Carlsen-kompis raste mot Nakamuras sleipe lynsjakktriks

Hikaru Nakamura

– Arrogant av Nakamura, sier sjakkekspert.

av Tarjei J. Svensen

Lørdag skrev Sjakkbloggen om FIDEs World Cup i Baku der de fleste av Magnus Carlsens konkurrenter har vært samlet i løpet av de siste to ukene. I tillegg til en førstepremie på opp mot én million norske kroner, står det også to attraktive plasser i kandidatturneringen på spill. Der skal åtte spillere i mars 2016 kjempe om å bli den som får utfordre Carlsen om VM-tittelen.

Hikaru Nakamura Foto: FIDE World Cup, baku2015.com

Hikaru Nakamura Foto: FIDE World Cup, baku2015.com

Én av de som håper å nå helt dit, er Hikaru Nakamura. Den 27-årige amerikaneren har allerede kvalifisert seg til kandidatturneringen via FIDEs Grand Prix-syklus, men har likevel valgt å delta i cupturneringen. Mandag gikk verdenstoeren videre til kvartfinalen etter å ha slått ut Carlsen-hjelper Michael Adams.

Men det har ikke skjedd uten dramatikk. I 3.runde måtte Nakamura gjennom hele ni partier mot en av Carlsens beste venner i sjakksirkuset, russeren Ian Nepomniachtchi (25).

Det avgjørende partiet ble spilt som lynsjakk, et såkalt «armageddon»-parti der hvit får et minutt ekstra på klokken, mens svart går videre ved remis. Det ble en heseblesende affære som kunne gått begge veier.

Nepomniachtchi, som i likhet med Nakamura er regnet som en av verdens beste lynsjakkspillere, hadde muligheter til å få avgjørende fordel i partiet.

Til slutt måtte russeren gi tapt og Nakamura kunne strekke henda i været og juble for avansement.

Nakamura bruker begge hendene til å utføre rokaden. Foto: Skjermdump, FIDE World Cup

Nakamura bruker begge hendene til å utføre rokaden. Foto: Skjermdump, FIDE World Cup

Men det var en episode helt i starten av partiet som førte til det som har blitt en stor snakkis i sjakkmiljøet.

Nepomniachtchi registrerte nemlig at Nakamura brukte begge hendene til å utføre kort rokade. I sjakk skal alle trekk utføres med én og samme hånd og er noe man som sjakkspiller lærer tidlig. Ikke nok med det: Amerikaneren hadde dessuten tatt i tårnet før han tok i kongen.

En av de mest grunnleggende regler i sjakk er at dersom man tar i en brikke, så er det den som må flyttes. Dersom dette hadde blitt påpekt, kunne Nakamura ha risikert å måtte flytte tårnet først, noe som ville ført til en dårlig stilling.

Nepomniachtchi, som en gang ble kastet ut av en sjakkskole etter å ha kastet en sko på sjakktreneren sin, sendte inn en offisiell klage på episoden til appellkomiteen.

– Jeg ber om at dere går gjennom resultatet i omspillet og dømmer motstanderen min til tap og gir ham en lekse i sjakk og folkeskikk.

Så langet han ut en sarkatisk melding på sin Twitter-konto:

nepo-tweet

Nepomniachtchi viste senere til en dommermanual som sier at det skal gripes inn umiddelbart dersom dommerne ser et brudd på reglene.

nepo-tweet2

Klagen ble etter kort tid etter avvist av en appellkomité bestående av tre medlemmer. Trioen mener det er for sent å endre resultatet i partiet og at russeren burde stoppet klokken og protestert der og da.

Fra det avgjørende lynsjakkpartiet. Foto: FIDE World Cup, baku2015.com

Fra det avgjørende lynsjakkpartiet. Foto: FIDE World Cup, baku2015.com

Et av medlemmene i appellkomiteen, er for øvrig nåværende president i det europeiske sjakkforbundet (ECU), georgieren Zurab Azmaiprashvili.

Den kontroversielle stormesteren, som i en video kaller Nakamura «dirty player» etter hendelsen, er selv kjent for å ha tatt tilbake et trekk midt under et parti.

Svaret fra appellekomiteen. Foto: chess-news.ru

Svaret fra appellekomiteen på Nepomniachtchis klage. Foto: chess-news.ru

– Azmaiparashvili, som tok tilbake et trekk i et klassisk parti, er nå medlem av appellkomiteen. Kjenn på ironien, skrev en skuffet Nepomniachtchi.

Amerikaneren fikk likevel en advarsel for regelbruddet av komiteen.

– Nakamura er en stygg spiller

Reaksjonene i sjakkverdenen har ikke latt vente på seg. Den georgiske stormesteren Baadur Jobava reagerer på Nakamuras oppførsel på sin Facebook-konto.

– Nakamura er en stygg spiller som bruker enhver sjanse til å vinne kampen. Han glemmer at dette ikke er krig, men sjakk og jeg håper det fortsatt er et spill for gentlemenn. Men dessverre er det mange spillere som glemmer dette.

ACP-president Emil Sutovsky, som kommenterer for arrangøren, er en av mange som forundres av at dommerne ikke grep inn. Han mener derfor dommerne bør sanksjoneres.

På Twitter skriver Nigel Short:

– Hvorfor er det opp til spillerne å stoppe flyten av spillet når det er et regelbrudd? Hva er hensikten med dommerne?

Ian Nepomniachtchi. Foto: FIDE World Cup, baku2015.com

Ian Nepomniachtchi. Foto: FIDE World Cup, baku2015.com

Atle Grønn: – Skjønner at Nepomniachtchi reagerer

Atle Grønn. Foto: Tarjei J. Svensen

Atle Grønn. Foto: Tarjei J. Svensen

Internasjonal mester Atle Grønn er i tillegg til å være NRKs sjakkekspert med på å arrangere ukentlige lynsjakkturneringer i Oslo Schakselskap. Grønn gir delvis støtte til russeren:

– Jeg tror Nepomniachtchi har et poeng og skjønner at han reagerer, men han er dømt til å tape en slik ankesak. Han hadde kanskje hatt en sjanse hvis han hadde stoppet klokken der og da.

Nakamura skal også ha tatt på brikkene uten å flytte dem, noe som ifølge reglene er lov så lenge intensjonen ikke er å flytte på dem.

– Jeg skjønner at Nepomniachtchi synes det er utrolig irriterende at han tar på brikkene uten å si j’adoube. Det er ganske arrogant av Nakamura. Det er ikke en enkelthendelse, men mer de små tingene som gjør det hele irritende.

– Når sånne konflikter oppstår, så er det ikke noe sjakkfaglig som ligger i bunn og grunn. Nakamura tjener ikke noe tid på å bruke begge hendene, men det er bare småirriterende. Derfor er det vanskelig å se at han skal vinne frem.

Grønn mener man skal være forsiktig med å kritisere dommerne.

– Sjakk er milevis fra å være fotball eller golf. Dommerne vi har i sjakken tjener ikke akkurat fett på det. Men i en ideell verden hadde dommerne vært litt bedre.

Jon Ludvig Hammer. Foto: Tarjei J. Svensen

Jon Ludvig Hammer. Foto: Tarjei J. Svensen

Hammer: – Velting et større problem

Norgestoer Jon Ludvig Hammer har ingen forståelse for reaksjonen til Nepomniachtchi og mener Nakamuras rokadetriks ikke er noe stort problem i sjakken.

– Generelt vil jeg si velting av brikker er et mye større problem enn en spiller som rokerer med to hender. Hvis man skal protestere, så må man gjøre det der og da.

Regjerende norgesmester i lynsjakk, stormester Leif Erlend Johannessen, tror det var gammel vane har skylda for at Nakamura stadig vekk bruker begge hendene til å utføre et trekk.

– Jeg har sympati med Nakamura som vant et overbevisende parti. Det er dumt hvis et sånt parti ikke skal bli avgjort på det sjakklige. Jeg tror ikke Nakamura mente å jukse, for han tjener ikke noe på det. Akkurat her sliter jeg med å forstå Nepomniachtchi, sier stormresteren..

Johannessen mener partiene tross alt bør avgjøres over brettet og ikke av utenomsportslige grunner.

Toppdommer: – Burde grepet inn og gitt ekstratid

Hans Olav Lahlum. Foto: Linnea Syversen

Hans Olav Lahlum. Foto: Linnea Syversen

Turneringsdommer og leder av Reglementsutvalget (RU) i Norges Sjakkforbund Hans Olav Lahlum synes det er dårlig koordinering av dommerne, men ristet på hodet da han hørte om Nepomniachtchis klage etter partiet.

– Jeg er enig med Nepomniachtchi i at dommerne skulle ha grepet inn og påpekt det. Men jeg ville selvfølgelig ha avslått protesten. Hvis det hadde vært en reaksjon fra dommerne, så ville det blitt en advarsel, i verste fall litt ekstra tid til motstanderen.

Lahlum påpeker at det er egne regler for slike turneringer der det er tilstrekkelig antall dommere til å følge med på hvert parti.

– Det var nok en liten dommerglipp, men det å protestere etter partiet og kreve seier på noe som ville ført til advarsel, blir ganske absurd.

Karl Johan Rist, Norges fremste internasjonale turneringsleder og hoveddommer under Sjakk-OL i Tromsø, hadde ikke fått med seg episoden da Sjakkbloggen tok kontakt. Men etter å ha sett nøye gjennom videoen fra episoden, er han enig med dommerkollega Lahlum.

– Her skal dommerne bryte inn øyeblikkelig. Dommerne gjør en klar feil. Det jeg mener skulle vært gjort er at dommerne burde stoppet klokken. Så burde de gitt Ian ett minutt i tillegg på klokken og en advarsel til Nakamura, sier Rist.

Rist sier at grunnen til at Nepomniachtchi skal ha et minutt, er fordi han ikke skal bli den skadelidende part når dommerne griper inn og forstyrrer spillet. Han vil likevel ikke laste dommerne for ikke å ha sett at Nakamura tok i tårnet først.

– Så vidt jeg kan se, så er det neppe snakk om at det menneskelige øyet kan oppfatte at tårnet går først. Det er kanskje snakk om hundredelssekund.

LES OGSÅ: Derfor spiller ikke Carlsen FIDE World Cup

OPPDATERING: Nakamura har gitt sitt syn på episoden til Chess.com.

I 5.runde mandag ble storspillere som Veselin Topalov og Fabiano Caruana slått ut av henholdsvis Peter Svidler og Shakriyar Memdyarov. Tirsdag er det omspill om plassen i kvartfinalen i FIDEs World Cup:

Wojtaszek – Giri
Wei Yi – Ding Liren
Eljanov – Jakovenko
Karjakin – Andreikin

SE OGSÅ:
(Besøkt 978 ganger, 1 besøk i dag)