Horten-mannen endret forklaring om øreplugger.
av Tarjei J. Svensen
Tirsdag avslørte Sjakkbloggen at Stein Bjørnsen (50) fra Horten er anklaget for å jukset seg til seier i flere turneringer. 50-åringen vant nylig Elo-gruppen i TV 2 Chess International, en turnering som ble arrangert av Hans Olav Lahlum.
Sjakkbloggens sak er allerede lest over 13.000 ganger og omtalt av VG Nett, NRK, Dagbladet og Gjengangeren.
Dessuten har flere sjakkpersonligheter stått frem med støtte og sådd tvil ved påstandene om juks.
Selv har 50-åringen i alle intervjuene kontant avvist beskyldningene om urent mel i posen.
– Jeg føler meg halshogd og drept i denne saken, sa han til sin egen lokalavis Gjengangeren nylig.
I et tv-innslag på NRK Vestfold i forrige uke, benektet Bjørnsen nok en gang beskyldningene.
– Det føles helt grusomt. I hvert fall første døgnet, så var jeg utslått. Hele familien var utslått. Barna mine gruet seg til å gå på skolen. I dag er jeg mer opp og ned. I det ene øyeblikket har jeg lyst til å fighte litt, i det andre så er jeg nede igjen.
På NRK-innslaget viste han også frem diktafonen og ørepluggene han skal ha brukt under turneringene og tilføyde følgende ovenfor NRKs journalister.
– Det er den diktafonen her, en gammel diktafon uten noen annen funksjon enn å lese av og ta opp det jeg sier og spille av det jeg sier. Den har ingen bluetooth-teknologi og heller ingenting annet den kan brukes til. Til den bruker jeg også en ørepropp.
– Dette her er jeg helt sikker på at Norges Sjakkforbund kommer til å renvaske meg for.
Avslører disse bildene Bjørnsen?
Sjakkbloggen tok flere bilder av Bjørnsen under Landsturneringen i Oslo sist sommer. Der gikk 50-åringen overraskende til topps med 8 av 9 poeng.
På bildene fra NM kan man se 50-åringen med øreplugger.
Sjakkbloggen har fått flere henvendelser fra personer som kjenner igjen ørepluggene på bildene fra NM og som mener dette var de samme som ble brukt på Fagernes.
Én person som kontaktet Sjakkbloggen, med ønske om å være anonym av hensyn til sin arbeidsgiver i IT-bransjen, skriver i en e-post at han er 99 % sikker på at det her er snakk om Jaybirds Bluebuds hodetelefoner.
– Jeg foreviste bildet for en kollega av meg, med produktkjennskap. Vi er ganske sikre på at dette er Jaybird sine Bluebud X. Når man zoomer inn på øret til Tholo Bjørnsen, kan man også skimte logoen.
Designet er helt eksakt som Jaybird sine, og det ville være ekstremt underlig om noen øreplugger matchet dette patentet.
Vedkommende merker seg at bærevesken på bordet ser ut til å være identisk med Jaybirds sine. Han peker også på et annet moment ved bildene.
– Jeg merker meg også ved Tholo Bjørnsens bekledning at ledningene går under skjortene, og ikke oppå.
En bruker på Sjakkbloggens Facebook-side mener også at det var snakk om Jaybirds hodetelefoner.
Da Bjørnsen på spørsmål fra VG ble spurt om ørepluggene hadde bluetooth- eller annen nettilkobling, svarte Bjørnsen:
– Nei, nei. Diktafonen er sikkert ti år gammel, ørepluggen er kanskje et par år.
Til Dagbladet like etter, var svaret følgende:
– Jeg har aldri vært klar over det teknologiske. Om det er bluetoothpropp eller ikke, men uansett kan den tilkobles ledning til en diktafon jeg er avhengig av å benytte under partiene. Jeg har aldri brukt den trådløst. Den har alltid vært tilkoblet diktafonen, og diktafonen har alltid vært den samme, sa Bjørnsen.
– Hodetelefonene kan høre alt som blir sagt i rommet
Med bluetooth-hodetelefoner kan man for eksempel koble til en mobil eller et nettbrett. Deretter kan man holde inn en knapp som gjør at enhetene lytter til hverandre, forteller fagredaktør Niklas Plikk hos nettstedet Tek.no til Sjakkbloggen.
Plikk har fått se bildene og mener det er den hvite utgaven av Jaybirds-hodetelefonene.
Redaktør Paul Errin King, redaktør på det amerikanske teknonettstedet Pockettables.com, har testet Jaybirds-hodetelefonene, som skal ha en rekkevidde på opptil 30 meter og gjennomsnittlig batteritid på seks timer.
– De fleste hodetelefoner med bluetooth har mikrofoner innebygget, så med de kan man høre alt som blir sagt i rommet. De koster fra 17 til 300 dollar litt avhengig av hva man vil de skal gjøre, sier King til Sjakkbloggen.
Han mener det kan se ut som Bjørnsen bruker Jaybirds hodetelefoner på bildene han har fått av Sjakkbloggen.
– Disse kan ikke kobles direkte til en analog enhet, men det finnes en såkalt «Bluetooth to analog converter» som gjør det mulig.
Sjakkbloggen understreker at det er ikke bekreftet hvorvidt Bjørnsen brukte en slik enhet, men ingen av de vi har snakket med, har observert noe slikt utstyr synlig ved brettet.
– Det er vanskelig å bekrefte ut i fra de bildene at det er den aktuelle modellen, sier redaktør i magasinet Lyd & Bilde Jonas Ekelund.
Bjørnsen får støtte fra Getz og Brekke
Den betente saken har skapt engasjement fra flere hold i sjakk-Norge. En norsk toppspiller, NRKs tidligere sjakk-kommentator Atle Grønn og den israelske stormesteren Arthur Kogan, er blant dem som mener å kunne påvise klare computer-mønstre i partiene.
Sjakkbloggen vet at også flere andre norske toppspillere har rapportert inn lignende funn til NSF. I tillegg har sjakkdommer Pål Nordquelle samt journalist og instruktør Ole Valaker gått hardt ut og anklaget Bjørnsen for juks.
Men Horten-mannen har også mottatt støttemeldinger via Sjakkbloggens Facebook-side, der aktiviteten tidvis har vært stor. Noen har kalt det en «heksejakt» og også antydet et mulig «justismord».
Et unntak er internasjonal mester Nicolai Getz, som er rangert som nummer 20 i Norge. Getz synes mange har trukket litt raske konklusjoner.
– Bjørnsen sier han vil bevise sin uskyld og da er det ikke vits i å spekulere i det hele tatt, bare å la ham gjøre det, sier Getz.
– Det er klart at om en person faktisk så og si skulle starte å lære sjakk i blinde og trene åtte timer hver dag i mange måneder, så antar jeg at det hadde blitt til en svært uvanlig sjakkspiller med uvanlig teknikk.
– Jeg ser alt for mange på nettet som tydeligvis er grønne av sjalusi, og jeg har sett mange vesentlige svakere sjakkspillere kommentere såkalte «computertrekk» i avisene som jeg finner ekstremt naturlige. Hvis man skal henge ham ut på internett så skal man være ekstremt forsiktig, mener Getz.
24-åringen har selv trent mange voksne sjakkspillere. Han mener den fremgangen Bjørnsen har vist er mulig.
– Om han får inn over 3000 treningstimer skulle jeg tro det i prinsippet var nok til å nå over 2000 i spillestyrke.
En annen som har støttet Bjørnsen, er Øystein Brekke. Til Dagbladet sier forfatteren og sjakkhistorikeren:
– Han kan ha klart dette uten juks. Han har ikke møtt veldig sterke motspillere. Jeg synes ikke spillet til Stein Bjørnsen minner mye om noe stormesterspill. Jeg mener at han ikke hadde hatt en sjanse mot en stormester, sa Brekke.
– Det er med mord i blikket. Jeg synes det er brutalt. Det er ille, om Stein Bjørnsen er uskyldig, sa han til avisen.
Anti-juks-sjef: – Virker som en «heksejakt-prosess»
Motspillere, vitner og norske toppspillere skal nå ha sendt inn sine rapporter til Sentralstyret i Norges Sjakkforbund (NSF), som etter planen skal behandle saken på et møte 3. februar.
Sjakkbloggen har vært i kontakt med generalsekretær i FIDEs Anti Cheating Committee (ACC), Yuri Garrett, som før helgen sa det ennå ikke var kommet inn en formell klage på saken.
– Å si at «denne personen har jukset fordi han har vunnet 66 partier på rad», er ikke grunnlag for å anklage noen for å ha jukset. Det må gjøres formelt fra en person som er direkte involvert i saken, en turneringsleder eller forbundet.
Han understreker at han foreløpig ikke kjenner alle detaljene i denne saken, men at det er svært høye beviskrav for å dømme noen for å ha jukset i ACC.
– Han er en som har hatt rask fremgang i sjakk. Men ingen av resultatene hans er mot stormestere, han har bare en imponerende rekke mot lavere ratede spillere. Jeg skal ikke si at han er skyldig eller uskyldig, men det å anklage noen for å ha jukset er en forbrytelse. Og det gjelder også i sjakk. De sjekket spilleren, han gjorde som han ble fortalt, og han fortsatte å gjøre det bra. Det bør ikke være noen grunn til å anklage ham, med mindre vi snakker om James Bond, sier Garrett.
– Men jeg vet fortsatt for lite om saken. Rapporten fra dommerne var veldig, veldig detaljert. Som person, altså ikke som medlem i ACC, ser det akkurat nå ut som denne saken kan bli avvist av «heksejakt-grunner».
Garrett har mottatt rapporten fra turneringsledelsen på Fagernes, og sier at han basert på det ikke kan se at det er noe det som er mistenkelig ved oppførselen hans. Mange har en tendens til å spille vesentlig dårlig mot synshemmede spillere, mener han.
– Hvis man spiller mot noen som ikke ser på brettet, som tar på brikkene, beveger seg på en spesiell måte, så vil man lure på hva som foregår. Det kan gjøre mange frustrert. Om man vanligvis spiller på 2000-nivå, så vil mange spille på for eksempel 1750.
ACC foretar analyser av partiene der noen er anklaget for juks. Analysen skjer ved hjelp av avansert programvare som er utviklet av professor og internasjonal mester Kenneth Reagan. Dette programmet ble brukt til å dømme den georgiske stormesteren Gaioz Nigladze for juks i fjor.
– Det er mulig at professor Reagans analyse viser at denne personen spiller som Magnus Carlsen. Det er godt mulig. Men dette vil uansett bare være et hint om at det er noe som foregår. Men reelle observasjoner er fortsatt høyst nødvendig for å kunne bevise at juks har foregått. En som jukser er en «sjakk-terrorist». Man kan ikke gå noe sted rundt i verden og anklage Yuri, John eller Mary som sjakk-terrorist uten å ha sterke beviser for det.
Garrett sier også at resultatene fra partianalysen ikke vil bli offentliggjort.
Garrett: – Man kan ikke spille sjakk med en elektronisk enhet
Hva om han spilte med øreplugger med bluetooth?
– FIDE-reglene er klare. Man kan ikke spille sjakk med en elektronisk enhet. Det er i strid med alle FIDE-regler. Det er ingen tvil om at turneringslederne gjorde en feil her. De har ikke gjort jobben sin, sier Garrett.
Så han burde ikke fått lov til å bruke disse?
– Absolutt ikke!
Garrett understreker at det er egne regler for svaksynte spillere, men at alt elektronisk utstyr under sjakkpartier uansett er strengt forbudt. På tross av dette, mener Garrett likevel at slik bruk ikke påviser at juks har forekommet. Italieneren sier videre at de streber for å avgjøre en innklaget sak i løpet av tre måneder. Rapporten sender de videre til FIDEs etiske komité som så kommer med en endelig dom.
Turneringsansvarlig Hans Olav Lahlum i TV 2 Chess International, ønsker ikke å kommentere saken så lenge den er under etterforskning.
Bjørnsen: – Blir flådd og drept uansett hva jeg svarer
Sjakkbloggen har vært i kontakt med Stein Bjørnsen i helgen. Han vil ikke kommentere saken mer før den er ferdig etterforsket.
– Uansett hva jeg svarer eller ikke, blir det hengt opp for å få meg flådd og drept. Så det beste for meg er nå å vente til avgjørelsen faller i Norges Sjakkforbund.
President Bjørn Salvesen i Norges Sjakkforbund sa sent søndag kveld at han ikke ønsker å svare på noen spørsmål vedrørende denne saken.
– Saken er under behandling i NSFs sentralstyre, og ingen kommentar blir gitt før styret har kommet til en konklusjon, sier Salvesen.