Johan Salomon er Norges eneste medaljehåp i EM

Kan 18-åringen ta Norges tredje EM-medalje på 12 år?

av Tarjei J. Svensen

Norge stiller med 22 deltakere i Europamesterskapet for ungdom som starter i Porec på kysten av Kroatia i dag. Det spilles ni runder frem til 30. september. Det spilles i seks klasser for gutter og jenter fra 18 år og ned til under åtte år. Norge stiller ikke med deltakere i de to yngste klassene.

norge-emI år får de norske spillerne uvurderling hjelp fra tre av Norges aller mest lovende unge spillere. «De tre sjakkmusketerene» Frode Urkedal, Nicolai Getz og Erlend Mikalsen er på reise rundt om i Europa og benytter anledningen til å bli med til Kroatia som trenere.

Der vil de bistå med viktige forberdelser til partiene.

Medalje til Salomon?

Internasjonal mester (IM) Johan Salomon (18) er en sjelden norsk gullkandidat i mesterskapet. Med en rating på 2458 er Nordstrand-spilleren rangert som nummer fire i klassen U18 like bak to russere og en litauer. 

Salomon er i sterk fremgang siden 2.plass i Landsturneringen bak Aryan Tari i sommer. Om 18-åringen spiller på samme nivå som under Sitges-turneringen i august, kan medalje være innen rekkevidde.

Det vil i så fall være den andre norske medaljen siden 2003 da Magnus Carlsen tok 3. plass i EM under 14 år. I 2013 tok også Aryan Tari bronse i samme klasse.

En annen medaljekandidat er Johan-Sebastian Christiansen (17). Sandefjordingen er Norges ferskeste IM etter å ha blitt tildelt tittelen av verdenssjakkforbundet FIDE tidligere i september. Med en rating på 2391, er han rangert som nummer 13 i U18.

I jenteklassene er Tromsøs Monika Machlik, rangert som nummer 14 i U18 med en rating på 2050, en spiller det er verdt å følge.

Snittrangeringen for de norske spillerne er 46, hvilket betyr at et flertall av spillerne er rangert på nedre halvdel. Dermed kan det bli tøft å nå det vanlige målet om å klare 50 prosent score totalt.

Žatika Sport Centre hvor turneringen spilles. Foto: EMs offisielle nettside.

Žatika Sport Centre hvor turneringen spilles. Foto: EMs offisielle nettside.

1.runde begynner klokken 15:00 i dag. Et utvalg av partiene kan følges direkte på den offisielle nettsiden.

Se også:
(Besøkt 374 ganger, 1 besøk i dag)