Magnus Carlsen kan sette seiersrekord i «dårlig» år

Og søndag begynner årets sterkeste åpne turnering i Qatar.

av Tarjei J. Svensen (Foto toppbilde: David Llada) 

Det er bare én uke siden Magnus Carlsen tok sin fjerde triumf i London Chess Classic. Den kom etter en heseblesende avslutning som varte til over midnatt, og endte med at TV 2s populære sjakk-programleder Kaja Marie Snare måtte tørke tårer av glede.

LES OGSÅ: Carlsen som actionhelt i ny reklamefilm

Bedre underholdning blir det neppe. Og mer skal det bli.

Vant etter omdiskutert playoff

Magnus Carlsen før siste runde mot Grischuk i London. Foto: Yerazik Khachatourian

Magnus Carlsen før siste runde mot Grischuk i London. Foto: Yerazik Khachatourian

Det så ut til å gå mot nok en skuffende turnering for vår sjakkstjerne i London. Remisene kom nemlig på rekke og rad. Ballen ville virkelig ikke gå i mål. For hver remis, ble verdenseneren noen få ratingpoeng fattigere og mange begynte å bli oppriktig bekymret for hva som var galt med verdensmesteren.

Så kom 7. runde. Og heldigvis var Hikaru «11-0» Nakamura blant deltakerne, Carlsens boksesekk i alle år.

Det ble et episk sluttspilldrama der Carlsen for tolvte gang trakk det lengste strået mot amerikaneren. Det kan ha vært vendepunktet som ga troa og håpet om at det fortsatt var mulig å gå til topps.

Carlsens score mot Nakamura er nå vanvittige 12 seire og 18 remiser på 30 partier . Foto: Yerazik Khachatourian

Carlsens score mot Nakamura er nå vanvittige 12 seire og 18 remiser på 30 partier . Foto: Yerazik Khachatourian

I 8. runde presset Carlsen Veselin Topalov, uten at det til slutt ble mer enn et halvpoeng.

Men i den avsluttende runden mot Grischuk, spilte verdensmesteren et flott parti – helt frem til det holdt på å gå galt i Grischuks tidsnød. Men den sympatiske russeren overså tårnofferet som kunne gitt en vunnet stilling, og ofret feilaktig et tårn – og tapte.

Med best kvalitet av trioen på 5,5 poeng, slapp Carlsen playoff etter omdiskuterte regler og kunne dermed spare viktige krefter før finalen. Der sikret Carlsen altså trofeet ved å slå Maxime Vachier-Lagrave i det første, og spille remis i det andre hurtigsjakkpartiet.

Det føles godt. Jeg var god og heldig nok. Jeg var veldig rolig i finalepartiene. Kanskje Anish Giri hadde vært verre å møte. sa Carlsen i det offisielle intervjuet etter seieren, ifølge VG.

London Chess Classic er Carlsens femte turneringsseier i år, den fjerde med klassisk betenkningstid.  Noen få ratingpoeng kunne han også legge til på kontoen.

Da sammenlagtseieren i Grand Chess Tour var klar, kunne Carlsen plusse på rundt 1,3 millioner kroner på kontoen. Nok til ekstra fete julegaver til familien i år altså.

Kan sette rekord i Qatar

Dermed kan året som så ut til å gå mot en nedtur, bli en suksess. Og allerede i morgen søndag braker det løs igjen. Carlsen stiller i Qatar Masters Open – en av tidenes sterkeste åpne turneringer som finner sted i Doha og spilles med ni runder frem til 29. desember.

Qatar er verdensmesterens tiende opptreden så langt i år. Ikke siden 2008 har 25-åringen vært mer aktiv. Så vidt Sjakkbloggen har klart å finne ut av, har heller ingen verdensmestere vunnet fem superturneringer med klassisk betenkningstid på ett og samme år.

Regner man med lyn- og hurtigsjakk-VM, har 25-åringen altså vunnet i fem av åtte starter. Og det kan altså bli enda en før året er omme.

Carlsen og Kramnik poserer sammen med arrangøren på åpningen i Qatar. Foto: David Llada

Carlsen og Kramnik poserer sammen med arrangøren på åpningen i Qatar. Foto: David Llada

Da verdensmesteren tidligere i år ble spurt om han noen gang kunne tenke seg å spille i en åpen turnering, svarte han følgende:

Det må noe helt spesielt til.

Og noe helt spesielt er Qatar Masters Open åpenbart. For 5. oktober bekreftet Carlsen overraskende sin deltakelse. Turneringssjef og stormester Mohamed Al-Mohdiaki uttrykte stor glede overfor Sjakkbloggen:

Vi er veldig stolte av at Magnus er med. Det er historisk for Qatar Masters at verdensmesteren deltar allerede andre gang vi arrangerer turneringen. Dette sikrer at dette blir en av de beste sjakkturneringene i verden. Vi skal gjøre dette til noe sjakkentusiaster kan glede seg til hvert eneste år.

Og det siste er det neppe uenighet om. Sammen med Gibraltar Masters og Millionaire Chess, føyer Qatar Masters Open seg inn i rekken av stadig mer påkostede åpne turneringer. Blant sponsorene er Qatar Airways, emiratets statlige flyselskap. Arrangøren har dessuten hyret inn tre offisielle fotografer – i tillegg til de habile stormestrene Peter Svidler og Alejandro Ramirez som skal kommentere turneringen fra stedet.

Mange verdensstjerner har styrt unna åpne turneringer, da risikoen for ratingtap er stor om formen ikke er på topp. Av det totale premiefondet på rundt 1,1 millioner kroner, går 236.000 kroner til vinneren. Det er småpenger på dette nivået, så de mest celebre spillerne er vanskelig å få med om det ikke også er en betydelig sum startpenger i potten.

For blant de 145 påmeldte deltakerne finner vi den nybakte verdenstoeren Vladimir Kramnik, treer Anish Giri, Wesley So (10), Sergey Karjakin (12) og Shakhriyar Mamedyarov (18). Hele 18 spillere er ratet over 2700.

Wei Yi, her fotografert da han imponerte stort som 14-åring i Tromsø. Foto: Paul Truong

Wei Yi, her fotografert da han imponerte stort som 14-åring i Tromsø. Foto: Paul Truong

Men den spilleren det kanskje knyttes mest oppmerksomhet til, er kanskje Wei Yi (16). Den unge superstjernen fra Kina er allerede nummer 26 i verden og alle forventer at 16-åringen på et eller annet tidspunkt skal kunne ta opp kampen med vår egen verdensstjerne.

Carlsen klarer likevel å styre sin begeistring for kjempetalentet med den aggressive og underholdende spillestilen.

Han er god, men imponerte ikke veldig i tiebreak mot Ding i World Cup i september. Wei er kald, det skal han ha! Men han er et godt stykke under de beste fortsatt. Han ligger likevel bra an for alderen, sa Carlsen til VG.

Som sjakkfan er jeg imponert over Wei, men som sjakkproff er jeg ikke bekymret ennå. Men jeg er forberedt på å bli det, sa Carlsen videre.

Med litt flaks (eventuelt uflaks), kan dette bli første gang Carlsen møter 16-åringen, før de definitivt skal møtes i neste års Tata Steel Chess i januar.

Carlsen trekker hvit i første parti. Foto: David Llada

Carlsen trekker hvit i første parti. Foto: David Llada

Carlsen er ikke den eneste norske deltakeren vi skal holde et øye med. Også Johan-Sebastian Christiansen (17) er på plass i Qatar og skal som 124. rangert jakte sitt første stormesternapp.

Det spilles ni runder i Qatar med start 13:00 norsk tid. Verken VG eller TV 2 klarte å komme til enighet om å få bilder fra arrangøren, men de habile stormestrene Peter Svidler og Alejandro Ramirez kommenterer direkte fra stedet.

I 1.runde skal Carlsen møte georgiske Nino Batsiashvili (28) med hvit. Hun er en av verdens sterkeste kvinnespillere.

Sjakkbloggen vil være til stede i Qatar for å følge seks runder for VG fra og med onsdag.

SE OGSÅ:
(Besøkt 745 ganger, 1 besøk i dag)