En VM-tittel røk, men det er seks andre ting vi kan juble for etter Berlin.
av Tarjei J. Svensen
Et VM-gull og en 6.plass. Det ble status for Magnus Carlsen i «sjakkens formel 1», VM i hurtig- og lynsjakk i Berlin. Det så jo så lovende ut etter første dag av lynsjakken. Den triple verdensmesteren sto med 9 av 11 poeng og hadde dermed samme gode start som i Dubai i fjor.
Alt lå til rette for at vår mann skulle sikre seg en dobbeltseier etter første dag.
Men så kom kollapsen. 24-åringen tapte tre partier på de resterende ti rundene, i tillegg til tapet for Karjakin i siste runde på dag 1. Dermed ble det bare 6.plass i lynturneringen som hovedpersonen selv anså som sin beste sjanse til VM-gull.
Det er uansett mye å glede seg over etter sjakk-VM i Berlin. Sjakkbloggen har samlet seks ting vi kan være veldig glade for.
Magnus Carlsens suverene hurtigsjakk-seier
Ingen over, ingen ved siden. 11,5 av 15 poeng holdt til VM-tittel med et helt poengs margin ned til kompisen Ian Nepomniachtchi og Teimour Radjabov med 10,5 poeng på henholdsvis 2. – og 3.plass.
En sterk poengsum, spesielt med tanke på at Carlsen gikk gjennom hele turneringen uten et eneste tap. Joda, det «gikk over stokk og stein» et par ganger, men seieren var klar.
Ingen hadde før klart å forsvare en VM-tittel i hurtig- eller lynsjakk. Det setter størrelsen på prestasjonen i perspektiv. Og av de to disiplinene, er det jo tross alt denne som er den mest seriøse av dem …
Grischuks lynsjakktriumf, seierstale og Carlsen-hyllest
Alexander Grischuk ble av mange utropt som en av de aller største favorittene i lynsjakken. Den sympatiske russeren har vunnet VM i lynsjakk før og dessuten flere ganger uttalt at han liker hurtig- og lynsjakk langt bedre enn klassisk langsjakk.
Det begynte derimot ganske skuffende for 32-åringen, som startet med 3 poeng på de første seks rundene. Da lå han allerede 2,5 poeng bak Carlsen og Vachier-Lagrave. Etter 12 runder lå han faktisk helt nede på 31. plass med 7,5 poeng.
Men så kom sluttspurten:
Grischuk tok 8 poeng på de siste ni rundene og kunne juble for sitt andre VM-gull i lynsjakk da det andre toppoppgjøret mellom Kramnik og Ivanchuk endte remis.
Det har vært fem veldig intense dager. Jeg har hatt det veldig bra i Berlin, alt var veldig godt arrangert og fansen var bra. Det var én som ropte «Grischuk, Grischuk» i flere runder på rad. Det er veldig hyggelig, men ikke spesielt vanlig i sjakken.
Russeren benyttet også anledningen til å hylle den norske hurtigsjakkverdensmesteren.
Jeg vil først gratulere Magnus med sin tredje strake seier i disse turneringene. Jeg synes det er en helt utrolig prestasjon. Så vil jeg takke arrangøren, fansen og alle som støttet meg og trodde på meg. Tusen takk.
Se innslaget i videoen fra Chess.com her.
Simen Agdesteins fantastiske hurtigsjakkseire
At Simen Agdestein kan hamle opp med verdens beste sjakkspillere, vet de fleste som har fulgt litt med i norsk sjakk. Om det likevel skulle være noen tvil igjen, fikk 48-åringen ettertrykkelig feid den til side under VM i hurtigsjakk.
Simen tok hele 8 poeng på de 15 rundene og slo verdensklassespillere som Ruslan Ponomariov, Nikita Vitiugov og Viktor Bologan.
Mot Vitiugov fikk Simen sjansen til å spille sin kjæledegge med svart: Hollandsk.
Like bra gikk det ikke for Simen i lynsjakken. Etter bare 1,5 poeng på de siste seks rundene, ble det bare 144. plass med 9 poeng på 48-åringen.
Aryan Taris knusende seier over aserbadsjansk stormester
6,5 poeng i hurtigsjakken og 8,5 poeng i lynsjakken er høyst respektabelt av 16-åringen fra Lierskogen, som riktignok måtte gi tapt for sin lærer på NTG Simen i lynsjakken siste dag.
Tari sikret seg en liten ratingfremgang i hurtigsjakk, og over 70 ratingpoeng i lynsjakken.
Publikumsinteressen
Endelig ble et stort sjakkarrangement holdt i en europeisk storby. Det var et smart trekk av arrangøren Agon, for sjelden har man sett lignende publikumsinteresse på spillestedet. Flere tusen billetter til ni euro per stykk ble revet vekk.
Første dag var det flotte fabrikklokalet så fullt at sikkerhetsvaktene måtte sluse folk inn i lokalet. «Gulvet kunne jo kollapse», sa Agon-sjef Ilya Merenzon til Sjakkbloggen.
Innendørs var det knapt mulig å bevege seg, noe som ikke akkurat ga de beste forholdene for fotografer eller sjakkentusiaster. At verken presse eller tilreisende ble tatt godt vare på, er en annen sak som krever ytterligere omtale.
Sjakk har ikke akkurat vært kjent for å være en stor publikumssport. Ofte får man mye bedre oversikt ved å sitte hjemme foran sin egen datamaskin – eller TV. Arrangører har heller ikke vært flink til å legge til rette for at publikum skal kunne dukke opp på spillestedet. Det klarte de heller ikke her. Mer om det senere.
TV-dekningen
For første gang ble et VM i hurtig- og lynsjakk dekket på direktesendt TV. NRK sikret seg rettighetene, sammen med VG. I opptil sju timer hver dag sendte kanalene direkte fra Berlin. På plass i hovedstaden hadde NRK fem personer. To i kamerateamet, det som kanskje er Norges fremste sjakkjournalist Mads Nyborg Støstad og reporter Ole Rolfsrud.
Hjemme i Oslo satt NRK-kommentator og internasjonal mester Torstein Bae sammen med programleder Line Andersen. Med seg hadde de gjester som Roger Finjord, Øystein Bache, Sarah Natasha Melbye og Harald Eia.
Sjakknytt hadde en lengre forhåndssak om statskanalens forberedelser til sendingene.
Mens NRK nok lager tv-sendingene for bredden, er det VG som har sendinger med størst sjakkfaglig tyngde. Sammen med programleder Mads Andersen i studio, hadde de med seg mange kjente personligheter i norsk sjakk.
Den fremste av dem er nok norgestoer Jon Ludvig Hammer, som har en voksende stjerne blant norske sjakkentusiaster og gjør det bra med sin pedagogiske og entusiastiske kommentatorstil.
Hammer hadde igjen Hans Olav Lahlum ved sin side og, og ved sin side hadde dessuten forfatter Aage Georg Sivertsen, søstrene Ingrid og Ellen Carlsen samt kvinnelandslagsspiller Ellisiv Reppen.
Selv om det var NRK og VGs tur til å dekke sjakk, kan det bli en stund til neste gang vi får se disse sammen.
Etter det Sjakkbloggen erfarer, har TV 2 sikret seg rettighetene til å dekke London Chess Classic i desember. Det skal også være aktuelt å vise Qatar Masters Open bare én uke etter.