Italiensk amatør disket fra sjakkturnering, skal ha jukset på mest utspekulert vis

Spilleren avfeier anklagene: – De har ikke bevis, det er bare misunnelse.

av Tarjei J. Svensen

Foto: Giulia Russo/ Messaggerie Scacchistiche

Foto: Giulia Russo/ Messaggerie Scacchistiche

En italiensk amatørspiller ble i forrige uke kastet ut fra en internasjonal turnering i Imperia, Italia. Arcangelo Ricciardi, som har en FIDE-rating på beskjedne 1868 tilsvarende en middels klubbspiller, spilte sju runder og beseiret blant annet den franske stormesteren Igor Naumkin og internasjonal mester Stefan Mazur (2378) fra Slovakia.

Da 37-åringen sensasjonelt hadde tatt seks poeng på de første sju rundene, valgte turneringsleder Jean Coqeraut til slutt å diskvalifisere spilleren for juks.

Turneringslederen: – Han tydet morse-koder

Saken har vekket oppmerksomhet i italienske medier, samt hos britiske Sunday Telegraph og BBC. Coqeraut har uttalt seg om episoden i den italienske avisen La Stampa og sagt at slike prestasjoner er umulig for en spiller på det nivået.

– Jeg hadde øynene mine på ham hele tiden. Han satt alltid ved brettet og reiste seg ikke opp. Det var merkelig ettersom vi snakker om flere timers spilling. Men det mest mistenkelige var at han hadde armene sammen og tommelen i armhulen. Han tok den aldri ut, sier Coqeraut.

Ifølge turneringslederen skal oppførselen til spilleren under partiene ha vært unaturlig.

– Det var da jeg forstod det. Han tydet morse-koder.

Etter å ha fått fire klager fra andre deltakere, sjekket turneringslederen Ricciardi med metalldetektor.  Der skal de først ikke ha funnet noe, før de sjekket ham igjen i runden etter. Da skal de ha funnet et spionkamera festet på et smykke, en boks i armhulen og ledninger.

Det er ikke helt klart hvordan overføringen av trekk ble gjort, men det spekuleres i om 37-åringen hadde en medskyldig som overførte trekkene via en sender. Ifølge ChessLogger skal utstyret som ble brukt koste titusenvis av kroner.

På turneringens hjemmeside er resultatene til Ricciardi strøket fra turneringen.

Ricciardi har i et intervju med La Stampa avfeid beskyldningene.

– De har ikke bevis. Det er bare misunnelse. Jeg har spilt sjakk i 30 år og har alltid visst om potensialet mitt.

37-åringen forsvarer seg med at han er født til å spille sjakk etter å ha studert trekkene til Bobby Fischer. Han sier også at yoga har hjulpet ham til å spille bedre sjakk.

Emil Sutovsky, president i Association of Chess Professionals, spillernes fagforening, reagerte sterkt på nyheten på sin Facebook-side:

– Jeg gjentar det igjen: Vi må forsterke kampen mot denne pesten i moderne sjakk. Dette er bare toppen av isberget. Det er en pest som representerer en dødelig trussel mot sjakken.

Kun én offentlig anklage om juks i Norge

Juks og offentlige anklager om det er fortsatt relativt uvanlig i sjakkverdenen. Men fra tid til annen dukker det imidlertid opp episoder som fører til stor oppmerksomhet også i internasjonale medier. Tidligere i år ble en georgisk stormester tatt for juks i en turnering i Dubai etter å ha hatt en mobiltelefon gjemt på toalettet. Like etter ble en spiller på rundt 1500 tatt med mobiltelefon festet til kroppen, skriver chess.com.

Norsk sjakk har hatt få kjente episoder der spillere har vært avslørt i å jukse. I 2012 ble imidlertid en norsk unggutt diskvalifisert fra en turnering på Island etter å ha angivelig samarbeidet med faren under ett av partiene.

Saken nådde riksmediene. Faren avviste alle anklagene.

På bakgrunn av opplysningene fra alle parter, valgte Sentralstyret i Norges Sjakkforbund likevel å utestenge spilleren i ni måneder samt faren fra alle norske sjakkturneringer i tre år. Dommen førte til kraftige reaksjoner fra Øystein Brekke på Sentralstyrets behandling av saken.

Da dommen ble anket, valgte Reglementsutvalget (RU) å frikjenne spilleren, samt senke farens utestengelse til ni måneder. Denne dommen ble til slutt stående.

(Besøkt 1 386 ganger, 1 besøk i dag)