Det blir ingen dobbelttriumf på Magnus, men han kommer veldig nær

Snart braker det løs!

av Tarjei J. Svensen

Når dette skrives, er det bare timer igjen til VM i hurtigsjakk begynner i Berlin. Sjakkbloggen ankom som meldt den tyske hovedstaden fredag kveld. Om litt tas turen inn mot konferansesalen Bolle Meierei, et par kilometer unna det flotte hotellet Sana Berlin som norske journalister og flere spillere bor på.

VM ble åpnet med et brak i går kveld og verdensmester Magnus Carlsen ble som så ofte før mottatt som en filmstjerne på den røde løperen.

Jeg liker best hvite og svarte løpere, sa hovedpersonen tørt til NRK.

Slik ser VM-medaljene ut. Foto: Agon

Slik ser VM-medaljene ut. Foto: Agon

Selv om arrangøren Agon har tatt flere steg i riktig retning med å markedsføre sjakken ut i verden, er det fortsatt ting som ikke er helt som det bør være. Den offisielle deltakerlisten ble først offentliggjort torsdag, kun tre dager før start. Det har til tider vært vanskelig å få svar på spørsmål fra Agon, noe som bør være grunnleggende i et arrangement av denne størrelsen.

Den kjente sjakkspaltisten Ulrich Stock i den tyske storavisen Die Zeit er heller ikke imponert over arrangørens markedsføring av arrangementet i Berlin.

Ifølge rapportene var det et par dager før start lite som tydet på at spillestedet er klart for et av årets største og viktigste arrangementer. Så gjenstår det å se om alt er klart når moroa skal settes i gang i dag.

Sjakkbloggen har skrevet to forhåndsrapporter om VM:

Sjaknytt har dessuten laget en fin oversikt med ting man bør vite og en sak om NRKs dekning av VM.

Slik vurderer Sjakkbloggen VM i lyn- og hurtigsjakk

Kan Anand ødelegge for Carlsen? Foto: Tarjei J. Svensen

Kan Anand ødelegge for Carlsen? Foto: Tarjei J. Svensen

Spørsmålet alle stiller seg nå er: Kan Magnus Carlsen gjøre det utrolige og vinne både hurtig- og lynsjakk? Jeg tror ikke det, men vil heller ikke utelukke det. Den mannen har det med å prestere når det gjelder som mest.

Men selv uten Nakamura og Caruana, er det svært mange konkurrenter som vil stikke kjepper i hjulene på den triple verdensmesteren. Og skal man se rent statistisk på det, er sjansen for en ny dobbeltseier trolig langt under fem prosent.

Som favoritt i begge disipliner vil det likevel være en liten skuffelse om vår mann skulle forlate Berlin uten å vinne verken hurtig- eller lynsjakken. Jeg tror ikke han vinner begge, men jeg føler meg komfortabel på at han i alle fall vinner lynsjakken. Da vil i så fall VM ha vært en suksess.

I hurtigsjakken har jeg mest tro på Levon Aronian. Armeneren har fått en ny vår etter en lang, trøblete periode med mye motgang og er kjent som en utmerket spiller med kortere betenkningstid. Han har dessuten vunnet hurtig-VM én gang før: I 2009.

Vi må heller ikke glemme Viswanathan Anand, inderen som lenge var ansett som verdens klart beste spiller i hurtigsjakk. Alder er ingen hindring i sjakk, og 45-åringen har vist solid form den siste tiden. Han var dessuten den eneste som klarte å slå Carlsen i fjorårets hurtig-VM.

Av andre som trekkes frem, er selvsagt lynsjakkfantomet Alexander Grischuk og FIDE World Cup-vinner Sergey Karjakin. Gamle travere som Vladimir Kramnik, Vassily Ivanchuk bør heller ikke utelukkes.

I lynsjakk tror jeg Magnus er den klart beste spilleren og skal vinne greit. Også her er både Grischuk og Aronian sterke konkurrenter. I lynsjakk er det svært mange som har potensiale til å blande seg inn i teten og dagsform kan ha litt å si.

Her er Sjakkbloggens tips til topp tre i hver disiplin:

Hurtigsjakk:
1. Levon Aronian
2. Magnus Carlsen
3. Viswanathan Anand

Lynsjakk:
1. Magnus Carlsen
2. Alexander Grischuk
3. Ian Nepomniachtchi

Vi skal heller ikke helt glemme Simen Agdestein og Aryan Tari, som begge er på plass i Berlin. Sjakkbloggen krysser fingrene for begge og regner med de klarer å bite godt fra seg og overraske i enkeltpartier. En plass på øvre halvdel?

(Besøkt 552 ganger, 1 besøk i dag)