Blinde Stein (50) hylles etter sjakkprestasjon: – Helt vilt det han gjør

Stein Bjørnsen. Foto: Roar Nærheim / Tom EriksenStein Bjørnsen. Foto: Roar Nærheim / Tom Eriksen

50-åringen har enda ikke tapt et eneste turneringsparti i høst.

av Tarjei J. Svensen (Foto: Tom Eriksen)

– Norsk sjakk har fått en ny attraksjon, sier Øystein Brekke til Sjakkbloggen.

Sjakkhistorikeren og forfatteren er stum av beundring for Stein Tholo Bjørnsen (50). Hortensmannn gikk til topps i Elo-gruppen i TV 2 Chess International, som Hans Olav Lahlum arrangerte på Fagernes i romjulen og ble avsluttet i dag.

bjørnsen-fagernesBare 18 deltakere stilte til start i GM-gruppen på Fagernes, hvorav åtte var utenlandske stormestere. Ukraineren Andrey Vovk gikk til topps med 6,5 poeng, foran Igors Rausis fra Tsjekkia og Yuri Vovk, Ukraina med 6 poeng.

Den eneste norske stormesteren var Torbjørn R. Hansen, som også ble beste norske spiller på 8. plass med 5 poeng.

Men det var altså Bjørnsens innsats i Elo-gruppen som ble den store snakkisen på Fagernes. 21 spillere stort sett på habilt norsk klubbnivå stilte til start. Suverent på topp altså: En blind 50-åring fra Horten.

Bjørnsen vant sju partier, spilte to remiser og gikk ubeseiret gjennom turneringen. Med 8 poeng var han et helt poeng foran Håkon Bentsen fra Molde, og Abyl Kizatbay fra Stavanger med 6 poeng.

Det er en prestasjon som tilsvarer en spillestyrke rett under norsk elitenivå. Det vekker oppsikt i sjakk-Norge.

– Man skulle tro at han ville overse noe. Det han gjør vitner om en enorm disiplin og han er veldig konsentert. Dette er en sterk sportsprestasjon, sier en imponert Brekke.

Bjørnsen, som andre blinde sjakkspillere, er avhengig av en ledsager som kan utføre trekkene på brettet. Selv får han hjelp av et lite spesialbrett som gjør at han har en viss kontroll på hvor brikkene står.

Brekke: – Vi blir nesten stumme

Stein Bjørnsen vant Landsturneringen med 8 av 9 i sommer. Foto: Tarjei J. Svensen

Stein Bjørnsen vant Landsturneringen med 8 av 9 i sommer. Foto: Tarjei J. Svensen

Hortensmannen har herjet i norsk sjakk dette året. Under Landsturneringen i sommer cruiset han inn til suveren seier i klasse 2, også da med 8 poeng på ni partier. I sin egen sjakklubb i Horten gikk han til topps i klubbmesterskapet med 5 av 6 poeng.

I tillegg deltok han i en turnering for synshemmede i Tyskland, der han vant alle fem partiene før han måtte gi seg på grunn av sykdom.

Øystein Brekke. Foto: Bjørn Berg Johansen

Øystein Brekke. Foto: Bjørn Berg Johansen

Dermed har Bjørnsen ifølge rapportene spilt over 60 offisielle turneringspartier uten tap.

Bjørnsens prestasjoner ved sjakkbrettet ga ham 2. plass i lokalavisen Gjengangerens kåringer av årets idrettsprestasjoner, foran blant andre roeren Olaf Tufte.

– Det hadde vært oppsiktsvekkende om han var seende også. Når han er blind i tillegg så blir vi jo nesten stumme. Det er helt vilt det han gjør, sier Brekke videre.

– Det som er spesielt er at han spilte sjakk i unge år, men ikke konkurransesjakk før nå. Så har han spilt turneringer i bare halvannet år. Det er helt vanvittig at en blind, voksen turneringsnybegynner på under to år kommer seg på det nivået, sier Brekke.

Brekke forteller at Bjørnsen har et treningsprogram der han får overført partisamlinger og lest opp trekkene på gamlemåten og kan dermed gå gjennom mesterpartier.

– Det neste steget for han er mesterklassen, men han må ta det trinn for trinn. Foreløpig er han i en opplagt god utvikling, sier Brekke.

Hans Olav Lahlum. Foto: Linnea Syversen

Hans Olav Lahlum. Foto: Linnea Syversen

Lahlum: – Virkelig imponert

Også Lahlum skryter av 50-åringen, som fikk tilbud om å spille i GM-gruppen, men altså valgte Elo-gruppen.

– Jeg er virkelig imponert av Bjørnsen. Han er imponerende på flere måter. Hvis han ikke var blind, så ville jeg fortsatt vært imponert. Når han starter i den alderen han er i, og kommer seg opp på et så bra nivå, så er det imponerende, sier Lahlum til Sjakkbloggen.

– Han er en fyr som åpenbart har mye konkurranseerfaring fra andre grener. Han har også en voldsom konsentrasjonsevne. Han scorer nok på det, sier Lahlum videre.

– Han spiller ikke feilfritt, men han er nok en sterk mesterspiller på cirka 2200-nivå.

Lahlum var ellers ikke fornøyd med deltakelsen på Fagernes, med bare 39 deltakere. Det går han 50.000 kroner i personlig underskudd på.

– Jeg tror det var en hyggelig turnering for de som deltok. Tilbakemeldingene tyder på det. Men når man arrangerer en slik turnering med 40 deltakere og må betale 50.000 kroner i underskudd, så er det ikke noen bra situasjon i det hele tatt, sier Lahlum.

– Det hadde vært greit med underskuddet om det var 100 spillere, men når det er 40 spillere, er det litt mye, sier han og understreker at han har råd til å betale det og ikke lider noen nød.

– Det var færre norske spillere som var seriøse nok til å spille i nyttårsferien, men blant de andre så var det veldig mange som dro til utlandet, sier Lahlum og trekker frem blant andre Rilton Cup, Karlstad Open og Qatar som konkurrende turneringer.

Lahlum tviler på at han gjør et nytt forsøk på en nyttårsturnering igjen, men er glad for at det ser langt lysere ut for påsketurneringen Fagernes Chess International 20. – 27. mars.

Bjørnsen har vist seg som en aggressiv spiller og kan kunsten å kombinere. Det fikk han ettertrykkelig vist i partiet mot feltets andre svaksynte spiller, Kai Roger Johansen i 7. runde.

Stein Bjørnsen i partiet mot Kai Roger Johansen, her med medhjelper og turneringssjef i NSF Henrik Sjøl. Foto: Tom Eriksen

Stein Bjørnsen i partiet mot Kai Roger Johansen, her med medhjelper og turneringssjef i NSF Henrik Sjøl. Foto: Tom Eriksen

Kunstavslutning av Sondre Merkesvik (16)

Bjørnsen var ikke den eneste som fikk vist seg frem på brettet på Fagernes. Også bergenseren Sondre Merkesvik (15) fikk inn en vakker matt etter dobbeltsjakk.

Sondre Merkesvik. Foto: Tom Eriksen

Sondre Merkesvik. Foto: Tom Eriksen

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 962 ganger, 1 besøk i dag)