Hammer: – Magnus klarte å få Wei Yi til å svette litt

Wei Yi - CarlsenWei Yi - Carlsen

Men Carlsen klarte ikke å knekke vidunderbarnet i Wijk aan Zee.

av Tarjei J. Svensen (Foto: Tata Steel Chess)

Magnus Carlsen klarte ikke å knekke det 16-årige kinesiske stjerneskuddet Wei Yi i 3. runde i Tata Steel Chess mandag. Partiet varte i 60 trekk og ganske nøyaktig fem timer og var aldri over remisgrensen.

Det var Carlsens første, men neppe siste, møte med vidunderbarnet. Akkurat som da Magnus selv som 16-åring møtte Viswanathan Anand med hvit i Wijk aan Zee i 4. runde i 2007. Også den gang ble det remis.

– Fint forsvart av Magnus, for det så ut som en ganske farlig stilling. Det var ikke mye, men det var ubehagelig og det var ikke åpenbart hvordan han skulle hindre den planen til Wei Yi. Magnus klarte det, og han klarte også å få tak i en bonde underveis. Den klarte han å beholde, og klarte også å skape litt press, sa Jon Ludvig Hammer på TV 2s sjakksending.

Carlsen har dermed åpnet Tata Steel Chess med tre remiser. Dette var dessuten Carlsens 25. parti på rad uten tap.

Ellers ligger det an til å bli en jevn utgave av Tata Steel Chess. Fem av dagens sju partier endte med poengdeling. En av de som gikk seirende ut, var Caruana, som vant en pen teknisk seier over Michael Adams.

Amerikaneren leder turneringen med 2,5 poeng, ett poeng foran Carlsen, som ligger på delt 4. – 11. plass med 1,5 poeng.

tatar3

I dag åpnet det med Marshall-angrepet i Spansk, en noe remispreget åpning som er mye spilt på høyere nivå. Fabiano Caruana slo imidlertid Levon Aronian med åpningen i 2014, så helt ufarlig er det ikke å spille med svarte brikker.

I tårnsluttspillet klarte Carlsen å vinne en bonde, og Hammer mente på et tidspunkt at det var rundt 50 prosent sjanse for seier til nordmannen. Men Wei Yi forsvarte seg uten store problemer og sikret remisen.

– Han klarte å få Wei Yi til å svette litt, om ikke nok til å få en objektiv fordel, sa Hammer.

Storesøster Ellen Carlsen er likevel optimist med tanke på resten av turneringen.

– Det er kjedelig å starte med tre remiser etter å ha fått så gode stillinger, kommenterte hun.

– Det var gode takter av Magnus etter at han kom litt skeivt ut. Jeg synes dette lover bra for resten av turneringen, sa storesøsteren.

Hammer var etterpå noe kritisk til kompisens tidsbruk i dag. Carlsen brukte hele 42 minutter på sitt 22. trekk.

– Tidsbruken hans har ikke vært god, selv om resultatene har vært fine, og stillingene har vært spennende. Det tyder på at han ikke klarer å ta avgjørelsen med en gang, han nøler litt og er ikke 100 prosent overbevist på sine egne vegne, mente Hammer.

Kjempebukk av Mamedyarov

Makan til bukk skal man lete lenge etter på toppnivå. Foto: Tata Steel Chess

Makan til bukk skal man lete lenge etter på toppnivå. Foto: Tata Steel Chess

Verdensmesteren skal i 4. runde tirsdag møte Shakhriyar Mamedyarov, som virkelig ser ut til å slite for tiden.

I dag sto han til klar vinst over Pavel Eljanov, før han begikk det som nok må være årets største brøler:

At Mamedyarov skal møte Carlsen i 4. runde i morgen, gjør ikke sakene bedre for ham. 30-åringen har nemlig fire strake tap for Carlsen, senest det knusende tapet i 8. runde i Qatar Masters Open nylig.

Totalt er scoren mot aserbadsjaneren fem seire, fem remiser og ett tap (fra 2008).

– Jeg er fremdeles optimist, og håper vi får se Magnus sin første seier i morgen, avsluttet Ellen Carlsen i TV 2-studio.

SE OGSÅ:
(Besøkt 515 ganger, 1 besøk i dag)