Jobava: – Magnus spilte som Capablanca og fikk det til å se enkelt ut

Carlsen-Eljanov, Foto: Alina l'AmiCarlsen-Eljanov, Foto: Alina l'Ami

Maktdemonstrasjon av Magnus Carlsen i nytt praktparti.

av Tarjei J. Svensen (Foto: Alinal’Ami/Tata Steel Chess)

Carlsen er i slaget! Foto: Alina l'Ami/Tata Steel Chess

Carlsen er i slaget! Foto: Alina l’Ami/Tata Steel Chess

Magnus Carlsen ser ut til å være i superform for tiden. Det viste han ettrtrykkelig i 7. runde av Tata Steel Chess lørdag. Der vant han en ny, feiende flott angrepsseier, denne gangen over verdens 13. beste sjakkspiller Pavel Eljanov. Ukraineren var også hans VM-hjelper i 2013 og 2014.

– Dette var en maktdemonstrasjon, sa Hans Olav Lahlum på TV 2s sjakksending.

– Jeg er veldig imponert over det Magnus presterer nå, utbrøt Jon Ludvig Hammer.

Det var Carlsens tredje strake seier i Wijk aan Zee og det 29. partiet på rad uten tap. Det meste ser ut til å stemme for verdensmesteren for tiden. Super-Magnus er nå for første gang over forventet score og leder Tata Steel Chess med 5 av 7.

Den ledelsen må han imidlertid finne seg i å dele med Fabiano Caruana som kjempet seg til seier over Ding Liren i denne runden. Wesley So, Ding Liren og Anish Giri er ett poeng bak med 4 poeng.

LES OGSÅ: Tror Carlsen skremmer motstanderne igjen

Vi kan uansett begynne å mimre tilbake på fjorårets utgave av samme turnering. Der hadde verdensmesteren en treg start – før han tok seks strake seire og vant Tata Steel Chess i stor stil.

– Ja, det minner litt om i fjor, både når det gjelder antall seire og spillet, sa Carlsen i intervjuet med arrangøren etterpå.

I partiet mot den solide ukraineren, gikk Carlsen aggressivt ut med svarte brikker. Spesielt 10…g5 var et spenstig trekk som fikk mange til å heve øyenbrynene. Verdensmesteren hadde imidlertid allerede fått fordel da ukraineren ofret en offiser i det som kunne se ut som et farlig angrep.

Magnus fant derimot alle de riktige forsvarstrekkene og kontrollerte det hele i mål. Partiet var over etter bare 34 trekk.

– Han gikk etter strupen på Eljanov, og klarte å finne alle de gode forsvarstrekkene, sa Jon Ludvig Hammer på TV 2s sjakksending etterpå.

Stormester Jan Gustafsson har analysert partiet for Chess24.

Baadur Jobava. Foto: Tarjei J. Svensen

Baadur Jobava. Foto: Tarjei J. Svensen

Jobava om Carlsen: – Litt som Capablanca

Sjakkbloggen har snakket med den georgiske stormesteren Baadur Jobava, for tiden rangert som nummer 66 på verdensrankingen. 32-åringen som kan skryte over å ha slått Carlsen to ganger, er en publikumsfavoritt kjent for sin uberegnelige spillestil. Det har gitt ham fans over hele verden.

Lørdag fulgte han partiet mot Eljanov fra sitt hjem i Tbilisi.

– Det var tydelig at han ville vinne. Han tok risiko med svart, kalkulert risiko. Så må vi takke «Pasha» også, som tok i mot utfordringen og ofret offiser for noen bønder og initiativet, men Magnus regnet alle variantene nøyaktig og holdt stillingen uten problemer. Det var ikke en lett stilling å spille for noen av dem, sier Jobava, som selv har spilt Carlsens aggressive trekk 10…g5.

På sitt beste er 32-åringen helt oppe i verdenstoppen, men den aggressive stilen har også ført til noen smertelige tap. Det fikk han oppleve i Tata Steel Chess i fjor, der han endte helt sist med 3 poeng.

Hva synes du om Magnus sitt spill med svart?

– Det er veldig vanskelig å vinne på bestilling med svart mot en så godt forberedt spiller som Eljanov. Derfor må man ta litt risiko for å skape ubalanse i stillingen og gjøre det vanskelig for begge sider. Den som er best, vinner partiet. Det gjorde Magnus, sier Jobava, som mener Carlsen tjener mange poeng på fysikken sin.

– Det ser veldig enkelt ut fra sidelinjen. Men som spiller, så vet jeg hvor mye energi som kreves. Etter et langt og slitsomt parti, så klarer man ikke en gang å sove normalt fordi hjernen er under press. Tenk deg det etter to uker med spill?

Jobavas høydepunkt i Tata Steel Chess så langt, er Carlsen-Tomashevsky.

Hva er ditt høydepunkt i turneringen så langt?

– Carlsens parti mot Tomashevsky. Der spilte han som Capablanca og fikk det til å se enkelt og logisk ut. Litt som to-gangeren, sier georgieren, og legger til at turneringens skuffelse er Mamedyarovs kjempebukk mot Eljanov.

Jobava har ellers lagt merke til at Carlsen har spilt mer aggressivt etter at han tok VM-tittelen for andre gang.

– Etter at man sikrer seg VM-tittelen, så er man ofte mindre ambisiøs. Så det er sannsynlig at han vil gjøre noe nytt, for eksempel eksperimentere mer. Det kan gi ham en viss tilfredsstillelse.

Caruana og Carlsen har nå fått et forsprang på ett poeng ned til resten av feltet. Men det er fortsatt seks runder igjen.

– Det er fortsatt mye som kan skje i turneringen. Men jeg tror vi kan få se overraskelser på slutten av turneringen når spillerne blir slitne, sier Jobava.

Søndag skal Carlsen møte Sergey Karjakin, som han aldri før har tapt mot med svarte brikker. Av totalt ti møter med svart, har åtte endt med remis. Carlsen vant partier i Wijk aan Zee i 2010 og i Stavanger i 2013.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 225 ganger, 1 besøk i dag)