Carlsen er nummer 1, nummer 1 og nummer 1!

Verdensmesteren troner øverst på verdensrankingen for 55. gang – og topper igjen i lyn- og hurtigsjakk.

av Tarjei J. Svensen

Det er ikke lenger den store spenningen knyttet til topplistene fra Verdenssjakkforbundet (FIDE) én gang i måneden. Nå blir listene oppdatert av 2700chess.com minutter etter at partiene er ferdigspilt, og sjakkfansen har full kontroll på hvordan stillingen i toppen er.

Men det er tross alt de offisielle listene som egentlig teller, og nyttårsaften ble den første listen i det nye året sluppet av Verdenssjakkforbundet (FIDE). Det er gledelige nyheter sett med norske øyne. 

Verdensmester Magnus Carlsen står igjen på toppen av rankingen i alle de tre kategoriene: Klassisk sjakk, hurtigsjakk og lynsjakk. 

Carlsen på topp for 55. gang

Kan 2016 bli et like godt år for Magnus Carlsen som 2015? Foto: Maria Emelianova

Kan 2016 bli et like godt år for Magnus Carlsen som 2015? Foto: Maria Emelianova

Desember har vært en aktiv måned for verdens toppspillere med turneringer blant annet i London og Qatar. I klassisk sjakk går Carlsen frem 10 poeng til 2844 (3 poeng i London, 7 i Qatar) og øker forspranget til nummer to, der 40-åringen Vladimir Kramnik er 43 poeng bak med 2801.

Etter at Carlsen for første gang toppet verdensrankingen på januar-listen 2010, har 25-åringen stått øverst på listen hele 55 ganger. Ifølge en oversikt utarbeidet av Sjakknytt, har vår sjakkstjerne vært på topp i 67 måneder. Bare legendene Garry Kasparov og Anatoly Karpov har ledet over en lengre periode.fide-topp10

Forspranget ned til nummer to er ett poeng mer enn på samme liste i 2015, da det var 42 poeng ned til Fabiano Caruana på 2. plass. Dette er likevel et godt stykke fra rekorden.

juli-listen i 2014 var han med 2877 hele 72 poeng foran Levon Aronian på 2. plass.

Den store formspilleren i toppen er Anish Giri, som klatrer fem plasser opp til 3. plass med 2798. Den solide 21-åringen har faktisk spilt 37 partier uten tap og vil antas å være en seriøs utfordrer til å vinne kandidatturneringen som kårer Carlsens VM-utfordrer i mars dersom han klarer å dra i land litt flere helpoeng enn nå.

Taperen må sies å være bulgarske Veselin Topalov, som faller 23 ratingpoeng fra 2. – til 9. plass til 2780 etter en svak turnering i London. En annen som har falt kraftig, er vidunderbarnet Wei Yi. 16-åringen skuffet stort i Qatar og tapte 24 ratingpoeng ned til 37. plass på verdensrankingen.

Jon Ludvig Hammer faller to plasser ned til 48. plass med 2695, men har gode muligheter til å avansere på neste liste om han fortsetter å vinne i Rilton Cup. På den uoffisielle ratinglisten har Hammer passert 2700.

Gjenerobret lynsjakk-toppen fra Nakamura

Nakamura må se seg oppover på verdensrankingen i lynsjakk. Foto: Yerazik Khachatourian

Nakamura må se opp til Magnus Carlsen. Foto: Yerazik Khachatourian

I oktober mistet Carlsen førsteplassen i lynsjakk til Hikaru Nakamura etter en skuffende 5. plass i VM i Berlin i oktober. Men etter 2-0 over Yu Yangyi i omspillet i Qatar Masters Open, tjente Carlsen 12 ratingpoeng.

Det er mer enn nok til å gå forbi amerikaneren.

Carlsen topper januar-listen med 2890, seks poeng foran Nakamura med 2884. Maxime Vachier-Lagrave på 3. plass har 2871. Den nye verdensmesteren Alexander Grischuk må ta til takke med fjerdeplass på 2851.

Den norske sjakkstjernen kan nok regne med å beholde førsteplassen i fartsdisiplinen en god stund til. Trolig vil det ikke være særlig aktivitet her før lynsjakkturneringen i Norway Chess 18. april. Spillested og tidspunkt for årets VM i lyn- og hurtigsjakk er foreløpig ikke bestemt, men ryktene sier at den spilles i USA en gang i sommer.

I hurtigsjakk har Carlsen, som forsvarte VM-tittelen sin i Berlin, en klar ledelse med 2878. 34 poeng bak finner vi Vasily Ivanchuk med Hikaru Nakamura på 3. plass med 2842.

Aryan (16) hevder seg i verdenstoppen

Aryan Tari.

Aryan Tari.

En annen norsk spiller som utmerker seg, er Aryan Tari. 16-åringen er nå rangert som nummer 18 i verden under 20 år med en rating på 2556. Det er bare fire spillere i verden født i 1999 eller senere som har en høyere rating enn Vålerenga-spilleren.

For spillere i Europa under 18 år, er Tari også nummer fire.

Tari, som offisielt blir utnevnt til Norges yngste stormester i april, er dessuten rangert som nummer fire i Norge, bak Carlsen. Jon Ludvig Hammer (2695) er klar toer fulgt av Simen Agdestein (2610) på 3. plass.

norge-topp16

For øvrig er både Tari og Hammer travelt opptatt med Rilton Cup i Stockholm. Turneringen avsluttes 5. januar.

(Besøkt 1 235 ganger, 1 besøk i dag)