Jeg fikk to sjokk da jeg landet i Qatar

Glemte en veldig viktig ting.

av Tarjei J. Svensen

For første gang i mitt liv dropper jeg vinterkulda, pinnekjøttet, julegavene og «Tre nøtter til Askepott» og julegaveåpning. Istedet blir det shorts og t-skjortaJeg har reist i 13 timer fra kalde nord, via en liten mellomlanding i Dubai. Jeg har ankommet Doha, Qatars hovedstad med vel 3,2 millioner innbyggere.

kartTemperaturmåleren viser behagelige 23 varmegrader. Nå er jeg klar for å følge de siste seks rundene av Qatar Masters Open. Direktesendingene for VG er det jeg som står for.

Sjakkbloggen skal følge en av verdens sterkeste åpne turneringer fra sidelinjen. Det er vanskelig å si nei til tilbudet om gratis opphold på luksushotell, betalt av sjakkforbundet i Qatar, selv om det er med en liten bismak. Landet som etter planen skal arrangere fotball-VM i 2022 og er beskyldt for kjøp av stemmer og fryktelig behandling av fremmedarbeidere. Over 1200 skal ha mistet livet. Da er det kanskje ikke så rart at de ønsker best mulig omtale fra utenlandske journalister. Det bør ligge i bakhodet.

Reisen med Emirates var behagelig, sjutimersreisen fra Oslo gikk unna på rekordtid i behagelige seter og en pratesalig ung australier på reise jorden rundt. Norge var hans siste stoppested.

Det er det mest fantastiske landet jeg noen gang har besøkt. Jeg kommer garantert tilbake, sa australieren.

dubai

Stor aktivitet på flyplassen i Dubai midt på natta.

Men ved ankomst Doha fikk jeg likevel to kjempesjokk.

Det første sjokket var en tekstmelding hjemmefra.

HVA??? HAR DU IKKE TATT MED KAMERA???

Ooops. Jeg har altså reist hjemmefra uten kameraet. Skal jeg rangere ting jeg absolutt ikke bør glemme å ta med, sånn bortsett fra opplagte ting som klær, pass, mobil osv, kommer kameraet kanskje på 2. plass. Etter pcen. Litt av grunnlaget med reisen faller jo litt bort.

Men kanskje klarer jeg å hoste opp en reserveløsning.

Det andre sjokket var av det mer positive slaget. Da jeg omsider kom gjennom passkontrollen og fikk hentet bagasjen, kom det andre sjokket. Det sto en mann med «Qatar Masters Open»-skilt ved utgangen.

En hyggelig taxisjåfør i Qatar.

En hyggelig taxisjåfør i Qatar.

Klokka var altså ti på tre på natta. Jeg gikk først forbi, før jeg tenkte meg litt om og spurte meg selv hvem andre han kunne vente på.

– Are you mister Svensen, spurte han etter at jeg hadde sendt ham et lite nikk.

– Yes, how many others are you expecting, sa jeg.

– Only you, sir. I am from the Qatar Chess Federation, sa han.

Ute sto en strøken BMW klar, med privatsjåfør og ventet på meg. Flott det.

Han åpnet døren for meg, akkurat som om jeg er en eller annen kjendis.

– Is the air condition ok for you, sir, sa sjåføren før han satte på 80-talls countrymusikk kom ut av høytalerne.

Nå er jeg på plass på Grand Heritage Hotel, byens 33. beste hotell ifølge Tripadvisor. Gjestfriheten er av en annen verden. På rommet går airconditionen for fullt.

Og skulle det gå virkelig galt på toalettet, er det godt å vite at telefonen ikke er langt unna.

toalettet

4. runde i Qatar Masters Open begynner 13:00 norsk tid.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 095 ganger, 1 besøk i dag)