Aryan Tari med et av tidenes beste norske resultat i Junior-VM

Aryan Tari har grunn til å se seg fornøyd med innsatsen etter seks runder i junior-VM. Foto: Maria EmelianovaAryan Tari har grunn til å se seg fornøyd med innsatsen etter seks runder i junior-VM. Foto: Maria Emelianova

Avsluttet med stil: – En bra erfaring for meg, sier 16-åringen til Sjakkbloggen.

av Tarjei J. Svensen

Aryan Tari (16) har hatt mange gode stillinger i Junior-VM i Khanty-Mansiysk i Russland, men slet med å få ballen i mål. Avslutningen er det derimot ingenting å si på.

Stortalentet hadde full kontroll og vant begge sine to siste partier over henholdsvis IM Pierre Barbot (2455) fra Frankrike og svenske IM Linus Johansson (2400).

I partiet mot Johansson i 13. – og siste runde, var Tari i føringen fra start til slutt. Det norske håpet fikk med hvit en komfortabel stilling ut i fra åpningen og vant en bonde allerede i det 16. trekket.

Svensken på sin side satset på angrep på kongefløyen og kunne skape problemer for hvit, men Aryan hadde få problemer med å forsvare seg.  Da styrte han enkelt partiet til seier frem til Johansson ga opp i trekk 40.

Spill gjennom partier hos Chess24

Tari: – Fortjente flere poeng

Tari endte dermed på 8 poeng og 12.plass, to plasser over foråhndsrangeringen. Selv om det ikke ble noe stormesternapp, er ratingprestasjonen på pene 2547, en fremgang på fem ratingpoeng.

topp-14

SE OGSÅ: Fullstendige resultatliste

8 poeng er for øvrig en tangering av fjorårets resultat fra India. Den gang ble det 18. plass mot litt svakere motstand.

Sjakkbloggen fikk en kommentar fra hovedpersonen selv kort tid etter siste runde.

– Jeg syns at spillet i turneringen har generelt vært bra. Jeg har fått opp mange gode stillinger, men må jobbe mer med det tekniske.

16-åringen påpeker at han hadde flere gode stillinger som han ikke klarte å føre til seier. Tari mener derfor det er spesielt én ting han kan bli bedre på.

– Jeg må ta det mer rolig når jeg står godt og la motstanderen slite. Det må jeg trene på. Men dette er en bra erfaring for meg.  Resultatet er jeg greit fornøyd med, selv om jeg synes jeg fortjente flere poeng.

Nest beste norske junior VM-resultat siste 25 år

Aryan Tari med liten ratingfremgang i junior-VM. Foto: Maria Emelianova, wjrcc2015.fide.com

Aryan Tari med liten ratingfremgang i junior-VM. Foto: Maria Emelianova, wjrcc2015.fide.com

Sjakkbloggen skrev tidligere at Taris 12. plass var det tredje beste av en nordmann noen gang.

Det er feil, påpeker Øystein Brekke overfor Sjakkbloggen.

Simen Agdestein har fortsatt det beste med 2.plass i 1986 og 6.plass i 1987 (da Anand vant), men også Svein Johannessen, Arne Zwaig, Terje Wibe og Leif Øgaard hadde gode plasseringer på 1950, 60- og 70-tallet. Disse holdt alle verdensklasse som juniorer, forteller Brekke.

I løpet av de siste 25 årene er det derimot bare én som er bedre enn Taris 12. plass: Jon Ludvig Hammer tok 6.plass med 9 poeng i Polen i 2010. Et annet godt resultat er Atle Grønns 16. plass fra Romania i 1991.

Magnus Carlsen rakk aldri å stille i Junior-VM før han ble for god.

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Tarjei J. Svensen

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Tarjei J. Svensen

Tisdall: – En solid prestasjon

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall tror norgesmesteren er litt skuffet over resultatet.

– En solid prestasjon med en god start og en god avslutning. Men jeg tror Aryan er litt skuffet. Ut i fra personlig erfaring er resultater omtrent på forventet score veldig frustrerende. Fordi man vil alltid gjøre det bedre.

Tisdall påpeker at Tari kunne tatt enda flere poeng om han hadde konvertert alle de gode stillingene.

– Han hadde flere sjanser til suksess, men med litt mer flaks foran nettet kunne det blitt en kjempeturnering for Aryan.

Tari får bare én dag i Norge før det til helgen er nye oppgaver. Da skal den unge sjakkproffen til Tyskland for å spille Bundesliga for sitt lag Hansa Dortmund.

Tisdall tror Aryan allerede ser frem mot det.

– Jeg antar han allerede er ivrig etter å begynne sin neste turnering. Hans sjakklige appetitt er helt utrolig. Han hviler aldri.

Russer ble verdensmester i dramatisk siste runde

Det ble en dramatisk siste runde da den russiske stormesteren Mikhail Antipov (2538) til slutt ble juniorverdensmester etter å ha stått til tap mot Francesco Rambaldi. Russeren snudde senere partiet til seier og vant partiet, mens førsterangerte Jan-Krzystof Duda (2645) fra Polen måtte ta til takke med remis og 2.plass etter å ha ledet hele turneringen.

Antipov og Duda tok begge 10 poeng og bare ett tredjekvalitetspoeng skilte de to spillerne fra hverandre.

I jenteklassen ble det en overraskende vinner i ukrainske Nataliya Buksa (2199), som med 10 poeng snek seg foran Alina Bivol (2321) og Zhansaya Abumalik (2380). Sistnevnte er for øvrig bare 15 år gammel og har dermed fem år igjen som junior.

Svenske Jessica Bengtsson var eneste nordiske deltaker og endte på 6 poeng og 36.plass blant de 48 deltakerne.

SE OGSÅ:
Alle bilder: Maria Emelianova, wjrcc2015.fide.com
(Besøkt 1 204 ganger, 1 besøk i dag)