Carlsen etter Qatar-triumf: – En av mine absolutt beste prestasjoner i år

Carlsen knuste Yu Yangyi i playoff og sikret sin sjette turneringsseier for året.

av Tarjei J. Svensen

For sjette gang siden 2007 måtte Magnus Carlsen ut i omspill om turneringsseieren. For sjette gang gikk han også seirende ut av den. Mot Yu Yangyi var kineseren fullstendig sjanseløs.

Carlsen vant enkelt 2-0.

– Det var en veldig overbevisende seier av Carlsen, kommenterte Peter Svidler på den offisielle sendingen.

SE OGSÅ:  Alle Sjakkbloggens saker om Qatar Masters Open

Qatar Masters Open er verdensmesterens sjette turneringsseier i år, i det som er hans første åpne turnering på over åtte år. Det er 234.000 norske kroner i førstepremie, men verdensmesteren får også en betydelig sum bare for å stille i turneringen.

Carlsen før omspillet. Foto: David Llada

Carlsen før omspillet. Foto: David Llada

– Det har gått opp og ned i år. Men jeg føler spillet satt brukbart her. Jeg fikk møte mange sterke spillere og kom egentlig bra i det. Jeg er veldig fornøyd, sier Magnus Carlsen til Sjakkbloggen.

Magnus Carlsen valgte det sikre og safet seg inn til remis mot Vladimir Kramnik i 9. runde av Qatar Masters Open i dag. Partiet varte i bare 30 trekk og 35 minutter og verdensmesteren er nå ubeseiret på sine siste 22 partier.

Carlsen måtte da vente på Yu Yangyi, som med seier over Wesley So ville komme opp på samme poengsum. Kineseren klarte til slutt å dra helpoenget i land, og sikret omspill ved lynsjakkpartier.

Der var altså Yu, rangert som nummer 45 i verden i lynsjakk, helt sjanseløs.

Carlsen gjør seg klar til playoff. Foto: David Llada

Carlsen gjør seg klar til playoff. Foto: David Llada

Du startet litt forsiktig her, med remis så litt svakt spill i 2. runde, men så tok du deg sammen, hva skjedde?

– Ikke noe spesielt egentlig. Det første partiet gikk litt ut av kontroll, andre partiet var egentlig enda dårligere og et par trekk der var egentlig helt håpløse. Lærdommen der er at er at man ikke må få panikk. Man har råd til et feilskjær eller to, men det minsker feilmarginen senere.

Hvordan rangerer du prestasjonen i denne turneringer her i forhold til andre turneringer?

– Det er vanskelig å si. Totalprestasjonen er en av de absolutt beste i år. Shamkir og VM i hurtigsjakk var veldig gode prestasjoner. Ellers har det vært mye rotete. Her og i London var det to solide og gode prestasjoner.

Carlsen forteller, ikke overraskende, at høydepunktet var den knusende angrepsseieren over Chao Li i 5. runde.

– Det er ikke ofte jeg setter matt. Og det viste seg etterpå at partiet også var korrekt, sier Carlsen.

Etter den dårlige prestasjonen i Norway Chess spekulerte noen om at du har hatt problemer med motivasjonen, hva er din forklaring på hvorfor det gikk galt der?

– Det var ikke jeg som snakket om det, det må du spørre dem om. Det er lett å komme inn i en ond spiral når ting går galt på standplassen.

Magnus får gratulasjoner av pappa Henrik etter playoff-seieren. Foto: Maria Emelianova

Magnus får gratulasjoner av pappa Henrik etter playoff-seieren. Foto: Maria Emelianova

Hvor mye tror du tapet mot mot Topalov i 1. runde i Norway Chess hadde å si?

– Ikke noe særlig. Jeg tapte mot ham i første runde av Sinquefield Cup også, og kom raskt tilbake, men det faktum at jeg ikke klarte å komme tilbake i noen av de neste rundene, det var selvfølgelig ikke heldig.

Du har spilt ti turneringer så langt i år, har du tenkt å spille like mange i 2016?

– Vi får se. Det kommer an på hvilke invitasjoner jeg får. Men jeg synes det har vært gøy å spille mange turneringer i år.

Carlsens neste turnering er Tata Steel Chess i Wijk aan Zee og spilles fra 16. – 31. januar.

– Jeg har ikke tenkt på Tata Steel Chess enda. Det er alltid veldig mange sterke unge spillere der, avslutter 25-åringen.

CARLSEN SKJERPET SEG ETTER SKUFFENDE START

Carlsen under omspillet. Foto: Maria Emelianova

Carlsen under omspillet. Foto: Maria Emelianova

Carlsen tok seg virkelig sammen etter en noe skuffende start i ørkenlandet. Først ble det remis mot nummer 785 på verdensrankingen. I 2. runde var verdensmesteren i trøbbel mot en 16-årig inder. Det partiet klarte han til slutt å vinne.

Men da var det slutt på problemene. Carlsen vant et flott parti over russeren Daniil Yuffa, så over den sterke junioren Jan-Krszystof Duda. Julaften ble det en virkelig skikkelig festforestilling i angrepsseieren over kineseren Chao Li.

– Jeg er godt fornøyd. Det var gøy å spille i dag, sa Carlsen til Sjakkbloggen.

Etterpå sa tidligere VM-utfordrer Nigel Short til Sjakkbloggen at verdensmesteren har svart kritikerne sine.

– Jeg har aldri sykmeldt meg selv. Det går litt opp og ned. Men jeg er klar for jeg har funnet en viss trygghet i spillet, sa Carlsen til Sjakkbloggen.

Verdensmesteren spilte i 6. runde en udramatisk remis mot Wesley So, og klarte heller ikke å bryte Giri-forbannelsen i 7. runde. Men i 8. runde viste Carlsen hva han er lagd av. Der vant han nemlig et knusende parti over Shakhriyar Mamedyarov – den fjerde seieren på rad over aserbadsjaneren.

– Ja, dette gikk lettere enn jeg trodde. Jeg er selvfølgelig veldig fornøyd, men også forundret, sa Carlsen til Sjakkbloggen etter partiet.

Carlsens ratingprestasjon på i underkant av 2900, gjør at 25-åringen tjener sju ratingpoeng på innsatsen.

SE OGSÅ:
(Besøkt 635 ganger, 1 besøk i dag)