Carlsen: – Må finne en balanse mellom å jage seirer, men ikke ta for store sjanser

Carlsen kan vinne sin 26. superturnering – og tangere Anand-rekord.

av Tarjei J. Svensen (Foto: David Llada)

Nytt år, nye muligheter. Igjen starter sjakkåret med superturneringen Tata Steel Chess i badebyen Wijk aan Zee, rundt en time unna Amsterdam.

tata15Det er 12. gang Carlsen stiller i den tradisjonsrike turneringen siden han fikk sitt internasjonale gjennombrudd der som 13-åring i 2004. Fire ganger har han vunnet toppgruppen: 2008, 2010, 2013 og i 2015.

I en alder av 25 år kan Carlsen komme opp på samme antall turneringsseire som Viswanathan Anand, som har vunnet i Wijk aan Zee fem ganger.

LES OGSÅ: Slik oppsummerer Magnus Carlsen 2015

Carlsen kan dessuten ta sin 26. seier i en superturnering i løpet av karrieren. Bare legendene Garry Kasparov og Anataoly Karpov har flere.

Carlsen: – Mer sikkerhet i spillet mitt

Og verdensmesteren virker å ha formen inne. To strake turneringsseire og 22 partier uten tap.

– Jeg håper at jeg kan fortsette den gode trenden fra London og Qatar. Det har vært mer sikkerhet i spillet mitt i det siste – enn tidligere. Sjakkformen er bedre enn på lenge, sier Carlsen i et intervju med VG.

Carlsen intervjuet etter seieren i Qatar

Carlsen intervjuet etter seieren i Qatar.

På spørsmål om hvor viktig det er å vinne i Wijk aan Zee, er svaret:

– Selvfølgelig er det viktig, men jeg må finne en balanse mellom å jage seirer, men ikke ta for store sjanser, sier Carlsen til avisen.

Carlsen legger også til at feltet er veldig ujevnt og at det er mange han kan slå med begge farger.

Verdensmesteren sier også i intervjuet at det er andre standarder for ham, enn for spillere som Kramnik, Giri, Topalov, Anand eller Nakamura. Carlsen gikk gjennom en vanskelig periode som startet med Norway Chess i juni og fortsatte med bare 2. plass etter rufsete spill i St. Louis og en personlig nedtur i EM for landslag.

– Det er ingen som lager oppstyr om Kramnik eller Giri eller Topalov eller Anand eller Nakamura eller Caruana gjør en dårlig turnering. Da blir det ingen stor greie ut av det. Når det skjer med meg, er det noe annet, sier Carlsen.

Carlsen vant alle 12 partiene i London. Foto: Carlsens Facebook-side

Carlsen vant alle 12 partiene i London. Foto: Carlsens Facebook-side

Carlsen har blant annet ladet opp med å spille en blindesimultan over hele 12 bord for en av sine sponsorer Arctic Securities i London. Der vant han alle partiene. Senere fikk han sjansen til å se favorittlaget Tottenham tape for Leicester på White Hart Lane.

simultan– Tingene har gått bra, særlig i de siste tolv partiene. Han føler seg i god form nå og har god selvtillit og er spillelysten. Det å ha så mye spilletrening som han har nå, er sikkert veldig nyttig, så slipper han å være usikker i starten, sier manager Espen Agdestein til Sjakkbloggen.

Tata Steel Chess er unik i den forstand at det er den eneste superturneringen med 14 deltakere og 13 runder. Arrangøren gir også invitasjoner til spillere litt lenger ned på rankinglisten, i motsetning til andre superturneringer, der kun de aller beste er med. Det øker underholdningsverdien, mener mange sjakkentusiaster.

Ut i fra startlisten ser vi at kun Anish Giri, Fabiano Caruana og Wesley So er med fra topp 10, i tillegg til verdensmesteren selv. Men heller ikke Sergey Karjakin (11), Ding Liren (12), Pavel Eljanov (13) eller Michael Adams (20) er for smågutter å regne i dette sirkuset.

– Det er et ganske hardt felt. Selv om det ikke er de samme topp 10-spillerne som vi har sett før, så er det veldig mange blant topp 20. Men det betyr også at man må score litt høyere enn vanlig. Det blir veldig spennende. Mange interessante spillere, sier Agdestein til Sjakkbloggen.

Mange sjakkfans gleder seg nok ekstra til Carlsens første møte med den unge stjerneskuddet Wei Yi (16), av mange antatt som en fremtidig utfordrer til VM-tittelen. Kineseren hadde et kjempeår i fjor, helt frem til hans første store nedtur i Qatar Masters Open.

– Han er veldig god for å være 16 år, men han er nok ikke på nivå med de beste i verden. Han har kjempepotensiale, og Magnus har også snakket om at det er veldig vanskelig å vite hvor gode de kommer til å bli, selv om de er gode i ung alder, sier Agdestein.

– Han kommer til å bli god, men så vet man ikke om han kommer til å bli topp 10, eller topp to. Topp én er det jo ikke plass til, sier manageren, etterfulgt av latter.

Agdestein forteller ellers at Carlsen vil få med seg pappa Henrik og sekundant Peter Heine Nielsen til Nederland.

Rundeoppsettet blir først klart i løpet av fredag, da åpningsseremonien skal avholdes.

Hammer tilbake på TV 2s sjakkdekning

Jon Ludvig Hammer. Foto: Yerazik Khachatourian

Jon Ludvig Hammer. Foto: Yerazik Khachatourian

Norgestoer og nå nybakt verdens topp 40-spiller Jon Ludvig Hammer ble overraskende vraket fra TV 2s sjakksending under London Chess Classic. Det vekket sterke reaksjoner på Sjakkbloggen.

Men til glede for mange fans, er nå er den populære krølltoppen tilbake med sine kommentarer på tv-skjermen. Kanalen har igjen rettighetene og sender på TV 2 Sportskanalen hver dag fra 13:00. Rundene begynner 13:30, med unntak av 13. og siste runde som begynner 12:00.

Også VG har sin vanlige live-dekning, hvor Sjakkbloggen og Hans Arild Runde vil være eksperter.

SE OGSÅ:
(Besøkt 645 ganger, 1 besøk i dag)