Offentliggjør seks deltakere i Norway Chess

Jon Ludvig Hammer må kanskje gjennom kvalifisering.

av Tarjei J. Svensen

To og en halv måned før Norway Chess braker løs i Stavanger 18. april, ble feltet offentliggjort onsdag ettermiddag.

1. Magnus Carlsen (Norge)
2. Vladimir Kramnik (Russland)
3. Anish Giri (Nederland)
4. Levon Aronian (Armenia)
5. Maxime Vachier-Lagrave (Frankrike)
6. Veselin Topalov (Bulgaria)

– Jeg tror dette blir den sterkeste turneringen i verden i 2016. Jeg er kjempeglad for at de beste spillerne nok en gang prioriterer Norway Chess. Det viser at verdenseliten setter pris på og prioriterer vår turnering, sier daglig leder i Norway Chess, Kjell Madland til TV 2.

Av de seks deltakerne, er bare Kramnik ny i forhold til fjorårets felt. Russeren var imidlertid på startstreken i 2014 og har senere klatret helt opp på 2. plass på verdensrankingen.

Norway Chess skal spilles på Scandic Hotell Forus i Stavanger. Foto: Tarjei J. Svensen

Norway Chess skal spilles på Scandic Hotell Forus i Stavanger. Foto: Tarjei J. Svensen

Det største spenningsmomentet sett med norske øyne, er om Jon Ludvig Hammer får delta for tredje gang, eller om han må gjennom en kvalifisering som i fjor.

Sjakkbloggen vet imidlertid at det fortsatt vurderes en kvalifisering med fire spillere om den siste plassen. 

Norway Chess har i de tre foregående årene blitt arrangert i mai og juni måned. For årets utgave måtte arrangøren gjøre flere endringer, fortalte Madland til Sjakkbloggen i høst.

– Vi har måttet flytte det på grunn av det internasjonale vinduet som er litt rart. Det var en mulighet også i juli, men da kolliderer det med fotball-EM, og det hadde vi ikke lyst til.

Hvordan blir det å ha turneringen to måneder tidligere enn dere er vant med?

– Hvis man ser på tidspunktet, så er det veldig bra. Men det er klart at det blir mye travlere for oss siden vi mister et par måneder forberedelser. Men vi synes det er viktig å legge det til et tidspunkt der vi får mest mulig oppmerksomhet og det ikke kolliderer med andre ting. Det er hovedgrunnen til den endringen, sa Madland.

altiboxFinansieringen har dessuten vært et problem. Norway Chess søkte om 1,2 millioner i støtte av Stavanger kommune, men måtte nøye seg med 750.000. Senere ble det også kjent at bredbåndsleverandøren Altibox går inn som hovedsponsor. Turneringens offisielle navn frem til og med 2018 er dermed Altibox Norway Chess.

I begynnelsen av 2016 kom dessuten den overraskende nyheten om at Norway Chess brøt ut av Grand Chess Tour-samarbeidet, som også inkluderte Sinquefield Cup i USA og London Chess. Bruddet kom som følge av uenigheter om en langsiktig finansieringsmodell for turneringene.

– Av disse tre turneringene er Norway Chess den eneste som nesten alene baserer seg på kommersielle sponsorer og en voldsom innsats fra frivillige, sa Jøran Aulin-Jansson i Norway Chess til VG.

Kort tid etter at nyheten om bruddet kom ut, ble datoene for det amerikanske mesterskapet offenliggjort. Turneringen ble lagt samtidig med Norway Chess, en «takk for sist» som fører til at Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana og Wesley So må prioritere turnering.

Resten av feltet skal etter planen offentliggjøres i løpet av to uker.

(Besøkt 681 ganger, 1 besøk i dag)