Carlsen skuffet i åpningen av Qatar: – Ingen ideell start for Magnus

Måtte ta til takke med remis mot verdens 785. beste sjakkspiller.

av Tarjei J. Svensen (Foto: David Llada)

Carlsen forlater spillehallen etter partiet. Foto: David Llada

Carlsen forlater spillehallen etter partiet. Foto: David Llada

Verdensmester Magnus Carlsen skuffet i 1. runde av Qatar Masters Open som startet i dag. Etter rundt fire og en halv timers spill, endte partiet mot Nino Batsiashvili fra Georgia remis.

– Dette er ingen ideell start for Magnus med hvite brikker, kommenterte superstormester Peter Svidler på den offisielle sendingen etter at halvpoenget var et faktum.

Georgieren er rangert som nummer 15 i verden på kvinnelisten, 785 totalt, med 2498 i rating. Det er dermed et oppgjør Carlsen stastistisk sett skal vinne omtrent ni av ti ganger.

Remisen fører til at Carlsen mister 3,8 poeng på liveratingen, nøyaktig det han fikk for seieren over Alexander Grischuk i siste runde i London Chess Classic.

LES OGSÅ: Carlsen kan sette seiersrekord i «dårlig» år

Det er åtte år siden Carlsen møtte en så lavt ratet spiller i en turnering med lang betenkningstid. Vi må faktisk gå tilbake 2947 dager for å finne siste motstander som var ratet lavere enn 2500. I 2007 slo 16-årige Carlsen australske Zong-Yuan Zhao (2491) 2-0 i 1.runde av FIDEs World Cup.

Carlsen fikk en fin stilling i midtstpillet etter å ha ofret bonde i åpningen.

– Dette er en veldig komfortabel stilling for Magnus, kommenterte Svidler.

Senere klarte han å skaffe seg en merbonde og sikret seg klar fordel mot den georgiske 28-åringen. Men etter gjensidig tidsnød, klarte hun å skape kraftig motspill med tårnet på andreraden. Dermed vant hun også tilbake bonden og var også nær ved å få fordel.

Ingen god start for Magnus Carlsen i Qatar. Foto: David Llada

Ingen god start for Magnus Carlsen i Qatar. Foto: David Llada

– Det var et veldig imponerende parti av Nino, som forsvarte seg veldig bra og grep sjansen til å snu det hele når hun fikk den. Hun hadde sjanse til å skape seg en klar fordel og vinstsjanser, sa Svidler.

Etterpå fikk hun gratulasjoner fra sin tidligere lagvenninne.

Remisen til tross: Det er fortsatt lenge igjen i Qatar. Det skal spilles totalt ni runder og for å vinne må man trolig ha enten 7 eller 7,5 poeng.  I fjorårets utgave av Qatar Masters, startet Vladimir Kramnik med to remiser før han vant de neste seks partiene. Kinesiske Yu Yangi vant da med 7,5 poeng.

Ukjent inder feide Wei Yi av veien

qatar-r1

De fleste andre favorittene kom seg helskinnet gjennom 1.runde med seier. Femterangerte Sergey Karjakin brukte bare 23 trekk på å beseire en egyptisk IM, mens Anish Giri utnyttet en tabbe av sin indiske motstander.

Men at Carlsen måtte nøye seg med remis, var ikke den største overraskelsen i 1.runde av Qatar Masters Open.

Den sto nemlig indiske Shardul Gagare (2470) for, som sjokkerte ved å slå det 16-årige kinesiske stjerneskuddet Wei Yi (2730). Men det spørs om ikke Wei Yi ga opp for tidlig. Sluttstillingen er nemlig ikke helt klar.

En annen overraskelse var Norges 17-årige IM Johan-Sebastian Christiansen. Han spilte remis med svart mot den sterke stormesteren Lu Shanglei fra Kina.

Det var han godt fornøyd med etter partiet.

NTG-eleven fra Sandefjord har vist varierende form i det siste, men hans aggressive spillestil og gode forberedelser gjør ham kapabel til å spille jevnt med sterke stormestere.

Med en rangering som nummer 113 blant 132 deltakere, er dette en ypperlig sjanse til å få matching mot de beste.

Carlsen mot ung indisk stormester

14-årige Aravindh Chithambaram etter seieren foran 17 stormestere i Chennai i 2013.

14-årige Aravindh Chithambaram etter seieren foran 17 stormestere i Chennai i 2013.

I 2. runde skal Carlsen møte 16-åringen som for tiden er verdens tredje yngste stormester, inderen Chithambaram Aravindh som kommer fra fattige kår i Viswanathan Anands hjemby Chennai.

Aravindh store gjennombrudd var da han under Carlsens VM-match mot Anand sjokkerte alle med 1. plass og stormesternapp i en stor internasjonal turnering i Chennai.

Han er noen få måneder yngre enn Aryan Tari, som selv først vil kunne titulere seg med GM-tittelen i april.

Mest aktive år siden 2008

Qatar er verdensmesterens første åpne turnering på over åtte år, og hans tiende opptreden så langt i år. Ikke siden 2008 har 25-åringen vært mer aktiv. Så vidt Sjakkbloggen har klart å finne ut av, har heller ingen verdensmestere vunnet fem superturneringer med klassisk betenkningstid på ett og samme år.

Regner man med lyn- og hurtigsjakk-VM, har 25-åringen altså vunnet i fem av åtte starter. Og det kan altså bli enda en før året er omme. 

SE OGSÅ:
(Besøkt 815 ganger, 1 besøk i dag)