Norge med EMs yngste lag kan kjempe om topplassering

Carlsen: – Håper først og fremst vi kan ha det gøy.

av Tarjei J. Svensen

Fredag braker det løs på Island med Europamesterskapet for landslag. 35 nasjoner skal kjempe om den gjeve EM-tittelen. Mesterskapet arrangeres hvert andre år og er ved siden av sjakk-OL den fremste lagturneringen på sjakk-kalenderen. Det spilles over fire bord med ni runder frem til og med søndag 22. november. Onsdag 18. november er fridag.

topp122Norge stiller med to lag: Ett i det som kalles åpen klasse og et kvinnelag. Mannskapet med Magnus Carlsen (24), Jon Ludvig Hammer (25), Aryan Tari (16), Frode Urkedal (21) og Johan Salomon (18) er rangert som nummer 11 blant de 35 deltakerlandene i åpen klasse med et ratingsnitt på 2642. Med en gjennomsnittlig alder på 21 år, er Norge dessuten EMs yngste lag.

I kvinneklassen er laget med Niina Koskela, Sheila Barth Sahl, Olga Dolzhikova, Monika Machlik og Ellisiv Reppen rangert som nummer 21 av 30 lag. Georgia, Russland og Ukraina er topprangert.

SE OGSÅ: Oversikt med alle lagene

At det unge norske mannskapet i åpen klasse er rangert blant de tolv beste lagene, er mye takket være verdensmester Carlsen. Han trekker ratingsnittet betraktelig opp som verdensener, men får god hjelp av Hammer som etter en god høst rykker stadig nærmere 2700.

Det er første gang siden 2007 at vår suverent beste spiller stiller for Norge i EM.  Den gang ble det 22. plass og 16-åringen stilte sammen med brødrene Kjetil og Espen Lie samt Hammer på 4.bord.

Beste norske plassering noensinne?

Det norske laget har dermed gode sjanser til å gjøre det beste EM-resultatet noen gang. Ifølge sjakkhistoriker Øystein Brekke, er 21. plass fra EM i Debrecen i 1992 den høyeste plasseringen av et norsk lag noen gang.

Til NRK sa Carlsen tidligere denne uken følgende:

Vi har egentlig ingen mål. Vi er et ungt lag, et lag for fremtiden. Jeg håper først og fremst at alle kan ha det gøy, og prestere på et nivå de er fornøyd med.

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Tarjei J. Svensen

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Tarjei J. Svensen

LES OGSÅ: Så mye får Carlsen for å spille for Norge

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall er ansvarlig for laguttak for de to norske lagene og sier dette til Sjakkbloggen om sjansene:

Når et lag er rangert som nummer 11, så virker ikke medalje som et helt uoppnåelig mål, men det er så mange superlag at det vil være urealistisk å si at det er et mål. Dessuten er laget vårt ujevnt, med Magnus som trekker opp snittet og vi har tre unge IM-er.

Jeg tror en topp 10-plassering vil være et langt mer positivt resultat enn det ser ut på papiret.

Tisdall mener det viktigste er at hver enkelt utvikler seg som spiller.

Vi har to veldig gode spillere på toppen, så hvis de presterer på topp, så kan vi komme veldig høyt. Det flotte med laget er at vi har et fantastisk maksnivå.

Hans Olav Lahlum har tro på at Norge kan klare topp fem, men er enig med Tisdall i at rangeringen lyver litt.

Ratingsnittet er i veldig stor grad basert på første bordet. Det er et kjent fenomen fra lagsammenheng at hvis du tenker deg et lag med 3200 på 1.bord og 2300 på de andre bordene, så får man et veldig høyt snitt, men man har ikke sjanse på medalje. Det er en fordel med et jevnt lag.

På den andre siden så er det norske laget et lag som kan være underratet på bordene. Jeg er optimist for topp 10, kan se for meg topp 5-6, og medalje vil være en formidabel prestasjon.

Det er uansett en veldig lærerrik turnering å spille for de unge norske å spille en slik turnering sammen med Magnus og Jon Ludvig nå. Man ser nå konturene av et norsk lag som kan bli veldig sterkt om 5-6 år.

De fleste nasjoner henter inn sine beste spillere. Russland stiller uten Vladimir Kramnik og Sergey Karjakin, men med Alexander Grischuk, Evgeny Tomashevsky, Peter Svidler, Dmitry Jakovenko og Ian Nepomniachtchi er de likevel favoritter på papiret med et ratingsnitt på 2743.

Hakk i hæl følger Ukraina (Ivanchuk og Eljanov) og regjerende mester Aserbadsjan (Mamedyarov, Radjabov og Naiditsch). Frankrike, Armenia, England og Ungarn er også lag som kommer til å kjempe om de fremste plassene.

Spillehallen i Reykjavik er klar. Foto: ETCC 2015

Spillehallen i Reykjavik er klar. Foto: ETCC 2015

Ingen norsk TV-dekning

Det norske laget har hatt en vellykket samling i Oslo Schakselskaps lokaler over fire dager siden lørdag med sjakklegenden Boris Gelfand som trener. Tirsdag ble treningen avsluttet med en stor lynsjakkturnering som Carlsen vant.

Dessverre blir det ingen norsk TV-dekning av mesterskapet. TV 2 skal imidlertid vise London Chess Classic i desember og Tata Steel Chess i januar, mens det fortsatt ikke er avklart om noen norske kanaler sender fra Qatar Masters Open i jula.

Under EM må norske sjakkfans nøye seg med arrangørens egen nettsending der britiske GM Simon Williams og WIM Fiona Steil-Antoni fra Luxembourg kommenterer direkte.

Hver runde starter 16:00 norsk tid. Arena er den berøte sportshallen Laugardalshöll midt i Reykjavik, der også Bobby Fischer og Boris Spassky spilte den legendariske VM-matchen i 1972.

Sjakkbloggen vil være til stede på Island de siste dagene av mesterskapet og kommer med bilder og rapporter.

SE OGSÅ:

Foto: Gerjan Wolterink (Creative Commons CC BY-NC-SA 2.0)

(Besøkt 612 ganger, 1 besøk i dag)