot Evgeny Tomashevsky. Amerikaneren var avhengig av å vinne partiet for å dele seieren, men ble istedet henvist til delt 2. plass med Ding.

Carlsen kan se seg godt fornøyd med fem seire og ingen tap i den forblåste lille kystbyen i Nederland. 9 poeng på de 13 partiene er den samme poengsummen som også var nok til 1. plass i 2015.

– Det er business-as-usual og veldig profesjonelt av Magnus. Det er tegn som tyder på at toppformen hans er like rundt hjørnet, sier toppsjakksjef Jonathan Tisdall til Sjakkbloggen.

Resultatet plasserer Carlsen i de sjakklige historiebøkene. Det er femte gang i karrieren 25-åringen går til topps i den prestisjetunge turneringen i Wijk aan Zee. Han tangerer dermed Viswanathan Anand som mestvinnende i Tata Steel Chess, som første gang ble spilt i 1938.

– De siste tre gangene jeg har spilt her, har jeg vunnet. Så det er klart at jeg vil ta den rekorden, sa Carlsen i intervjuet med arrangøren etterpå.

1. premien i turneringen er på skarve 10.000 Euro, men arrangøren gir verdensmesteren dessuten en sekssifret sum i startpenger.

Super-Carlsen herjer sjakkverdenen

Magnus har nå vunnet i 22 av sine 32 siste superturneringer. Foto: Yerazik Khachatourian

Magnus har nå vunnet i 22 av sine 32 siste superturneringer. Foto: Yerazik Khachatourian

Vår norske verdensmester herjer i sjakkverdenen for tiden. Seieren i Tata Steel Chess er hans tredje strake triumf etter at han også gikk til topps i London Chess Classic og Qatar Masters Open i desember.

Det kan dermed være et passende tidspunkt å vise litt statistikk fra Carlsens prestasjoner de siste årene:

  • Seier i seks av sine åtte siste turneringer siden januar 2015. Bare i Norway Chess og i Sinquefield Cup sto ikke nordmannen øverst på pallen.
  • 22 seire på sine siste 32 individuelle turneringer siden 2010. Det er en seiersprosent på utrolige 69 prosent.
  • 26 seire totalt i superturneringer i løpet av karrieren. Bare Anatoly Karpov og Garry Kasparov har flere med henholdsvis 42 og 38, mens 40-årige Vladimir Kramnik og 46-årige Viswanathan Anand har 23 triumfer i superturneringer.
  • 35 partier og 3,5 turnering uten å tape en eneste gang. Forrige tap kom i november i 2015.

Carlsen tjener 6,6 ratingpoeng på prestasjonen og er nå igjen over 2850, som først vil gjøre utslag på februar-ratingen.

Spilte på to resultater

En litt forsinket Carlsen hilste på Ding Liren. Foto: Yerazik Khachatourian

En litt forsinket Carlsen hilste på Ding Liren. Foto: Yerazik Khachatourian

Carlsen ledet med et halvt poeng på Fabiano Caruana, som selv hadde en på papiret noe vanskeligere oppgave med svarte brikker mot Evgeny Tomashevsky. Men et halvt poeng var akkurat det Carlsen trengte.

– Jeg kommer ikke til å spille halsløst, sa han til Sjakkbloggen om dagens møte med Ding.

Nordmannen hadde kun én remis fra det eneste møtet mot 23-åringen tidligere, men kjenner kineseren godt etter å ha invitert ham med på treningsleir til Qatar før Shamkir Chess i fjor.

– Jeg synes dette begynner å se bra ut altså, sa en optimistisk Jon Ludvig Hammer på TV 2s sjakkstudio da spillerne nådde sluttspillet.

25-åringen så ut til å lykkes med forberedelsene og planen om spille på to resultater. Det førte til en rolig stilling i åpen Spansk med liten fordel til hvit. Klassisk Carlsen, med andre ord.

En konsentrert Carlsen rett etter start søndag. Foto: Yerazik Khachatourian

Carlsen fikk så en ørliten fordel i sluttspillet. Objektivt sett remis, men som vi så mange ganger har sett verdenseneren konvertere til seier.

– Det vi ser her, er at Magnus riktig vurderer at selv om det ikke er så mange brikker igjen, så er det ganske mange problemer han kan skape for motstanderen. Det er det som er så spennende her, kommenterte Hammer på TV 2.

– Vi er veldig godt fornøyd med at Magnus kan ganske risikofritt kan presse på for gevinst, og for at Caruana er under press mot Tomashevsky, sa Hans Olav Lahlum.

Senere endte det i et sluttspill med tårn og løper mot tårn, som er kjent for å være teoretisk remis ved beste forsvar. Carlsen presset, men kineseren fant alle de riktige forsvarstrekkene og holdt greit remis.

– Han får terningkast seks får gjennomføringen av dette sluttspillet, sa Hammer.

Etter en hektisk periode med fire turneringer og 38 turneringspartier på to og en halv måned, har ikke Carlsen fastsatt noen turneringer før Norway Chess begynner i Stavanger 18. april.

Det er en turnering som den norske verdensmesteren på tre forsøk enda ikke har klart å vinne. Nylig ble seks av deltakerne offentliggjort. Hvem som blir de fire siste, blir trolig klart i neste uke.

SE OGSÅ:
(Besøkt 732 ganger, 1 besøk i dag)