Håpefull Aryan Tari jakter teten i junior-VM

Aryan før oppgjøret mot inderen i 6.runde. Foto: Maria EmelianovaAryan før oppgjøret mot inderen i 6.runde. Foto: Maria Emelianova

Pappa Siamak: – Han er positiv og har tro på hva han kan utrette.

av Tarjei J. Svensen

Aryan før partiet mot Grigoryan i 3.runde. Foto: Maria Emelianova

Aryan før partiet mot Grigoryan i 3.runde. Foto: Maria Emelianova

Aryan Tari er Norges eneste representant i junior-VM som spilles i Khanty-Mansiysk i Russland i disse dager. Stortalentet, som er rangert som nummer 18 i feltet med 62 av verdens beste sjakkspillere under 20 år. Og Tari har enda fire år igjen i klassen.

Og etter seks runder tyder altså alt på at formen er der den skal være for det norske tenåringshåpet. Lier-gutten står med 4 poeng etter tre seire, to remiser og ett tap. Det er nok til en foreløpig 9. plass før 7.runde tirsdag.

Den førsterangerte polakken Jan-Krzysztof Duda (2645) leder turneringen sammen med Jorden van Foreest (2541) fra Nederland, begge med 5 poeng. Onsdag er turneringens eneste hviledag før de seks siste rundene. Junior-VM avsluttes 15.september.

Rotet bort kjempestilling mot armensk stormester

tari-vm2

Tari (2518) åpnet med to strake seire mot lavere ratet motstand før han møtte tredjerangerte GM Karen Grigoryan med svart på 1.bord i 3.runde.

Der så det lenge svært lovende ut for 16-åringen.  Tari spilte seg til en klart fordelaktig stilling med angrep på kongefløyen. Men i tidsnøden overså han kølleslaget 37.Txc8, noe som skapte betydelige problemer for svart.

I sluttspillet så computerprogrammene visse sjanser til å holde remis, men trolig er dette vanskelig i praksis.

Trist skjebne for Aryan i dag, men klare tegn på god form og enda viktigere: selvtillit og dristighet, skrev Tisdall på Twitter.

Men den regjerende norgesmesteren ser ut til å ha taklet det smertefulle tapet på ypperlig vis. I 4.runde tok Tari en forholdsvis rask remis mot en vietnamesisk IM.

Aryan Tari har grunn til å se seg fornøyd med innsatsen etter seks runder i junior-VM. Foto: Maria Emelianova

Aryan Tari har grunn til å se seg fornøyd med innsatsen etter seks runder i junior-VM. Foto: Maria Emelianova

I runden etter klarte han å redde det som lenge var en tapt stilling mot den jevnaldrende indiske stormesteren Murali Karthikeyan.

Flott forsvar av Aryan Tari som holdt en vanskelig stilling, kommenterte Jon Ludvig Hammer på Twitter.

I 6.runde mandag mot den indiske internasjonale mesteren Lyna Narayanan Sunilduth (2473), var Aryan tilbake i godt slag igjen.

Aryan før oppgjøret mot inderen i 6.runde. Foto: Maria Emelianova

Aryan før oppgjøret mot inderen i 6.runde. Foto: Maria Emelianova

Har måttet klare seg uten stormestertreneren

Aryan har med seg pappa Siamak til Russland, som forteller til Sjakkbloggen at sønnen er optimist før siste halvdel av turneringen.

Det var bra med poeng i 6.runde. Han var veldig skuffet over partiet han tapte, for der sto han bra.

Han er positiv og har troa på hva han kan utrette i resten av turneringen.

I motsetning til flere av konkurrentene, har ikke Tari med seg en sekundant til turneringen som kan hjelpe ham med å forberede seg til partiene.

Aryan har måttet forberede seg selv, men de fleste andre har med seg en trener. Duda har også med seg en psykolog, mens Benjamin Bok har fått med seg Loek van Vely. Svenskene har med stormesteren Stellan Brynell.

16-åringen har så langt måttet klare seg uten sin faste trener, russeren Evgeny Romanov. Han har nemlig hatt pc-problemer, men skal nå ha fikset maskinen og sitter klar til å hjelpe eleven videre, forteller pappa Siamak til Sjakkbloggen.

Jan-Krzystof Duda har med seg egen psykolog til VM. Det ser ut til å fungere. Foto: Maria Emelianova

Jan-Krzystof Duda har med seg egen psykolog til VM. Det ser ut til å fungere. Foto: Maria Emelianova

Khanty-Mansiysk, blant annet kjent som arena for skiskyting, ligger midt i Sibir og er ikke akkurat en sjakkspillers favorittreisemål. Heller ikke for familien Tari, som bor på hotell 30 minutter unna spillestedet.

Det er ingenting å gjøre her og folk snakker kun russisk. Men Aryan synes arrangementet og spillelokalet er bra.

I 7.runde skal Tari møte stormesteren Nijat Abasov (2511) fra Aserbaidsjan. Partiet kan følges direkte på den offisielle siden og Chess24 fra 12:00.

Sjakkbloggen snakket med toppsjakksjef Jonathan Tisdall om Taris sjanser før turneringen..

Det er ikke det mest skremmende feltet. Hvis han gjør det bedre enn rangeringen, så er det bra. Et napp i GM-tittelen vil være veldig bra og om han kjemper om medaljer vil det være fantastisk. Det er ingen grunn til at han ikke skal klare å kjempe i teten hvis han er i toppform.

SE OGSÅ:
(Besøkt 793 ganger, 1 besøk i dag)