Forretningsmannen så Liam (11) storspille mot Magnus Carlsen. Da tok han frem lommeboka

Magnus Carlsen i simutlan i Bergen. Foto: Simonsen Vogt WiigMagnus Carlsen i simutlan i Bergen. Foto: Simonsen Vogt Wiig

Donerte 10.000 kroner til skolesjakklubb.

av Tarjei J. Svensen

Mange av verdens beste sjakkspillere er denne uken i Makedonia og spiller Europacupen for klubblag. Magnus Carlsen har derimot vært opptatt med sponsoroppdrag. Turen gikk først til Trondheim for Nordic Semiconductor før det bar videre til Bergen der advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig i Bergen hadde store planer.

Sponsoren plukket ut 19 spillere til å stille i simultan mot verdensmesteren. De utvalgte var kunder av selskapet og personligheter fra byen.

Det endte som det så ofte gjør. Verdensmesteren vant alle sine partier. 19-0.

Fullt hus under Simonsen Vogt Wiigs simultan. Foto: Kjetil Stokke

Fullt hus under Simonsen Vogt Wiigs simultan. Foto: Kjetil Stokke

Men det var ikke bare plankekjøring, forteller elitespiller Kjetil Stokke til Sjakkbloggen. Han var til stede under simultanen og forteller at sterke sjakkspillere, som juniortalentet Benjamin Haldorsen og veteranen Kjell Arne Mork, deltok i simultanen.

Magnus i aksjon mot Liam (11). Foto: Simonsen Vogt Wiig

Magnus i aksjon mot Liam (11). Foto: Simonsen Vogt Wiig

Kjell Arne ble ganske nedspilt slik jeg så det, mens Benjamins parti svingte ganske mye. Jeg tror Magnus kom godt ut, så fant Benjamin et kvalitetsoffer med stor fordel. Så gikk det for fort på slutten og Benjamin tapte.

Den som vekket mest oppmerksomhet var nok 11-årige Liam Jansson Rønnestad. Han spilte i over 30 trekk jevnt med verdensmesteren før det raknet på slutten.

– Bra spilt, var kommentaren fra Carlsen selv, ifølge BA.

11-åringen var likevel skuffet da han snakket med avisen kort tid etter partiet.

Jeg hadde håpet at jeg skulle holde ut litt lengre, men jeg gjorde en feil. Jeg ble litt for ivrig etter bøndene hans, og da mistet jeg dronningen min

Finansmann bladde opp 10.000 kroner

Liam (11) til venstre i bildet. Ved siden av sitter Per Grieg sr, mannen som bladde opp etter å ha latt seg imponere. Foto: Kjetil Stokke

Liam (11) til venstre i bildet. Ved siden av sitter Per Grieg sr, mannen som bladde opp etter å ha latt seg imponere. Foto: Kjetil Stokke

En annen som lot seg imponere av Liams parti, var skipsreder og finansmannen Per Grieg sr (83). Han er styreleder for Grieg Foundation og en av Norges 250 rikeste menn, ifølge Kapital. Han spilte selv i simultanen mot Carlsen.

Bergenseren tok umiddelbart opp sjekkheftet og donerte 10.000 kroner til Søråshøgda skolesjakklubb, forteller Ole Valaker til Sjakkbloggen.

Det var jo fra klar himmel. Overveldende. Bare det å bli sett og satt pris på har en verdi også utover selve donasjonen. Det er jo spesielt gøy når det kommer med en slik begrunnelse. Jeg så jo selv da jeg gikk gjennom partiet i går kveld at Liam hadde spilt bra.

83-åringen fortalte at var imponert over Liam og at han mener sjakk er en fin hobby for barn og unge. Han håper dessuten bidraget kommer godt med.

Ekstra gøy at det er en som har jobbet hardt lenge og som gjør en stor og uegennyttig innsats som lærer for yngre barn som blir lagt merke til, sier Valaker om 11-åringen.

Ole Valaker, her under en turnering i Barcelona i 2012. Foto: Tarjei J. Svensen

Ole Valaker, her under en turnering i Barcelona i 2012. Foto: Tarjei J. Svensen

Sjakktreneren og journalisten, som også er tidligere leder i Ungdommens Sjakkforbund, har stått hardt på for barnesjakklubben i Bergen. I løpet av tre år er det allerede 55 medlemmer samt 20 voksenmedlemmer. Bidraget kommer derfor svært godt med, sier Valaker.

Det gir muligheter til nødvendig utstyr til en klubb som nå har tatt på seg SFO-kurs på to naboskoler og til å utvide tilbudet på neste hyttetur. Kanskje blir det også mer til skolebibliotekene, bade bøker og sjakkprogrammer.

Vi har jo medlemmer som har kommet ganske langt, og det kan være en spennende form for undervisning å lære seg hvordan å behandle en Megabase for eksempel.

Neste oppgave for Søråshøgda er NM for ungdom, som Søråshøgda sammen med sjakklubbene i Hordaland skal arrangere på Quality Hotel Edvard Grieg. Stavangers rekord på 414 deltakere vil neppe slås, men det er gode sjanser for at det blir det nest største ungdoms-NM noen gang.

Valaker vil følge ekstra godt med sine egne spillere.

Vi har spillere med medaljesjanser i alle de fire yngste klassene, fra 12 år og nedover. Nybakt kretsmester Liam, som vant foran Afras Mansoor, er helt klart en av dem.

(Besøkt 1 614 ganger, 1 besøk i dag)