5 sjakkturneringer du kan glede deg over i helgen

Aktiv sjakkhelg.

av Tarjei J. Svensen

Det er snart helg og de aller fleste kan ta seg en velfortjentt pause fra jobb og mas. Om du ikke vet hva du skal gjøre, gir vi deg en oversikt over ting du må følge med på av interesse.

1. FIDEs World Cup

Torsdag ble en av favorittene Hikaru Nakamura overraskende slått ut av Magnus Carlsen-sekundant Pavel Eljanov. Ukraineren er den store overraskelsesmannen i Baku og har scoret utrolige 8,5 av 10 poeng. Det gir en fremgang på hele 34 ratingpoeng og 35-åringen nærmer seg nå topp 10 i verden.

Eljanov er i likhet med Anish Giri klar for semifinalen i FIDEs World Cup. Nederlenderen slo ut Maxime Vachier-Lagrave. Peter Svidler møter 16-årige Wei Yi mens hjemmehåpet Shakhriyar Mamedyarov spiller mot Sergey Karjakin om de to siste semifinaleplassene fredag.

Følg finalepartiene her.

2. Västerås Open

IM Aryan Tari (16) og FM Eivind Olav Risting (15) reiste tidlig fredag morgen til Västerås med buss. Der arrangeres en av Skandinavias største og sterkeste helgeturneringer, Västerås Open.

Tari er rangert som nummer fire i et sterkt felt som toppes av tyske Georg Meier (2656) og norgesvennen Emanuel Berg (2567) fra Sverige. Risting, som har vist sterk fremgang den siste tiden, er rangert som nummer 31. Også Nordstrands unge FM Johannes Haug (15) er en spiller det er verdt å følge.

Det spilles åtte runder i turneringen. De fire første partiene spilles som hurtigsjakk. Partier vil direkteoverføres via Chess24 fra 18:30 fredag.

3. EM for ungdom

22 unge norske spillere er for tiden i Kroatia der Europas mest lovende spiller er samlet. Sjakkbloggen har allerede skrevet om Tromsøs Monika Machlik (17) og Tor Fredrik Kaasen (13) som overrasket stort ved å vinne sine tre første partier i henholdsvis U18 og U14-klassen.

Det ble tap for begge i 4.runde, men begge henger uansett godt med. Også Johan-Sebastian Christiansen er med etter å ha vunnet i 4.runde i U18. Johan Salomon er det store norske håpet, men gikk på en smell og er litt etter med 2,5 poeng.

EM for ungdom fortsetter med 5.runde fredag og utvalgte partier kan følges via Playchess.

4. Det islandske lagmesterskapet

Jon Ludvig Hammer deltar i det islandske lagmesterskapet på 1. bord for Huginn Chess Club. 25-åringen har fått en god start med seier i 1.runde mot FM Askell Karason (2305).

Det spilles totalt fire runder denne helgen.

5. Scandic Grand Prix

Det spilles flere større Grand Prix-turneringer rundt om i landet. Den største er utvilsomt Stavanger Chess Grand Slam med 139 påmeldte deltakere.

I Oslo Schakselskap spilles lørdag hurtigsjakkturneringen ECC Cup hvor stormestrene Jan Gustafsson, Simen Agdestein og Leif Erlend Johannessen alle er påmeldt.

Søndag spilles også hurtigsjakk i Arendal, men foreløpig bare med 10 påmeldte deltakere.

 

(Besøkt 350 ganger, 1 besøk i dag)