Magnus cruiset inn til nok en VM-tittel

Magnus Carlsen. Foto: Yerazik Khachatourian

Fikk hjelp fra eks-erkerival før turneringen.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen snakker med norsk presse etter at tittelen var sikret. Foto: Yerazik Khachatourian

Magnus Carlsen snakker med norsk presse etter at tittelen var sikret. Foto: Yerazik Khachatourian

Det er bare å bøye seg i hatten for den mannen. I går feide Magnus Carlsen all tvil til side og sikret seg VM-gullet i hurtigsjakk i Berlin. Det ble klart én runde før slutt. Da hadde 24-åringen tatt en rekordrask 16-trekksremis mot Vladimir Kramnik.

Avgjørelsen kom foran flere hundre skuelystne sjakkentusiaster i det flotte fabrikklokalet Bolle Meierei sentralt i Berlin.

Selv om 24-åringen var i trøbbel i et par partier i løpet av de 15 rundene, var det klasseforskjell mellom ham og konkurrentene. Til slutt endte han et helt poeng foran sine to nærmeste konkurrenter Ian Nepomniachtchi og Teimour Radjabov.

Det er første gangen i historien en spiller forsvarer VM-tittelen i et VM med kortere betenkningstid.

Sekunder etter at Carlsen hadde sikret remis mot Shakhriyar Mamedyarov i 15.- og siste runde, kunne spillerne høre applaus fra publikum i kommentatorsalen vegg-i-vegg med spillelokalet.  Den suverene mesteren brukte noen minutter på å fordøye seieren ved å stirre ut i lokalet fra podiet før han tok fatt på møtet med norske journalister.

Jeg tør å ta litt større sjanser enn de gjør. Jeg er litt mer brutal, rett og slett. Det er veldig få partier her jeg har dominert fra start til mål, det har handlet om å være skarpest når det gjelder.

vm-sjakk

Magnus etter partiet mot Mamedyarov i 15.runde. Foto: Yerazik Khachatourian

Magnus etter partiet mot Mamedyarov i 15.runde. Foto: Yerazik Khachatourian

Og plasseringene til spillerne som på forhånd var regnet som Carlsens farligste konkurrenter, sier noe om hvor høyt nivået i denne turneringen faktisk var: Viswanathan Anand endte som nummer 25, Alexander Grischuk 32., Peter Svidler 34, mens Levon Aronian endte helt nede på 43. plass.

Jeg er veldig fornøyd med å ha gått gjennom turneringen uten tap. Enhver VM-tittel er gøy å ta med seg, men jeg setter denne høyt, sa Carlsen til norske medier etter at seieren var sikret.

Under kan Carlsens partier fra hurtigsjakken spilles gjennom.

Sparret med Kramnik før turneringen

Vladimir Kramnik gjorde en god figur i Berlin. Foto: Yerazik Khachatourian

Vladimir Kramnik gjorde en god figur i Berlin. Foto: Yerazik Khachatourian

Før VM fikk Carlsen besøk av sine gode stormestervenner, franske Laurent Fressinet og danske Peter Heine Nielsen hjemme i Oslo. Men i går ble det også avslørt at den levende sjakklegenden og tidligere verdensmesteren Vladimir Kramnik ga sparringshjelp til Carlsen rett før turneringen.

Etter mange små stikk mot hverandre opp gjennom årene, har mange fått et inntrykk av et forholdet mellom de to tidligere rivalene var kjølig. Det er åpenbart feil.

Vi spilte noen treningspartier før turneringen. Jeg synes det fungerte bra for begge. Det virker som han spiller og jeg spilte også bra, og ville hatt flere poeng med litt mer flaks, men jeg er generelt sett uansett fornøyd.

Det er nok på grunn av all treningen, vi spilte i to dager ganske mange partier sammen. Det var veldig nyttig for begge.

Kramnik snakket med VGs Nora Thorp Bjørnstad etter den lynraske remisen mot Carlsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Kramnik snakket med VGs Nora Thorp Bjørnstad etter den lynraske remisen mot Carlsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Kramnik var bare et halvt poeng unna medalje i VM, men kan se seg godt fornøyd med 6. plass.

Han trenger ikke meg for å spille bra, men han er helt klart grunnen til at jeg spilte så bra her. Nivået mitt har vært bedre her enn normalt. Så Magnus har hjulpet meg, og hvis jeg kan hjelpe ham er jeg glad for det.

Carlsen sa dette om samarbeidet.

Jeg har hatt gode sparringspartnere før turneringen. Jeg har spilt en hel haug med treningspartier med Kramnik før turneringen, og det ser ut til å ha hjulpet både meg og han.

Med resultatet her, tjener Carlsen 26 ratingpoeng og har dermed gjenerobret førsteplassen på verdensrankingen i hurtigsjakk. Nå topper han altså klassisk sjakk, lynsjakk – og hurtigsjakk.

Og enda er det lynsjakk igjen, det som trolig er Carlsens beste disiplin. I Dubai i fjor vant Magnus den med hele 17 av 21 poeng.

Jeg håper å vinne den neste turneringen også. Jeg har i utgangspunktet større sjanser de, sa Carlsen til norske journalister.

Tirsdag spilles det 11 runder i VM i lynsjakk før de siste ti rundene spilles onsdag, altså totalt 21 runder. Partiene kan følges direkte via chess24.com.

(Besøkt 569 ganger, 1 besøk i dag)