Sjakkeksperter: Slik bør «juksetesten» av Bjørnsen gjennomføres

Foreslår oppgaveløsning og samtaler.

av Tarjei J. Svensen (Foto: Mikel Larreategi og Roar Nærheim)

Fredag gikk Stein Bjørnsen ut i lokalavisen Gjengangeren og sådde tvil om han faktisk vil stille opp på «juksetesten» som Norges Sjakkforbund onsdag vedtok at Horten-mannen må gjennom.

Stein Bjørnsen i Landsturneringen i Oslo. Foto: Tarjei J. Svensen

Stein Bjørnsen i Landsturneringen i Oslo. Foto: Tarjei J. Svensen

– Den føles urettferdig. Jeg er fryktelig usikker på om jeg skal stille. Jeg har ikke fått noen premisser for granskingen, aner ikke hvordan den foregår. Slik det er nå så har denne saken snudd fra at noen må bevise påstandene om juks, til at jeg må bevise min uskyld. Jeg føler meg forhåndsdømt, og det uten bevis, sa Bjørnsen til Gjengangeren fredag.

Utspillet kommer til tross for at Bjørnsen flere ganger har uttalt at han er villig til å stille på en test.  Nå er 50-åringen bekymret for presset.

– Jeg er redd for at det blir sett på som det, men akkurat nå er jeg som sagt ikke stand til å gjennomføre den. I tillegg er jeg redd for at rammene rundt den vil gjøre meg så stresset at jeg ikke kan spille i nærheten av mitt beste, sa Bjørnsen til Gjengangeren.

50-åringen er utsatt for massive anklager om å ha jukset seg til sjakksuksess i flere turneringer. Hele 66 partier skal Bjørnsen ha spilt, uten å tape en eneste gang. Og det etter under to år som aktiv sjakkspiller. Flere elitespillere som Frode Urkedal og Atle Grønn har gått ut og redegjort for hvorfor de mener Bjørnsen spiller som en computer.

Stormester foreslår oppgaveløsning

Sjakkforbundet har foreløpig ikke bestemt seg for hvordan den såkalte «juksetesten» eventuelt skal gjennomføres, men skal være i ferd med å innhente ekspertise på området. Men med uttalelsen i Gjengangeren friskt i minne, er det fortsatt høyst uklart om det i det hele tatt blir noen test.

Arthur Kogan. Foto: Mikel Larreategi (Wikipedia/CC BY 2.0)

Arthur Kogan. Foto: Mikel Larreategi (Wikipedia/CC BY 2.0)

Sjakkbloggen har likevel snakket med flere eksperter som har tanker om hvordan en slik test eventuelt kan foregå. En av dem er den ukrainsk-fødte israelske stormesteren Arthur Kogan, som er bosatt i Spania der han jobber som sjakktrener.

Kogan er en av dem som har engasjert seg sterkest i kampen mot computer-juks i internasjonal sjakk, og driver også en lukket Facebook-gruppe der jukse-episoder verden rundt diskuteres.

– Selv sterke stormestere bukker materiell i analyser, eller klarer ikke å løse enkle oppgaver fra tid til annen. Jeg ville derfor valgt ut noen spesielle stillinger, og jeg mener det bør være flere enn 20, slik at man kan finne det estimerte nivået på spilleren. Det er slik jeg jobber når jeg trener opp nye elever, sier Kogan.

Kogan er enig med den norske landslagsspilleren Frode Urkedal, som mener at partiene i seg selv er mer enn godt nok bevis for juks. Stormesteren tar dessuten til orde for et eget panel bestående av sterke spillere som kan vurdere partiene, eller bistå i en test av partiene eller en «ansikt-til-ansikt»-test.

LES OGSÅ: Bevisene Sjakkforbundet må vurdere i Bjørnsen-saken

– Hvis den som jukser viser tydelig og stabilt computeraktig spill, så synes jeg ikke det er noe behov for en test, bortsett fra at man bør spørre professor Kenneth Regan eller 3-4 kvalifiserte eksperter om råd. Problemet er at FIDE eller kommisjonen (Anti-Cheating Commission red.anm) ikke har brydd seg om å opprette en slik test bestående av kvalifiserte stormestere, mener israeleren.

– Etter min oppfatning er det viktig at en slik test er smart nok til å fjerne all tvil og det er derfor nødvendig å forberede den på et maksimalt profesjonelt nivå, sier Kogan.

Atle Grønn. Foto: Tarjei J. Svensen

Atle Grønn. Foto: Tarjei J. Svensen

Grønn: – Begynn med helt enkle, generelle spørsmål

Internasjonal mester og tidligere sjakk-kommentator på NRK Atle Grønn, mener man ved samtaler med hovedpersonen selv vil avsløre om han jukser eller ikke.

– En del av testen kunne være en samtale om de 66 partiene. Sjakk kan forstås på mange plan. Man kan begynne med helt enkle, generelle spørsmål om opplagte nøkkelstillinger i partiene, sier Grønn til Sjakkbloggen.

– Men gitt at Bjørnsen er en spiller på nærmere 2200-nivå, kan man raskt skru opp nivået på diskusjonen og ta for seg mer subtile sider ved partiene. Mange av trekkene ser ut som «vanlige sjakktrekk» ved første øyekast, men ved nærmere analyse viser det seg at det ligger ganske dype tanker bak. Jeg hadde sånn sett stor glede av å analysere partiene fra Fagernes. Her er det mer enn nok å diskutere for sjakkelskere, sier Grønn til Sjakkbloggen.

Da Sjakkbloggen snakket med landslagsspiller Frode Urkedal, foreslo han en lignende metode for testing:

– Jeg vil kreve at han skal testes i blindsjakk: I partier han har spilt, oppgaver og så videre. Han må utviltsomt være svært god i blindsjakk for å ha spilt partiene i Fagernes og Landsturneringen. Dette vil også gi han sjansen til å renvaske seg, sa Urkedal.

President i Sjakkforbundet Bjørn Salvesen sa til Sjakkbloggen fredag at det ikke er satt noen tidsfrist for når Bjørnsen må gjennomføre testen.

– Det er helt bevisst at vi ikke har en tidsfrist i vedtaket, og dette er upløyd mark og vi ønsker å etablere et vedtak som tar hensyn til begge parter. Det er viktig at det gjøres profesjonelt og godt, på en måte som ikke blir omdiskutert i etterkant. Vi tar den tida vi trenger, sa presidenten.

(Besøkt 1 379 ganger, 1 besøk i dag)