Eliteserien i sjakk: OSS frykter naboen fra øst

Mens OSS frykter naboen i øst. I helgen starter Eliteserien i sjakk.

av Tarjei J. Svensen

I går beleiret norske Justin Bieber-fans Scandic Holmenkollen Park Hotell i Oslo. I ettermiddag er forhåpentligvis sjakkfansen på plass når brettspillerne inntar hotellet 350 meter over havoverflaten.  Det blir neppe bieberske tilstander, men det er uansett en passende anledning for publikum til å få med seg landets beste sjakkspillere i aksjon.

De tre første rundene av Eliteserien i sjakk sparkes i gang klokken 18 fredag, kl 12 lørdag og kl 10 søndag. Og dersom man ikke har anledning til å overvære åpningen, vil det også være mulig å følge partiene direkte på nett.

Snytt for Carlsen-Hammer-møte

eliteserienr1Ti lag kjemper om å bli seriemester i sjakk: Oslo Schakselskap, Vålerenga, SK 1911, Stavanger, Bergens, Asker, Tromsø, Black Knights, Sotra og Trondheim. De to sistnevnte lagene rykket opp i år, og like mange lag vil rykke ned etter denne sesongen.

Det spilles over seks bord. Hver klubb har nominert et mannskap på 20 spillere før sesongstart, og bare spillere på denne listen kan brukes i kampene. 26 timer før start publiseres de endelige oppstillingene til hver kamp.

Ettersom Stavanger og OSS skulle møtes allerede i første runde, spekulerte Sjakkbloggen om Magnus Carlsen ville få sjansen til å hevne tapet for Jon Ludvig Hammer i Norway Chess i juni.

Men det blir ikke noe møte mellom Norges to klart beste sjakkspillere. På de offentliggjorte lagoppstillingene for helgen, er ikke Carlsen med på Stavanger. Norgestoer Hammer står dessuten over fredag, men skal spille mot stormesterkollega Kjetil A. Lie (Asker) lørdag og Frode Elsness (SK 1911) søndag.

– Vi frykter Vålerenga mest

Oslo Schakselskap i aksjon under Europacupen tidligere i oktober. Her med Leif Erlend Johannessen, Nicolai Getz og Lars Oskar Hauge. Foto: Maria Emelianova

Oslo Schakselskap i aksjon under Europacupen tidligere i oktober. Her med Leif Erlend Johannessen, Nicolai Getz og Lars Oskar Hauge. Foto: Maria Emelianova

Spørsmålet man kan stille seg nå, er om Oslo Schakselskaps hegemoni i norsk sjakk kan utfordres av andre klubber. Klubben har vunnet Eliteserien i åtte av de siste ni sesongene den har eksistert. I sist sesong vant klubben alle elleve matchene.

Stormester Leif Erlend Johannessen er lagkaptein for OSS. Han trekker frem fire favoritter i det han mener er tidenes sterkeste Eliteserie.

Jeg tror Asker, Vålerenga, OSS og 1911 skiller seg ut. Hvis de tre andre lagene topper, skal OSS ha sin fulle hyre med å vinne.

Johannessen merker seg dessuten at et par av de andre lagene har styrket mannskapet.

Spesielt Asker som har fått Tallaksen Østmoe og SK 1911 som har fått Joachim B. Nilsen har forsterket seg.

Timofey Galinsky, med Dolzhykova speidende i bakgrunnen. Foto: Tarjei J. Svensen

Timofey Galinsky, med Dolzhykova speidende i bakgrunnen. Foto: Tarjei J. Svensen

Johannessen fremhever dessuten at klubbens sterkeste kvinnelige spiller Olga Dolzhykova endelig har fått sin ukrainske ektemann til Norge.

Timofey Galinsky er internasjonal mester med stormesternapp og ville gått rett inn på første bord hos de fleste andre lagene.

Han vant nylig NTG Grand Prix foran Simen og Aryan, så det er en ikke ubetydelig forsterkning.

Johannessen mener laget fra Oslo øst er den klareste utfordreren.

Vi frykter Vålerenga mest. De kom foran oss i Europacupen og har helt tydelige ambisjoner om å vinne seriemesterskapet.

Vålerenga sto nylig for det sjakkhistoriker Øystein Brekke omtalte som tidenes prestasjon av et norsk klubblag. I Makedonia beseiret nemlig klubben det sterke russiske laget Univerzity-Belorechensk.

Laget fra Oslos østkant setter rekord med åtte utenlandske stormestere i lagoppstillingen sin. Østerrikeren Markus Ragger, for tiden nummer 55 på verdensrankingen, er den høyest rangerte men har aldri før spilt i norsk serie. Spørsmålet er dermed hvor mange av dem som faktisk vil dukke opp.

Jeg tror Romanov og Borki (Predojevic) spiller mesteparten av matchene. Begge de to er lagkapteiner og sekundanter. Men kanskje de henter inn noen andre til toppmatchene.

Evgeny for Kristiansund mot OSS' Leif Erlend Johannessen på Fagernes i NM for klubblag i 2011. Foto: Tarjei J. Svensen

Evgeny for Kristiansund mot OSS’ Leif Erlend Johannessen på Fagernes i NM for klubblag i 2011. Foto: Tarjei J. Svensen

Johannessen er positiv til Vålerengas knallharde satsning.

Vi synes det er kjempegøy med konkurranse, så vi kommer også til å mobilisere når det gjelder.

Rosinen i pølsa for seriemesteren er plassen i neste års Europacup. Dersom OSS skulle vinne, går den ene plassen til nummer to i serien.

Jeg er glad for at vi allerede har kvalifisert oss til neste års Europacup!

OSS kvalifiserte seg ved å vinne NM for klubblag i Haugesund og er dermed allerede klar for Novi Sad i Serbia neste år.

Vålerenga; – OSS er favoritter

Vålerengas lag i fjorårets sesongavslutning der det ble 2. plass bak Oslo Schakselskap. Fra venstre: Geir Nesheim, Julio Granda Zuniga, Magne Sagafos, Brede Kvisvik, Borki Predojevic og Dag Danielsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Vålerengas lag i fjorårets sesongavslutning der det ble 2. plass bak Oslo Schakselskap. Fra venstre: Geir Nesheim, Julio Granda Zuniga, Magne Sagafos, Brede Kvisvik, Borki Predojevic og Dag Danielsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Vålerenga-leder Dag Danielsen innrømmer at naboen i vest blir en tøff konkurrent.

Jeg holder OSS som favoritter. Asker og SK 1911 har også et veldig bra lag. I tillegg har vi outsidere som Bergens, Tromsø og Stavanger, avhengig av hvem de kommer med. For å holde hele serien gjennom, så er man avhengig av gli og det er viktig å ha et godt lag hele veien.

Det vil ikke være en skuffelse hvis vi ikke går til topps, men vi spiller for å prøve å vinne.

Danielsen vil ikke avsløre om klubben vil hente inn andre stormestere i løpet av de seks resterende matchene.

Vi har ikke bestemt hvem som skal spille de andre helgene. Det får vi se etter hvert.

Nytt spillested

Scandic Holmenkollen Hotell.

Scandic Holmenkollen Hotell.

Nytt av året er altså de nye lokalene på Scandic Holmenkollen Park Hotell, der seks av ni runder skal spilles. Det er foreløpig ikke avgjort hvor den avsluttende helgen skal avvikles. Da Sjakkbloggen snakket med generalsekretær i Norges Sjakkforbund Geir Nesheim tidligere i oktober, var han godt fornøyd:

Dette er kjempelokaler. Her skal vi ha plass til både Eliteserien og de av 1.divisjonene som har lyst til å spille der. Det er veldig morsomt at vi har fått til det.

Danielsen, som er tidligere generalsekretær i Norges Sjakkforbund, er mer avmålt og mener det er to sider av saken.

Et minus er at det er vanskelig med PR, og da er det ikke en fordel å være lengre vekk fra sentrum. Journalister har generelt dårlig tid og er makelig anlagt, og da er det en fordel å ha det sentralt.

Men det er fantastiske flotte omgivelser, og det veier tyngre enn jeg sa. Men veldig positivt at man spiller der, all ros til Norges Sjakkforbund for det.

(Besøkt 941 ganger, 1 besøk i dag)