Jo-jo-start for norske lag i sjakkens svar på Champions League

Ellisiv Reppen på 1.bord for OSS i 3.runde tirsdag. Foto: Maria EmelianovaEllisiv Reppen på 1.bord for OSS i Europacupen. Foto: Maria Emelianova

Men etter 15 forsøk kom endelig den første seieren for kvinnelaget.

av Tarjei J. Svensen

Det er ikke mangel på storturneringer for tiden. Bare dager etter at VM i lyn- og hurtigsjakk var ferdigspilt i Berlin, dro mange av verdens beste spillere videre til Makedonias hovedstad Skopje. På femstjernershotellet Alexander Palace spilles Europacupen for klubblag med sju runder frem til og med søndag.

Ved siden av EM for landslag i november og Sjakk-OL annet hvert år, er Europacupen en av de fremste lagturneringene på sjakk-kalenderen. Topplagene bruker store penger på å hente de beste spillerne, noe man kan se på startoppstillingene til superlag som SOCAR, sponset av det statlige aserbadsjanske olje- og gasselskapet. De stiller med spillere som verdenstreer Veselin Topalov, Anish Giri – og Fabiano Caruana helt nede på 3. bord. 

Alexander Grischuk her på 1.bord for Siberia. Foto: Olga Dolzhykova

Alexander Grischuk her på 1.bord for Siberia. Foto: Olga Dolzhykova

Russiske Siberia har lynsjakkverdensmester Alexander Grischuk på 3.bord samt Vladimir Kramnik og Levon Aronian på de to øverste bordene. Også Alkaloid (Ivanchuk, Karjakin) og Obiettivo (Leko, Karjakin og Nakamura) kan vise til en rekke spillere i verdenstoppen.

De to norske lagene hører kanskje med i den mellomste kategorien, som ikke har sjanse til å hevde seg i toppen, men som likevel kan bite fra seg i enkeltmatcher. Oslo Schakselskap (OSS) er rangert som nummer tolv, mens Vålerenga er nummer 15 av de 50 lagene i åpen klasse.

Norges fremste sjakklag OSS har vært fast inventar i Europacupen i en årrekke og kan i år igjen stille et sterkt mannskap takket være sponsing fra taktekkerbedriften Nortekk. Dermed kan laget toppes med tre stormestere: Norgestoer Jon Ludvig Hammer, Simen Agdestein og Leif Erlend Johannessen.

Leif Erlend Johannessen, med "sjakkmusketer" Nicolai Getz i bakgrunnen. Foto: Maria Emelianova

Leif Erlend Johannessen, med «sjakkmusketer» Nicolai Getz i bakgrunnen. Foto: Maria Emelianova

Selv om det er en rekke profesjonelle lag på startstreken, er det også en sjelden sjanse for amatører til å få møte de virkelige storspillerne. Alle spiller nemlig i samme gruppe. I den første rapporten på sjakkselskapet.no, beskriver lagleder Johannessen hvordan det er å bo på det samme femstjernershotellet som de største stjernene.

Vår fornemme bopel har den ulempe at flere av spillerne på laget allerede er i ferd med å utvikle kink i nakken etter å ha bråsnudd seg etter celebriteter på løpende bånd. I restauranten sitter vi ved siden av karer som Kramnik, Caruana, Nakamura, Giri, Topalov og Aronian. Forhåpentligvis er vi ikke like «star struck» etter noen dager. De få gangene vi blir oppsøkt, er det som regel fordi noen har spørsmål om Magnus.

Oslo Schakselskap med Jon Ludvig Hammer i spissen tirsdag. Foto: Maria Emelianova

Oslo Schakselskap med Jon Ludvig Hammer i spissen tirsdag. Foto: Maria Emelianova

Magnus Carlsen har tidligere spilt for et armensk lag i Europacupen, og kunne ganske sikkert velge og vrake fra øverste hylle i år også. Carlsen prioriterer heller EM for landslag på Island og sponsoroppdrag i Trondheim og Bergen denne uken.

Laget fra Oslos østkant er forholdsvis nytt i norsk seriesjakk, men stiller et sterkt og ungt lag som toppes av den russiske stormesteren og norgesvennen Evgeny Romanov og det 16-årige stortalentet Aryan Tari.

Hammer fikk Ivan-sjokk

Det startet oppskriftsmessig for våre norske lag. OSS knuste finske Chess Club Aatos med 5,5-0,5, mens Vålerenga banket Brønshøj med samme sifre.

Men så møtte de overmakten. OSS ble knust 5,5-0,5 av Alkaloid. Jon Ludvig Hammer klarte ikke å gjenta bedriften fra 2010 da han slo den levende legenden Vassily Ivanchuk. Denne gangen fikk 25-åringen en vanskelig stilling med svart og gikk så rett ned.

Simen Agdestein hadde på sin side ingen problemer med å holde remis mot verdensstjernen Evgeny Tomashevsky, for tiden nummer 18 på verdensrankingen.

Vålerenga i 1.runde. Foto: Olga Dolzhykova, stormester.no

Vålerenga i 1.runde. Foto: Olga Dolzhykova, stormester.no

Også Vålerenga tapte 5,5-0,5. Helrussiske SHSM Legacy Square ble for tøff. Men her var Romanov nær seier over Ian Nepomniachtchi på første bord.

De norske lagene slo begge tilbake med klare seire i 3.runde. OSS vant 4,5-1,5 over belgiske KBSK Brügge, mens Vålerenga slo portugisiske Grupo Deportivo Dias Ferreira.  Hammer vant enkelt mot Steven Geinaert (2450). På Twitter skriver han:

Sjakk er fortsatt et rikt spill. Motstanderen min spilte et dårlig, men logisk nyhet i trekk 4. Etter 10 trekk sto han allerede til tap.

Agdestein er norsk toppscorer med 2,5 poeng etter de tre første rundene.

I toppen har favorittene stort sett gått gjennom uten problemer. Men både Nakamura og Giri har gått på smeller mot ordinære stormestere. Sistnevntes sluttstilling mot svetiseren Yannick Pelletier er stilfull.

topp-8-em

Etter tre runder har de seks høyest rangerte lagene vunnet alle sine matcher og tatt seks lagpoeng. OSS har 18. plassen, mens Vålerenga er på 22. plass, begge med 4 poeng,

Historisk norsk kvinneseier

Ellisiv Reppen på 1.bord for OSS i 3.runde tirsdag. Foto: Maria Emelianova

Ellisiv Reppen på 1.bord for OSS i 3.runde tirsdag. Foto: Maria Emelianova

Akkurat som i sjakk-OL har man også en kvinneklasse. OSS stiller med lag for tredje gang. Denne gangen er laget bra med ankerkvinne WGM Olga Dolzhykova på 1.bord, sjakktrener- og forfatter Ellisiv Reppen samt Yonne Tangelder, Sylvia Johnsen og Anastasia Edakina på de andre bordene.

Mens det i åpen klasse er en fin blanding av proffer og amatører, har kvinneklassen tradisjonelt sett nesten utelukkende bestått av profesjonelle. OSS har dermed slitt tungt og enda ikke tatt en matchseier i løpet av de to foregående startene. Det skulle det bli slutt på i år.

Det ble tap 4-0 i 1.runde for russiske SPB, men i 2.runde fikk OSS sjansen til å vise at de kan spille god sjakk.

Det engelske Midland Monarch gikk følgelig selvsikre til bordene med oppdatert Facebookprofil: «We’re goin’ to kick some Norwegian butts».

Oslo Schakselskaps kvinnelag i 1.runde. Foto: Olga Dolzhykova, stormester.no

Oslo Schakselskaps kvinnelag i 1.runde. Foto: Olga Dolzhykova, stormester.no

De ordene skulle de engelske damene få bite i seg. Ifølge sjakkselskapet.no tapte Sylvia Johnsen raskt, men Ellisiv Reppen og Yonne Tangelder fikk sjansen til å briljere og vant sine partier.

Når røyken hadde lagt seg sto det 2,5-1,5 til OSS. En historisk første lagseier i ECC for kvinnene. De engelske spillerne måtte bite i det sure eple og endre profilen til en slapp: «Sorry».

Kanskje satt bakrusen fortsatt i tirsdag, for i 3.runde ble det et skuffende 0,5-3,5-tap for israelske Rishon Lezion – i en match det på papiret burde ha vært mulig å få mer ut av. Bare Olga Dolzhikova reddet et halvt poeng på 1.bord.

Det blir nye muligheter for de norske lagene i 4.runde onsdag. Vålerenga får vanskelig motstand i russiske Univerzity-Belorechensk med blant andre Boris Gelfand og Baadur Jobava i oppstillingen. Oslo Schakselskap på sin side får det langt mer overkommelig mot sveitsiske Geneve. Kvinnelaget får en ypperlig sjanse til å ta sin andre matchseier mot israelske Herzliya.

Partiene begynner 15:00 og Vålerengas match vil kunne følges direkte på den offisielle hjemmesiden og på Chess24 med livekommentering.

(Besøkt 808 ganger, 1 besøk i dag)