Magnus Carlsen henter sjakklegende til Norge for å trene landslaget før EM

Boris Gelfand er en av de mest sympatiske spillerne i verdenstoppen. Alltid hyggelig, men veldig fokusert og i sin egen verden under partiet. Foto: Yerazik KhachatourianBoris Gelfand er en av de mest sympatiske spillerne i verdenstoppen. Alltid hyggelig, men veldig fokusert og i sin egen verden under partiet. Foto: Yerazik Khachatourian

Boris Gelfand kommer til Oslo denne uken.

av Tarjei J. Svensen

Om knappe to uker begynner Europamesterskapet for landslag i Reykjavik. Magnus Carlsen (24) skal lede et ungt norsk lag som foruten verdensmesteren selv består av Jon Ludvig Hammer (25), Aryan Tari (16), Frode Urkedal (22) og Johan Salomon (18).

Sjakkbloggen kan i dag avsløre at Boris Gelfand (47), en av sjakkverdenens mest respekterte spillere, kommer til Oslo fredag for å holde en treningssamling over fire dager for det norske landslaget før EM.

Boris Gelfand i Berlin sist måned. Foto: Yerazik Khachatourian

Boris Gelfand i Berlin sist måned. Foto: Yerazik Khachatourian

I tillegg til de fem norske landslagsspillerne, vil også de unge NTG-elevene Johan-Sebastian Christiansen (17), Kristian Stuvik Holm (17), Sebastian Mihajlov (16) og Lars Oskar Hauge (17) delta på samlingen.

Det er et kjempekupp for det norske sjakklandslaget, selv om israeleren trolig aldri har hatt en tilsvarende trenerjobb før. Erfaringen som spiller er det imidlertid lite å si på. Den sympatiske 47-åringen har spilt seks kandidatmatcher og vært i verdenstoppen i hele 25 år.

Selv om Gelfand på siste verdensranking har falt til 28. plass, er det under to år siden han var inne blant topp 10 i verden. Aldri før har det norske laget hatt en så sterk trener.

Gelfands Israel stiller ikke i lag-EM. Ifølge stormester Emil Sutovsky, er økonomien til det nasjonale sjakkforbundet årsaken til at de for første gang har valgt å droppe mesterskapet. Det bidrar trolig til at sjakklegenden takket ja til tilbudet.

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Tarjei J. Svensen

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Tarjei J. Svensen

Tisdall: – Spennende og inspirerende for spillerne

Toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund Jonathan Tisdall sier følgende til Sjakkbloggen om nyheten:

– Jeg tror dette er utrolig spennende og en stor inspirasjon for spillerne. Ikke bare det å jobbe med Magnus, men også det å få input fra en spiller i verdensklasse med masse erfaring og profesjonalitet.

Tisdall som selv er en anerkjent sjakkforfatter, trekker frem Gelfands siste bok «Positional Decision Making in Chess».

– Jeg hører den er helt fantastisk hva gjelder unik innsikt.

– Gelfand har en skolert bakgrunn fra det gamle Sovjet og er kjent for å være veldig godt forberedt, sier Tisdall.

Og det er Carlsen selv som har tatt initiativ til å hente sjakklegenden til Norge. Akkurat det er Tisdall veldig glad for.

– Magnus fortjener masse ros for dette. Ikke bare for at han inviterer til en treningssamling i forbindelse med denne turneringen, men også for at han lar de ledende ungguttene delta som en investering i Norges fremtidige lag.

Espen Agdestein: – Enorm erfaring

- It's great to have you back, Simen, sa Gelfand da han møtte nordmannen i Tromsø i 2013. Foto: Tarjei J. Svensen

– It’s great to have you back, Simen, sa Gelfand da han møtte nordmannen i Tromsø i 2013. Foto: Tarjei J. Svensen

Carlsens manager Espen Agdestein forklarer hvordan det hele kom i stand.

– Det er Norges Sjakkforbund som administrerer treningsleiren, men Magnus og teamet hans har bidratt med å hjelpe til med å få Gelfand til å lede den. Det er vi veldig glad for. Han er en stor ressurs.

– Det er hyggelig da at en del unge spillere får være med på leiren, i tillegg til EM-laget, slik at flest får glede av at han kommer.

– Hva slags inntrykk har du av Gelfand som person?

– Han er veldig sympatisk og «easy-going», og har en enorm erfaring og genuin sjakkforståelse. Han har mye å dele og sitter på mye viktig sjakklig kunnskap.

– Magnus er positiv og gleder seg til dette.

Agdestein tror ikke Gelfand har trent noen på dette nivået før

– Jeg tror det er første gangen for ham, og at han derfor var litt nysgjerrig på dette. Det virket som han gledet seg.

Aryan Tari gleder seg til å lytte til Boris Gelfand. Foto: Tarjei J. Svensen

Aryan Tari gleder seg til å lytte til Boris Gelfand. Foto: Tarjei J. Svensen

Aryan Tari: – Dette er toppen!

16-årige Aryan Tari er en av ni som får glede av Gelfands enorme kunnskap.

– Dette gleder jeg meg veldig til! Jeg har aldri vært i nærheten av å trene med noen så sterke, så er spent på hvordan det kommer til å bli.

– Hva tror du at dere får i utbytte av å ha Gelfand på en slik samling?

– Jeg tror vi kanskje blir generelt bedre på alt. Jeg vet ikke helt hva vi kommer til å fokusere på, men vi får vel mulighet til å stille mange spørsmål. Bare det betyr mye.

– Bedre oppladning til EM kan man vel ikke få?

– Definitivt! Dette er toppen!

Russland uten Kramnik og Karjakin

Europamesterskapet for klubblag spilles over ni runder fra 13. – 22. november og samler 34 lag i åpen klasse og 30 lag i kvinneklassen.

Russland, som for øvrig må unnvære både Vladimir Kramnik og den nybakte faren Sergey Karjakin, er som vanlig favoritter på papiret sammen med Ukraina og Aserbadsjan. Norge er rangert som nummer 11 blant de 36 lagene. Anders G. Hagen er norsk lagkaptein.

Da det ble kjent at vår egen verdensmester skulle lede det norske laget i EM, var Islands sjakkpresident Gunnar Bjornsson svært begeistret.

– Jeg er overlykkelig! Det er stort og veldig viktig for turneringen at Magnus spiller. Vi føler at vi eier en liten del av Magnus ettersom det var i Reykjavik han ble berømt da han spilte remis mot Kasparov.

Norge stiller også med et kvinnelag som består av Sheila Barth Sahl, Niina Koskela, Olga Dolzhykova, Monika Machlik og Ellisiv Reppen. Også dette laget er ventet få en utenlandsk trener.

Det er foreløpig ikke kjent om det blir norsk tv-dekning av mesterskapet, men arrangøren vil ha nettdekning med egne kommentatorer.

(Besøkt 1 036 ganger, 1 besøk i dag)