Carlsen til topps i Qatar Masters

Foto: David Llada, qatarmastersopen.comFoto: David Llada, qatarmastersopen.com

Yu Yangyi ble ingen match for Magnus Carlsen i playoff. Verdensmesteren vant lekende lett 2-0.

av Tarjei J. Svensen (Foto: David Llada)

Les Sjakkbloggens intervju med Magnus Carlsen etter seieren.

Magnus Carlsen valgte det sikre og safet seg inn til remis mot Vladimir Kramnik i 9. runde av Qatar Masters Open i dag. Partiet varte i bare 30 trekk og 35 minutter og verdensmesteren er nå ubeseiret på sine siste 22 partier.

– Carlsen har allerede gitt oss mye spenning i turneringen. Å sikre det som nesten garanterer ham 1. plass, kan ikke kritiseres, kommenterte Peter Svidler på den offisielle sendingen.

SE OGSÅ: Alle Sjakkbloggens saker om Qatar Masters Open

Det var liten tvil om hva resultat ville bli i dagens parti. Carlsen valgte en solid variant i Spansk åpning, kjent som Berlin-forsvaret. Det er svært remispreget, og Carlsen har også spilt to partier som endte remis mot Viswanathan Anand i samme variant, det ene fra VM-matchen i 2013.

Til slutt endte det med trekkgjentakelse i et helt likt dronningsluttspill. Da partiet var ferdig, hadde Carlsen to minutter mer igjen på klokka enn ved start.

– Jeg var ikke helt sikker på hva jeg kunne vente i dag, men jeg måtte forberede meg på at han vil spille noe uvanlig, sa Carlsen på den offisielle sendingen.

– Situasjonen min i dag er litt annerledes enn i en match, hvor det er alt eller ingenting. Her ville en remis for han være mer enn ingenting, antageligvis 2. eller 3. plass, og det et bra resultat for ham.

– Men det er klart at dette et veldig bra resultat for meg. I min turneringssituasjon hadde jeg ingen forpliktelser til å spille for seier.

Foto: Katerina Savina

Foto: Katerina Savina

Carlsen må nå vente på resultatet i partiet mellom Yu Yangyi og Wesley So. Førstnevnte må vinne for å komme opp på samme poengsum som Carlsen. Det vil sikre ham playoff ved lynsjakk. Den vil eventuelt starte 16:00 norsk tid.

– Jeg har ikke noe i mot å spille en playoff-match, men det er alltid greit å ta den lette veien ut, sier Carlsen.

Carlsen skjerpet seg etter skuffende start

Carlsen tok seg virkelig sammen etter en noe skuffende start. Først ble det remis mot nummer 785 på verdensrankingen. I 2. runde var verdensmesteren i trøbbel mot en 16-årig inder. Det partiet klarte han til slutt å vinne.

Men da var det slutt på problemene. Carlsen vant et flott parti over russeren Daniil Yuffa, så over den sterke junioren Jan-Krszystof Duda. Julaften ble det en virkelig skikkelig festforestilling i angrepsseieren over kineseren Chao Li.

– Jeg er godt fornøyd. Det var gøy å spille i dag, sa Carlsen til Sjakkbloggen.

Etterpå sa tidligere VM-utfordrer Nigel Short til Sjakkbloggen at verdensmesteren har svart kritikerne sine.

– Jeg har aldri sykmeldt meg selv. Det går litt opp og ned. Men jeg er klar for jeg har funnet en viss trygghet i spillet, sa Carlsen til Sjakkbloggen.

Verdensmesteren spilte i 6. runde en udramatisk remis mot Wesley So, og klarte heller ikke å bryte Giri-forbannelsen i 7. runde. Men i 8. runde viste Carlsen hva han er lagd av. Der vant han nemlig et knusende parti over Shakhriyar Mamedyarov – den fjerde seieren på rad over aserbadsjaneren.

– Ja, dette gikk lettere enn jeg trodde. Jeg er selvfølgelig veldig fornøyd, men også forundret, sa Carlsen til Sjakkbloggen etter partiet.

Carlsens ratingprestasjon på i underkant av 2900, gjør at 25-åringen tjener sju ratingpoeng på innsatsen.

Premiepenger på over 4 millioner i 2015

Foto: Kateryna Savina

Foto: Kateryna Savina

Qatar Masters Open kan bli verdensmesterens sjette turneringsseier i år, i det som er hans første åpne turnering på over åtte år. Det er 234.000 norske kroner i førstepremie, men verdensmesteren får også en betydelig sum bare for å stille i turneringen.

Etter det Sjakkbloggen anslår, vil Carlsen med det komme opp i rundt 4,2 millioner kroner i totale premiepenger i 2015. Det er en pen sum i et år uten inntekter fra en VM-match å lene seg på.

Ellers har sjakkåret vært en liten berg-og-dalbane for 25-åringen. I januar vant han Tata Steel Chess i stor stil, før det også ble seier i Grenke Chess Classic i Tyskland og Shamkir Chess i Aserbadsjan.

Men i Stavanger i juni kom den store nedturen. Norway Chess var karriereverste med en sjokkerende 7. plass og verdensmesterens raste med 22 ratingpoeng.

– Noe er galt med Magnus Carlsen. Spillet hans er blitt ustabilt, og han skremmer ikke motstanderne mer, skrev stormester og president i sjakkspillernes fagforening Emil Sutovsky på Facebook.

Carlsen løftet seg med 2. plass i St. Louis, men det kom etter tidvis rufsete spill.

I oktober forsvarte han VM-tittelen i hurtigsjakk, men endte bare på 5. plass i lynsjakk-VM. Den første store oppturen kom i London nylig, da Carlsen vant både turneringen og Grand Chess Tour sammenlagt.

SE OGSÅ:
(Besøkt 461 ganger, 1 besøk i dag)