Vålerenga-sensasjon i Makedonia: – Den største prestasjonen av et norsk klubblag noen gang

Foto: Maria Emelianova

Beseiret russisk storlag i Europacupen i Skopje.

av Tarjei J. Svensen

Vålerenga har i 4.runde i Europacupen for klubblag i Makedonia i dag stått for det som trolig er norsk sjakkhistories største prestasjon av et klubblag. Laget fra Oslos østkant, som er rangert som nummer 15 av de 50 lagene i mesterskapet, slo storlaget Univerzity-Belorechensk. Russerne er rangert som nummer sju i mesterskapet.

LES OGSÅ: Jo-jo start for norske lag i sjakkens Champions League

Seieren er sensasjonell med tanke på at russerne har meritterte stormestere på alle bord, mens Vålerenga kun har én. På laget stiller stjerner som Boris Gelfand (nummer 18 på verdensrankingen), Vladimir Malakhov (nummer 51) og Sergey Rublevsky (nummer 45), og lagets spillere er fra 170 til 340 poeng høyere ratet på alle bord.

r4-vålerenga

Johan-Sebastian Christiansen i NM for lag tidligere i år. Foto: Tarjei J. Svensen

Johan-Sebastian Christiansen i NM for lag tidligere i år. Foto: Tarjei J. Svensen

Kjempeskalp av Johan-Sebastian (17)

Vålerenga fikk en god start med solide remiser av Aryan Tari mot Malakhov på 2.bord og Odin Blikra Vea mot Tregubov på 6.bord. Sistnevnte valgte å ta trekkgjentakelse i det som trolig var en fordelaktig stilling.

Men den største sensasjonen i matchen kom like etter: 17-årige Johan-Sebastian Christiansen utspilte nemlig Rublevsky i et flott parti med svart.

Russeren er ingen hvem som helst. Han er tidligere russisk mester og rangert som nummer 45 i verden. I tillegg er han kjent som fast landslagstrener for Russlands kvinnelag.

Mot NTG-eleven fra Sandefjord ble han derimot et nummer for lite.

Den bosniske stormesteren Borki Predojevic, som er trener og spiller for Vålerenga i Eliteserien, og som kommenterer på den offisielle sendingen, var tydelig fornøyd med resultatet.

– Jeg er veldig stolt. Jeg kjenner Johan-Sebastian og han er veldig god taktisk. Rublevsky må ha oversett noe her.

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall kommenterer Christiansens seier slik:

– Det ser veldig risikabelt og provokativt ut når han spiller, men han er flink til å slåss på brettet og takler godt komplikasjoner.

Dermed gikk Vålerenga opp i en sensasjonell 2-1-ledelse.

IM Magne Sagafos med stormesterskalp. Her fra NM i Haugesund tidligere i år. Foto: Tarjei J. Svensen

IM Magne Sagafos med stormesterskalp. Her fra NM i Haugesund tidligere i år. Foto: Tarjei J. Svensen

Det skulle imidlertid ikke vare veldig lenge. For Brede Kvisvik, for mange kjent som Magnus Carlsens faste VM-lege, hadde store problemer mot den hviterussiske stormesteren Aleksej Aleksandrov og måtte etter hvert gi tapt.

Da Romanov relativt enkelt holdt remis på 1.bord med svart mot Boris Gelfand, var alt opp til Magne Sagafos i partiet mot stormester Konstantin Landa.

31-åringen fra Telemark hadde hele tiden en vunnet stilling, men gjorde det trolig litt mer vanskelig for seg enn nødvendig. Men selv om kommentator Predojevic på den offisielle sendingen trodde russeren ville holde stillingen til remis, klarte Sagafos å dra helpoenget i land etter 64 trekk.

En utrolig prestasjon av tidligere juniornorgesmester Sagafos, som etter en lengre pause fra sjakken ser ut til å være på vei mot sitt gamle nivå.

Sensasjonen var dermed et faktum. Vålerenga hadde vunnet over Univerzity-Belorechensk med 3,5-2,5.

Tisdall sier følgende om prestasjonen til Sjakkbloggen:

– Det så ut som en typisk Vålerenga-match i Eliteserien. Forskjellen er at motstanderne var i verdensklasse. Det var tøffe kamppartier hele veien. Det er spesielt imponerende av de fire nederste bordene.

Rundens partier kan også spilles gjennom hos Chess24.

Vålerenga-leder: – Helt ufattelig

Vålerengas lag i fjorårets sesongavslutning der det ble 2. plass bak Oslo Schakselskap. Fra venstre: Geir Nesheim, Julio Granda Zuniga, Magne Sagafos, Brede Kvisvik, Borki Predojevic og Dag Danielsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Vålerengas lag i fjorårets sesongavslutning der det ble 2. plass bak Oslo Schakselskap. Fra venstre: Geir Nesheim, Julio Granda Zuniga, Magne Sagafos, Brede Kvisvik, Borki Predojevic og Dag Danielsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Leder i Vålerenga Sjakklubb, Dag Danielsen er naturlig nok storfornøyd med lagets prestasjon.

– Det er helt ufattelig for meg. Jeg kan ikke huske at noe norsk klubblag har levert et så godt resultat noen gang.

– Hvor stort er dette for Vålerenga?

– Det er det dette vi jobber for. Vi satser på å gi unge, lovende norske spillere et bedre tilbud enn det som er vanlig i Norge ved å gi dem utenlandske trenere. Nå får de muligheten til å spille mot verdens beste spillere. Vi mener det er nødvendig for å bringe norsk sjakk fremover. Nå leverer de et resultat som jeg ikke en gang hadde drømt om.

– Hva gjør det med satsningen for Vålerenga videre?

– Vi satser så hardt vi kan og for unggutta våre og for oss tillitsvalgte så er dette en kjempeinspirasjon.

Danielsen roser også førstebordspiller Romanov.

– Han er helt avgjørende. Sammen med Predojevic er han trener for unggutta. Uten ham som anker, hadde ikke dette vært mulig overhodet.

Øystein Brekke sammen med Romanov under Oslo Chess International i fjor høst. Foto: Bjørn Berg Johansen

Øystein Brekke sammen med Romanov under Oslo Chess International i fjor høst. Foto: Bjørn Berg Johansen

Brekke: – Det største noen gang

– Oj, var den første reaksjonen til sjakkhistoriker Øystein Brekke da Sjakkbloggen meddelte resultatet.

– Jeg kan ikke komme på noen større prestasjon av et norsk klubblag noen gang. Jeg føler meg ganske sikker på at dette er det sterkeste klubblaget vi har slått, sier Brekke til Sjakkbloggen.

– Det er fantastisk. Jeg tror de andre får mye selvtillit av å ha Romanov med på laget..

Også for Oslo Schakselskaps lag i åpen klasse ble det suksess med seier over lavere rangerte Geneve fra Sveits. Jon Ludvig Hammer, Sebastian Mihajlov og Mats Persson vant sine partier og sikret en oppskriftsmessig 4-2-seier. Hammer og Simen Agdestein er foreløpig toppscorere av de norske lagene med 3 av 4 poeng.

Dette var for øvrig Agdesteins siste parti for OSS i Europacupen, ettersom han nå reiser til Spanis for å følge datteren på fotballcup.

Sebastian Mihajlov slo Richard Gerber i sitt parti i 4.runde. Foto: Maria Emelianova

Sebastian Mihajlov slo Richard Gerber i sitt parti i 4.runde. Foto: Maria Emelianova

De norske lagene har nå gjort det godt over forventet etter fire runder: Tre lagseire og ett tap. Det er lagpoeng som er tellende i Europacupen.

I tetstriden vant favoritten SOCAR nøkkeloppgjøret mot italienske Obiettivo etter at Veselin Topalov slo Peter Leko på 1.bord. Shakhriyar Mamedyarov seiret dessuten på 4.bord over Etienne Bacrot og sikret en klar 4-2-seier til aserbadsjanerne.

I 5.runde venter Siberia med Vladimir Kramnik, Levon Aronian og Alexander Grischuk på de tre øverste bordene. Med seier til Kramnik over Peter Svidler vant laget klart 4,5-1,5 over Mednyi Vsadnik i 4.runde

Vi tar også med at Oslo Schakselskaps kvinnelag sikret seg nok et lagpoeng etter å ha spilt 2-2 mot israelske Herzliya.

SE OGSÅ: Alle resultatene fra 4.runde

SOCAR, Siberia og Alkaloid er nå de eneste lagene som har vunnet alle sine matcher og står med 8 lagpoeng. Vålerenga og Oslo Schakselskap har 6 lagpoeng, på henholdsvis 13. – og 14. plass før 5.runde torsdag.

Og med seire til begge de norske lagene i dag, blir det igjen knalltøff motstand. OSS skal opp mot sjetterangerte Ave Novy Bor fra Tsjekkia, som er tidligere europacupvinner. Vålerenga spiller mot Odlar Yurdu fra Aserbadsjan, som har seks stormestere på laget.

Begge disse oppgjørene kan følges direkte via Chess24 fra 15:00 torsdag.

(Besøkt 1 293 ganger, 1 besøk i dag)