Frode Urkedal: – Ønsketenkning at Bjørnsen ikke har jukset

Landslagsspiller og tidligere norgesmester Frode Urkedal har sendt knusende rapport til Norges Sjakkforbund.

av Tarjei J. Svensen (Foto toppbilde: TJS/Roar Nærheim)

Stein Bjørnsen (50) er i hardt vær. Den blinde Horten-mannen er anklaget for å ha jukset seg til seier i minst fem turneringer. Anklagene toppet seg da 50-åringen vant TV 2 Chess International 5. januar med imponerende 8 av 9 poeng.

Stein Bjørnsen vant Landsturneringen med 8 av 9 i sommer. Foto: Tarjei J. Svensen

Stein Bjørnsen vant Landsturneringen med 8 av 9 i sommer.

Bjørnsen skal, ifølge ham selv, ha spilt 66 partier uten et eneste tap. Og det etter bare litt over et år med aktiv turneringssjakk.

Den betente saken har skapt stort engasjement fra flere hold i sjakk-Norge. NRKs tidligere sjakk-kommentator Atle Grønn og den israelske stormesteren Arthur Kogan, er blant dem som mener å kunne påvise klare computer-mønstre i partiene. Dessuten har sjakkdommer Pål Nordquelle og journalist og sjakktrener Ole Valaker gått hardt ut med anklagene.

Onsdag kommenterer til og med Magnus Carlsen Bjørnsens fremgang i VG, uten at han vil si noe om hva han mener om jukseanklagene.

– Han er virkelig et unikt sjakktalent, hvis alt er riktig, og det håper jeg det er.

LES OGSÅ: Bildene som kan avsløre Bjørnsens sjakkjuks

Internasjonal mester Nicolai Getz, rangert som nummer 20 i Norge, er én som har uttrykt skepsis.

– Jeg ser alt for mange på nettet som tydeligvis er grønne av sjalusi, og jeg har sett mange vesentlige svakere sjakkspillere kommentere såkalte «computertrekk» i avisene som jeg finner ekstremt naturlige. Hvis man skal henge ham ut på internett så skal man være ekstremt forsiktig, sa Getz til Sjakkbloggen.

Urkedal: – Ønsketekning at Bjørnsen ikke har brukt computer

Frode Urkedal, fra åpent NM i helgen.

Frode Urkedal, fra åpent NM i helgen.

Men i dag kaster tidligere norgesmester og landslagsspiller Frode Urkedal seg inn i juksedebatten. 22-åringen er rangert som nummer sju i Norge og spilte på lag med Magnus Carlsen i EM for landslag i høst.

Han er en av flere som snakket med Bjørnsen under TV 2 Chess International. Norges Sjakkforbund ba han om å sende inn en rapport.

Rapporten fikk Urkedal avgårde tirsdag. Konklusjonen hans er entydig. Urkedal er, i motsetning til sin kamerat Getz, overbevist om at Bjørnsen har tatt i bruk ulovlige hjelpemidler i partiene.

– Jeg vil si at det er ønsketenkning å tro at han ikke har brukt computerhjelp. Det virker som om mediene er veldig opptatt av utstyret han har brukt, men det er jo ikke først og fremst derfor han anklages. Det er partiene, mener Urkedal.

22-åringen viser til at Sjakkbloggen tidligere har skrevet om bluetooth-ørepluggene, som Bjørnsen ovenfor Dagbladet langt på vei innrømte å ha benyttet seg av. Hans forklaring der vil i så fall være i strid med tidligere forklaring til NRK, der han hevdet å bruke en diktafon med analoge øreplugger.

Bjørnsen har forklart at grunnen til at han bruker en diktafon med hodetelefoner, er at han vil ha muligheten til å lese inn trekkene han utfører. Da vil han kunne spille av trekkene i etterkant, for å få en oversikt over eget parti. Dette på samme måte som en seende spiller kan se trekkene på noteringsskjemaet.

FIDEs regler tillater synshemmede en slik bruk av diktafon, men en bluetooth-enhet vil være et klart brudd på reglene, sa sekretær i FIDEs antijukse-komité Yuri Garrett til Sjakkbloggen.

Sjakkbloggen var i forrige uke i kontakt med eksperter som mener Bjørnsen med stor sannsynlighet har brukt bluetooth-hodetelefoner som ikke direkte kan kobles til den aktuelle diktafonen. De mener bildene viser at Hortens-mannen har spilt med en bluetooth-versjon det kreves en spesiell enhet for å koble til analogt utstyr.

Urkedal sammen med Boris Gelfand og Magnus Carlsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Urkedal sammen med Boris Gelfand og Magnus Carlsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Urkedal er uansett mest opptatt av partiene, som han mener er mer enn godt nok bevis for å dømme Bjørnsen for juks.

(se Urkedals analyse av partiene nederst i saken)

– Nå har jeg egentlig sett mest på Landsturneringen. Der spiller Bjørnsen mer teoretisk enn på Fagernes. I noen av partiene står han til tap. Spillestyrken i disse partiene samsvarer ikke med spillestyrken han viser i de andre partiene. I flere av partiene spiller Bjørnsen tilnærmet perfekt og har veldig stor korrelasjon med computeren, sier landslagsspilleren og legger til at han har brukt Stockfish som analysemotor. 

Ett parti Urkedal merket seg spesielt, er et parti fra 4. divisjon i Østlandsserien.

– 9…Sd5 er perfeksjon, mener Urkedal.

I likhet med Atle Grønn, merker Urkedal seg trekket 36. Tb3 i partiet mot Afras Mansoor samt de to Tc2-trkekene i 9. runde i Landsturneringen.

– Det er svært stor korrelasjon med Stockfish, unaturlige trekk og fullstendig mangel på forståelse, sier Urkedal

Bjørnsen i partiet mot Bjørn Robertsen (12). Foto: Tom Eriksen

Bjørnsen i partiet mot Bjørn Robertsen (12). Foto: Tom Eriksen

Urkedal har også fått med seg to partier som ble spilt landskamp i november 2014, der Bjørnsen tapte begge partiene.

– Nå så jeg bare på dem raskt i blinde, men spillestyrken var ikke i nærheten av det han viste i Fagernes. Dette var ingen sterk spiller, mener Urkedal.

Urkedal foreslår testing

Men er det ikke mulig, slik Getz og flere andre mener, at han har jobbet knallhardt med sjakken siden da og bare blitt en veldig sterk spiller?

– Det er mye som er mulig i denne verden ja, men selv om det er teoretisk mulig, betyr det ikke at det er spesielt sannsynlig. Finnes det i det hele tatt noen som har vist samme utvikling i sjakkens historie?

Hva om Norges Sjakkforbund mener det ikke finnes beviser nok og han går fri?

– Da vil jeg kreve at han skal testes i blindsjakk: I partier han har spilt, oppgaver og så videre. Han må utviltsomt være svært god i blindsjakk for å ha spilt partiene i Fagernes og Landsturneringen. Dette vil også gi han sjansen til å renvaske seg.

Rune Djurhuus. Foto: Tarjei J. Svensen

Rune Djurhuus. Foto: Tarjei J. Svensen

Norsk stormester: – Enten et sjakkgeni, eller han har jukset

Aftenpostens sjakkspaltist, stormesteren Rune Djurhuus, har etter at denne saken ble publisert for første gang gitt sin mening om jukseanklagene.

Jeg tror TV-dekningen av de store sjakkturneringene de siste årene har gjort folk «fartsblinde» med hensyn til hvor vanskelig det er å spille like bra som en sjakkcomputer. Selv for Magnus Carlsen er det umulig å få øye på alle de taktiske vendingene som computerne ser i løpet av få sekunder. For en vanlig norsk mesterspiller (2100 i rating) skjer det bare noen få ganger i karrieren at han eller hun spiller et perfekt taktisk parti.

Djurhuus, som er tidligere europamester for juniorer, skriver at han mener det ikke er mulig for et menneske å forutse alle de taktiske variantene som en computer, som beregner flere millioner trekk per sekund.

At en godt voksen sjakkamatør på kanskje 1200 i spillestyrke etter 2 år med intensiv trening skal klare å spille 9 partier på Fagernes uten å gjøre en eneste taktisk blemme – faktisk knapt noe trekk som ikke befinner seg på topplisten til et computerprogram – er intet mindre enn et sjakklig mirakel. Det vitner om at personen enten er et sjakkgeni av de sjeldne, eller at han har jukset ved å få hjelp av sjakkcomputere. Det finnes ingen mellomting her.

Djurhuus støtter Urkedal som mener Bjørnsen bør gjennomgå en test.

Les hele kommentaren nederst i saken.

Ny video skal vise computer-aktig spill

Sjakkbloggen har også blitt tipset om to videoer med analyser av partier som skal vise den store likheten med et computerprogram.

I dette tilfellet er Komodo brukt, for tiden regnet som det sterkeste på markedet.

Videoen er laget av en norsk elitespiller, som ikke ønsker å stå frem med navn.

– Det viser at han etter åpningen og fram til forsert matt stort sett velger 1. valget til Komodo, noen ganger 2 valget. Men det er forskjell på hvordan motorene virker på hver enkelt maskin. så trekk som er andre valg et sted, kan være førstevalg et annet sted, sier elitespilleren til Sjakkbloggen.

– Ut ifra partiene tyder alt på at det er en computer som spiller etter åpningen, men det varierer litt når den prosessen begynner.

– Problemet med det ene partiet mot Afras er at alle trekkene der kunne fint vært spilt av et menneske. Men det er summen av alle trekkene som gjør det veldig umennesklig.

Sjakkforbundet fremskyver styremøte

Norges Sjakkforbund har ikke villet svare på spørsmålene Sjakkbloggen har sendt, men i stedet er det sendt ut en pressemelding der de forteller at saken hastebehandles allerede 20. januar. Saken var tidligere berammet til 3. februar.

Norges Sjakkforbund vil avholde et ekstraordinært sentralstyremøte 20.januar hvor det skal behandles en klage om mulig bruk av ulovlige hjelpemidler av en spiller under sjakkturneringen på Fagernes i nyttårshelgen. Sentralstyret ønsker med dette å bidra til en klargjøring av de faktiske forhold.

Stein Bjørnsen har ikke besvart våre henvendelser med spørsmål om en kommentar. Hortens-mannen svarte følgende da Sjakkbloggen sist var i kontakt med ham:

Uansett hva jeg svarer eller ikke, blir det hengt opp for å få meg flådd og drept. Så det beste for meg er nå å vente til avgjørelsen faller i Norges Sjakkforbund.

idås

Faksimile Gjengangeren.no

Støttespiller: – Misunnelse og sjalusi

I lokalavisen Gjengangeren (bak betalingsmur) gikk støttespiller i Horten Sjakklubb Espen Idås i forrige uke hardt ut mot anklagene mot sin venn og kalte de «ugrunnede og meningsløse».

– Jeg ble nesten opprørt da jeg ble kjent med rykteflommen som dukket opp i etterkant av Steins triumfer i TV2 Chess International på Fagernes i romjulen. Påstandene som er blitt fremsatt i ulike blogger bygger på konspirasjonsteorier som sterkt krenkende og på grensen til det injurierende, sa Idås til avisen.

Idås tror beskyldningene kommer som følge av sjalusi og misunnelse.

– Det er nok mange som har vanskelig for å svelge Steins kolossale fremgang ved brett og brikker de siste månedene, men når han er blitt sammenlignet med Magnus Carlsen blir det nokså overdrevent. Stein er meget god, men i Norge er det nok drøyt hundre spillere som holder samme nivå som ham. Mange har nok latt seg rive med fordi han er blind og fordi han altså har hatt så rask fremgang på sjakkens rating-system, sa Idås til Gjengangeren.

(Besøkt 1 960 ganger, 1 besøk i dag)