Magnus Carlsen med VM-start til terningkast 5

Magnus Carlsen og Sergey Karjakin. Foto: Yerazik KhachatourianMagnus Carlsen og Sergey Karjakin. Foto: Yerazik Khachatourian

Åpnet VM i hurtigsjakk med 4 av 5 – akkurat som i 2014.

av Tarjei J. Svensen

Endelig er VM i gang! Sjakkbloggen har gått og gledet seg som et lite barn og telt dager til moroa skulle starte. Her er med noen få unntak samtlige av verdens beste sjakkspillere samlet.

Som Sjakkbloggen skrev i den første rapporten, ble VM-åpningen lett kaotisk. Sjakkverdenen er vant til relativt tomme lokaler i de største turneringene, men konferansesalen Bolle Meierei sentralt i Berlin var proppfull og det var knapt mulig å bevege seg. 1.runde måtte dessuten utsettes rundt 15 minutter da både spillere og sjakkentusiaster fortsatt ventet utenfor. Det tar sin tid, for alle må gjennom metalldetektorer.

Kaos en halvtime før start i Berlin. Foto: Tarjei J. Svensen

Kaos en halvtime før start i Berlin. Foto: Tarjei J. Svensen

Jeg kan ikke huske å ha sett lignende publikumsinteresse i en tilsvarende sjakkturnering før. Enda en grunn til at slike turneringer i større grad bør spilles i store europeiske byer.

Arrangøren Agon har gjort veldig mye riktig med å promotere sjakken, men oppfatningen blant mange journalister er at mye er preget av å være hastverksarbeid. Et eksempel på det er at den offisielle VM-kommentatoren Jan Gustafsson først ble hyret inn tidligere denne uken. I selve spillesalen er det heller ingen skjermer som gjør det mulig å følge med på noen av partiene.

Jan Gustafsson fikk besøk av Peter Heine Nielsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Jan Gustafsson fikk besøk av Peter Heine Nielsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Som så ofte før under sjakkturneringer, er den beste måten å følge med på partiene å sitte foran pc-skjermen eller følge kommentator Gustafssons gjennomgang.

Kan Magnus gå helt til topps? Foto: Yerazik Khachatourian

Kan Magnus gå helt til topps? Foto: Yerazik Khachatourian

Magnus Carlsens VM-start: Terningkast 5

Det er lite å si på vår egen verdensmesters poengfangst i de første fem rundene. Carlsen følger sitt eget skjema og har 4 etter at en tredel er gjort unna. Det er akkurat som i Doha i fjor, da det jo ble verdensmestertittel med 11 av 15 poeng.

Til NRK, sa Carlsen:

Hvis jeg fortsetter å ta fire poeng per dag, så blir jeg verdensmester.

Det åpnet med remis mot Irans beste sjakkspiller, Ehsan Ghaem Maghami, en spiller rangert som nummer 242 i verden i klassisk sjakk. Den kom etter at Carlsen fikk det VG-kommentator Jon Ludvig Hammer omtalte som «en drømmestilling».

Magnus mot Ehsan Ghaem Maghami. Foto: Tarjei J. Svensen

Magnus mot Ehsan Ghaem Maghami. Foto: Tarjei J. Svensen

I tårnsluttspillet som oppsto var det trolig aldri snakk om mer enn remis, selv om Ghaem Maghami kanskje ikke imponerte med sin sluttspillteknikk.

Carlsen så ut til å ha full kontroll mot unge Wagner. Foto: Yerazik Khachatourian

Carlsen så ut til å ha full kontroll mot unge Wagner. Foto: Yerazik Khachatourian

I runde 2 virket vår mann å være tilbake i sitt ess. Det unge tyske talentet Dennis Wagner ble litt for ambisiøs og Carlsen hadde god tid til å fullføre. På VGs sjakksending, omtalte Leif Erlend Johannessen partiet slik:

Magnus har spilt et drømmeparti så langt. Det h5-trekket er klasse.

Vallejo tapte etter en kjempefeil i sluttspillet. Foto: Yerazik Khachatourian

Vallejo tapte etter en kjempefeil i sluttspillet. Foto: Yerazik Khachatourian

I 3.runde kom det første virkelige hindret, spanjolen Francisco Vallejo Pons. Carlsen har faktisk tapt for 33-åringen i et parti med klassisk betenkningstid, men

Igjen et fantastisk parti av Magnus, sa Johannessen i VGs sending etter partiet.

Alene i tet er Sergey Karjakin som står med 4,5 poeng. Russeren har hatt god glid og vært litt heldig i et par partier, blant annet mot sin tidligere landsmann Kryvoruchko.

Carlsen på sin side er nå én av 16 spillere med 4 poeng. Blant disse har vi forhåndsfavoritter som Shakriyar Mamedyarov, Ian Nepomniachtchi.

Ellers har favoritter som Alexander Grischuk og Viswanathan Anand startet forsiktig med 3 poeng, mens Maxime Vachier-Lagrave bare har 2,5 poeng etter første dag.

Dubov - Anand. Foto: Tarjei J. Svensen

Dubov – Anand. Foto: Tarjei J. Svensen

Et av Anands to tap, kom mot Carlsens neste motstander: Daniil Dubov. Der ble han regelrett utspilt av den russiske 19-åringen:

Simen intervjuet av ingen ringere enn "Sjakk-Ole" Rolfsrud i NRK. Foto: Yerazik Khachatourian

Simen intervjuet av ingen ringere enn «Sjakk-Ole» Rolfsrud i NRK. Foto: Yerazik Khachatourian

I partiet etter knuste han tidligere verdensmester Ruslan Ponomariov.

Jeg spilte kjempegodt. Jeg utspilte han.

Aryan Tari har fått det tøft i VM. Foto: Yerazik Khachatourian

Aryan Tari har fått det tøft i VM. Foto: Yerazik Khachatourian

Aryan Tari: Terningkast 3

16-årige Aryan Tari er den siste norske deltakeren og står med 2 poeng etter første dag, omtrent som forventet. Det er vanskelig å ha noe å utsette på den poengfangsten når man ser navnene på motstanderne.

Etter tap for en toppspiller som David Navara, skulle man tro at neste motstander ville være betydelig svakere. Men neida, motstander i runde 2 ble Dmitry Andreikin, rangert som nummer 27 på verdensrankingen i klassisk sjakk.

Det tredje tapet kom for Loek van Wely, også det en tidligere verdensstjerne.

Til gjengjeld fikk 16-åringen inn en grei sluttspillseier over Johannes Carow.

VM i hurtigsjakk fortsetter med rundene 6-10 søndag fra kl. 14. Sendingene kan følges på NRK og VG TV. For å få full oversikt over alle partiene, anbefales Chess24.com.

(Besøkt 652 ganger, 1 besøk i dag)