Bevisene Norges Sjakkforbund må vurdere i Bjørnsen-saken

Stein Bjørnsen. Foto: Tarjei J. SvensenStein Bjørnsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Kan bli utestengt fra norsk sjakk.

av Tarjei J. Svensen

I dag behandler Norges Sjakkforbund Stein Bjørnsen-saken. Horten-mannen er anklaget for å ha jukset seg til suksess i minst to sjakkturneringer: Landsturneringen sist sommer, der han vant klasse 2 i stor stil, samt TV 2 Chess International i romjula der han også gikk til topps med 8 av 9 poeng.

50-åringen, som begynte med aktiv turneringssjakk for bare halvannet år, skal ha spilt 66 partier uten å tape en eneste gang.

– Jeg har trent enormt mye, på det verste opptil 10 timer om dagen, sa Bjørnsen til Sjakkbloggen.

Etter at Sjakkbloggen skrev om saken første gang, er den blant annet omtalt av VG, Dagbladet, NRK, lokalavisen Gjengangeren og danske Ekstrabladet.

SE OGSÅ: Stein Bjørnsen (50) anklaget for å ha jukset seg til sjakksuksess
SE OGSÅ: Bildene som kan avsløre Bjørnsens sjakkjuks
SE OGSÅ: Urkedal: – Ønsketenkning at Bjørnsen ikke har jukset

Det er Sentralstyret, med president Bjørn Salvesen i spissen, som skal behandle saken. Opprinnelig var saken berammet til 3. februar, men etter all medieoppmerksomheten ble saken fremskjøvet til i dag 20. januar.

Møtet skal etter planen starte 17:00.

Forbundet har den siste tiden innhentet rapporter og vitnebeskrivelser fra motstandere, turneringsledere og elitespillere. Dersom Sentralstyret mener bevisene er gode nok, kan Bjørnsen bli utestengt.

Her er noen av bevisene som Sentralstyret må vurdere:

1. Computeraktige partier

Elitespillere som Atle Grønn, Frode Urkedal, Rune Djurhuus og den israelske stormesteren Arthur Kogan er blant de som har analysert partiene til Bjørnsen. De har kommet frem til at de er tilnærmet perfekte. Ifølge Grønn, gjorde ikke Bjørnsen en eneste feil i løpet av de 298 trekkene han spilte på Fagernes.

En annen som reagerte, er journalist og sjakkinstruktør Ole Valaker:

– At en blind og fersk spiller skulle spille bedre enn verdensmesteren, er like sannsynlig som at jeg lærer meg å skyte bedre enn Ronaldo. Det er også flere typiske maskintrekk i partiet, sa Valaker til Sjakkbloggen.

I en kommentar på Sjakkbloggen, skrev stormester Djurhuus dessuten:

At en godt voksen sjakkamatør på kanskje 1200 i spillestyrke etter 2 år med intensiv trening skal klare å spille 9 partier på Fagernes uten å gjøre en eneste taktisk blemme – faktisk knapt noe trekk som ikke befinner seg på topplisten til et computerprogram – er intet mindre enn et sjakklig mirakel.Det vitner om at personen enten er et sjakkgeni av de sjeldne, eller at han har jukset ved å få hjelp av sjakkcomputere. Det finnes ingen mellomting her.

Urkedal sa til Sjakkbloggen at dette er det mest knusende beviset av alle.

– Det virker som om mediene er veldig opptatt av utstyret han har brukt, men det er jo ikke først og fremst derfor han anklages. Det er partiene, mente Urkedal.

2. Har spilt med bluetooth-hodetelefoner

Flere av bildene Sjakkbloggen har publisert, viser med stor sannsynlighet at Bjørnsen har spilt med hodetelefoner med bluetooth-funksjonalitet. Etter først å ha vist frem analoge øreplugger i et innslag på NRK, måtte Bjørnsen overfor Dagbladet innrømme at ørepluggene han har brukt er med bluetooth. Disse kan ikke kobles til diktafon uten spesialutstyr.

Slike hodetelefoner kan brukes til å motta og sende lyd via for eksempel en telefon eller et nettbrett.

3. Fra nybegynner til mester på 19 måneder

Bjørnsen har siden de første dokumenterte partiene i november 2014 vist en enorm fremgang,  som er uten sidestykke i norsk sjakkhistorie.

I april 2015 fikk han sin første registrerte rating på 1284. Noen måneder senere vant han klasse 2 i Landsturneringen suverent uten å tape et eneste parti.

På Fagernes i romjula vant han igjen med 8 av 9 poeng, noe som fører ratingen hans opp til 2200. Det tilsvarer nivået til en sterk norsk mesterspiller.

4. Klarer ikke å analysere i etterkant

Flere vitner har påpekt at Bjørnsen ikke har evnet å forklare valgene sine i etterkant av partiene, og heller ikke ønsker å analysere partiene etterpå. I stedet kommer med generelle betraktninger som magefølelse. Det i seg selv mener mange er mistenkelig.

En av motstanderne som Sjakkbloggen snakket med sa følgende:

Det er totalopplevelsen av spill, prat, tidsbruk, øreplugg, kombinasjoner, overseelser, progresjon og det at han har spilt 60-70 partier uten tap som gjør saken klar for meg. Han kan ikke nok sjakk til at jeg tror det er mulig det han gjør, også basert på prat etter partiene kan han lite. I tillegg sier han at han har trent mye. Det har Magnus Carlsen også – med svakere progresjon enn ham.

Frode Urkedal er en av dem som har uttrykt ønske om at Bjørnsen skal gjennomgå en test.

5. Historikken

Stein Bjørnsen har minst én gang vært utestengt for doping. Det bidrar neppe på troverdigheten.

Det er ikke kjent om Norges Sjakkforbund offentliggjør avgjørelsen allerede etter møtet onsdag, eller om det blir klart først torsdag.

(Besøkt 932 ganger, 1 besøk i dag)