Her er sjakkspillerne som har funnet hverandre

Leif Erlend og Yonne i Sitges i sommer. Foto: Tarjei J. SvensenLeif Erlend og Yonne i Sitges i sommer. Foto: Tarjei J. Svensen

Se topplisten!

av Tarjei J. Svensen

Sjakk er en sosial sport. Enten man er glad amatør eller proff, reiser mange sjakkspillere rundt i verden på turneringer. Enten for å delta eller følge med på turneringene som entusiast.

Anish og Sopiko på Flor & Fjære i sommer, én måned før de giftet seg. Foto: Tarjei J. Svensen

Anish og Sopiko på Flor & Fjære i sommer, én måned før de giftet seg. Foto: Tarjei J. Svensen

Og sjakkspillere er som grupper flest. Det oppstår kjærlighet og man finner hverandre i miljøet man vanker i.

Det er det mange eksempler på i internasjonal sjakk. I sommer har det nemlig vært et skred av bryllup blant verdens fremste sjakkspillere.

Den mest profilerte er nok den nederlandske stormesteren og moroklumpen Anish Giri, nummer 6 i verden, som giftet seg i en alder av 21 år. Den utkårede dronningen er tre år eldre Sopiko Guramishvili fra Georgia, kvinnelig stormester og nummer 100 i verden på kvinnerankingen.

Kort tid etter bryllupet slapp paret denne videoen fra den store dagen, som fant sted i Tbilisi i juli.

Hvem er sjakkverdenens sterkeste sjakkpar?

Tilsammen har Giri og Guramishvili per august 5163 ratingpoeng totalt. De er dermed helt i toppen av sjakkpar internasjonalt om man legger sammen begges ratingtall. Et annet par som giftet seg nylig, er den tyske internasjonale mesteren Elisabeth Pähtz og italienske Luca Shytaj som plasserer seg like under 5000 ratingpoeng.

Sjakkbloggen med Peter Heine og pappa Carlsen i 2014. Foto: Mads Støstad/NRK

Sjakkbloggen med Peter Heine og pappa Carlsen i 2014. Foto: Mads Støstad/NRK

Begge disse parene må likevel se seg grundig slått av et annet par som giftet seg i sommer, nemlig polske Radoslaw Wojtaszek, rangert som nummer 18 i verden og russiske Alina Kashlinskaya, nummer 52 på kvinnesiden. De er dermed helt i toppen med 5174 ratingpoeng totalt.

På toppen troner etter all sannsynlighet Magnus Carlsens danske sekundant Peter Heine Nielsen og kona Viktorija Cmilyte fra Litauen (nummer seks på kvinnetopplisten) med en totalrating på 5189.

En annen av Carlsens sekundanter er franske Laurent Fressinet. Han er gift med Almira Skripchenko (nummer 39). De når ikke helt opp, men får en totalrating på 5143.

Listen ble tidligere toppet av Alexander Grischuk og Natalia Zhukova, men de skal ikke lenger være et par.

Her er Norges sterkeste sjakkpar

sjakkpar

Og sjakkpar har vi også flere av i Norge. Kun et fåtall har smidd seg i hymens lenker, så Sjakkbloggen tillater seg å ta med de som regnes som et par. For å komme på listen, må begge være over 18 år, være bosatt i landet, ha norsk rating og minst én må representere Norge.

Øverst på Sjakkbloggens liste over Norges sterkeste sjakkpar troner internasjonal mester i Norges Sjakkforbund Torstein Bae (36) og kvinnelandslagsspiller Silje Bjerke (33).

Bae er tidligere president i Norges Sjakkforbund og også kommentator for NRK i sjakksendingene. Bjerke er tidligere redaktør i Norsk Sjakkblad og landslagsspiller for Norge. Paret er gift og fikk en sønn tidligere i år.

Torstein Bae under NM i lynsjakk. Foto: Tarjei J. Svensen

Torstein Bae under NM i lynsjakk i sommer. Foto: Tarjei J. Svensen

45 poeng bak er sjakktrener og sjakkproff WIM Sheila Barth Sahl (41) (nummer fem på kvinnelisten i Norge) og norskbritiske IM Maxim Deveraux (39) med totalrating på 4516.

Sahl er kjent som en av Norges ledende sjakktrener og har jobbet spesielt iherdig med å få flere jenter til å spille sjakk. Før fjorårets sjakk-OL i jobben som systemutvikler for å satse på fulltid med sjakken.

Samboer Deveraux vant realityserien «Hjernekamp» på NRK i 2014 og ble dermed kåret til «Norges mest komplette hjerne».

Selv om smarte Maxim har 150 ratingpoeng mer, banket Sheila ham under en stor cafesjakkturnering i hovedstaden i sommer. Det avgjørende partiet som førte til at Sheila gikk til topps, ble filmet av Sjakkbloggen.

Sheila Barth Sahl med samboer Maxim Deveraux etter at seieren var i boks. Foto: Tarjei J. Svensen

Sheila Barth Sahl med samboer Maxim Deveraux etter at seieren var i boks. Foto: Tarjei J. Svensen

Seks par med over 4000 ratingpoeng

Et poeng å nevne er at flere av parene er aktive i sjakkmiljøet. Et eksempel er Yonne Tangelder (32) og stormester Leif Erlend Johannessen (35) som er redaktører for Norsk Sjakkblad, forbundets offisielle medlemsblad. Nederlandske Tangelder er en habil spiller på klasse 1-nivå og dessuten ansatt med Sjakk i Skole-prosjektet ut året.

Tangelder og Johannessen er ett av seks par som er over 4000 ratingpoeng.

Leif Erlend og Yonne i Sitges i sommer. Foto: Tarjei J. Svensen

Leif Erlend og Yonne i Sitges i sommer. Foto: Tarjei J. Svensen

Over 4000 er imidlertid ikke ekteparet Atle Grønn og Vibeke Ekeland Grønn. NRKs sjakkekspert skriver sjakkspalte i nynorskavisa Ny Tid og er aktiv som sjakktrener for barn og unge i Oslo Schakselskap, mens Vibeke i flere år var ansatt i Norges Sjakkforbund. Sammen har de barna Eskil (16) og Embla (12).

Vibeke er foreløpig kun for begynner å regne, men deltar likevel på Grønns familielag i seriesjakken.

Familien Grønn med Eskil, Vibeke, Atle og Embla. Foto: Tarjei J. Svensen

Familien Grønn med Eskil, Vibeke, Atle og Embla. Foto: Tarjei J. Svensen

På listen over de ti sterkeste norske sjakkparene, er seks av partnerne opprinnelig utenlandske. Mange av de har flyttet til Norge på grunn av kjærligheten.

Et eksempel på det er britiske Jovanka Houska som i 2009 giftet seg med Arne Hagesæther. Houska har skrevet flere sjakkbøker og er nummer 93 i verden blant kvinner per september. Ekteparet er på 3.plass på listen.

Jovanka Houska. Foto: Tarjei J. Svensen

Jovanka Houska. Foto: Tarjei J. Svensen

Stormester Torbjørn Ringdal Hansen er sammen med Ida Landsverk. De må ta til takke med 8. plass på listen.

Ida og Torbjørn i Sitges i sommer. Foto: Tarjei J. Svensen

Ida og Torbjørn i Sitges i sommer. Foto: Tarjei J. Svensen

Og Sjakkbloggen er også med på listen.

Foto: Olga Dolzhikova

Foto: Olga Dolzhikova

Så gjenstår det å se når vår egen single verdensmester Magnus Carlsen finner seg en sjakk-kjæreste. Om den utvalgte har en rating på over 1600 vil han være på toppen av denne listen også.

(Besøkt 10 883 ganger, 1 besøk i dag)