Grandelius sjeiket seg til kjempesjekk: – En behagelig følelse

Svensk 22-åring nærmer seg topp 100 i verden.

av Tarjei J. Svensen

Sjekk den feite sjekken! Foto: Abu Dhabi Chess Festival

Sjekk den feite sjekken! Foto: Abu Dhabi Chess Festival

Vår gode nabo i øst har slitt med å fostre sterke sjakkspillere etter at legendariske Ulf Andersson kjempet i verdenstoppen på 70. – og 80-tallet. Evgenij Agrest og Ferdinand Hellers var også innom topp 100-listen, mens Pia Cramling har vært blant de beste kvinnespillerne i flere tiår.

I de senere år har dessuten sjakken fått mer oppmerksomhet hos søta bror, takket være Magnus Carlsens herjinger på og utenfor sjakkbrettet.

Og nå kan Nils Grandelius (22) være mannen som kan føre Sverige opp i verdenstoppen igjen. Malmö-spilleren har lenge vært en av Skandinavias fremste spillere etter at han ble stormester som 17-åring og Europamester under 18 år i 2011.

Grandelius: – Hadde ikke spilt seriøst på fem uker

Mandag toppet den regjerende svenske mesteren alt han tidligere har gjort i karrieren. 22-åringen tok nemlig en utrolig seier i en sterk åpen turnering i Abu Dhabi i De Forente Arabiske Emirater. Og det foran over 50 stormestere.

Det er en veldig behagelig følelse å vinne! Ett par av favorittene dukket ikke opp, så det var tydelig at det skulle bli en helt åpen turnering med sjanser for alle.

Det er en lykkelig 22-åring som snakket med Sjakkbloggen mandag kveld, rett før retur til Sverige. Svensken kom rett fra en spektakulær avslutningsseremoni der han fikk med seg en sjekk på 12.000 dollar, ganske nøyaktig 100.000 norske kroner.

Jeg hadde ingen forhåpninger før turneringen. Jeg hadde ikke spilt sjakk seriøst på fem uker, så formen var veldig uklar. Men jeg var veldig lystig på å spille, så motivasjonen var bra.

Motivasjonen gjorde at jeg kjempet bedre enn vanlig, så jeg snudde et par stillinger som så dårlig ut. Det, i kombinasjon med en del flaks, var alt som krevdes.

Grandelius holdt enkelt remis mot Jobava i 5.runde. Foto: Abu Dhabi Chess Festival

Grandelius holdt enkelt remis mot Jobava i 5.runde. Foto: Abu Dhabi Chess Festival

Grandelius, som var rangert som nummer 11 i feltet på totalt 129 deltakere, åpnet med fire strake seire, blant annet etter å ha beseiret stormestrene Chanda Sandipan (2585) og Vladimir Belous (2566). Etter to remiser, blant annet mot Jobava, vant svensken over uberegnelige Rapport i 7.runde.

Rapport spiller alltid veldig optimistisk – denne gangen for optimistisk og overaggressivt. Så jeg spilte bare naturlige trekk i sentrum og sto raskt til vinst.

Grandelius endte på en litt skuffende 4.plass i EnterCard Chess Qualifier, kvalifiseringen til Norway Chess i mai i år. Foto: Tarjei J. Svensen

Grandelius endte på en litt skuffende 4.plass i EnterCard Chess Qualifier, kvalifiseringen til Norway Chess i mai i år. Foto: Tarjei J. Svensen

Alene i tet etter sju runder, gikk derimot Grandelius på sitt første og eneste tap i turneringen, mot ukraineren Alexander Areschenko.

Jeg ble utspilt. Han spilte helt enkelt bare mye bedre enn meg i det partiet, og forstod stillingen bedre. Jeg valgte feil plan og kom dårlig ut. Et fortjent tap for meg.

Men i 9. – og siste runde hadde Grandelius et perfekt utgangspunkt, mot tidligere viseverdensmester Vladimir Akopian (2647).

Jeg tror jeg stod bedre hele veien, men det var langt fra full kontroll. Det var en veldig komplisert stilling med lite tid for begge. Alt kunne skje.

Seieren var sikret, og Grandelius kunne dermed juble for 12.000 dollar, ganske nøyaktig 100.000 norske kroner, noe som er i øvre sjiktet hva gjelder pengepremier i åpne turneringer.

SE OGSÅ: Endelige resultater fra Abu Dhabi Chess Festival

abudhabi-chess

Grandelius vil nå 2700

Grandelius sin ratingprestasjon på 2794 tilsvarer topp sju i verden og er et av de sterkeste resultatene av en svensk sjakkspiller noen gang.

grandelius-rekordMalmö-spilleren tjener 20 ratingpoeng på prestasjonen, og er dermed uoffiselt oppe på 2647. Det er bare 10 poeng unna topp 100-listen.

Jeg tror absolutt at jeg kan nå topp 100 og 2700. Men det vil kreve lang tid og hardt arbeid.

Malmö-spilleren har trent mye med den svenske stormesteren Evgenij Agrest og forteller til Sjakkbloggen at han det siste året har jobbet «normalt hardt, rundt 35-40 timer i uken».

Det siste året ser det ut til å betale seg. Ratingen siden august i 2014 er nemlig økt med 77 ratingpoeng, fra 2570 til 2647.

Nils Grandelius nærmer seg topp 100 i verden. Foto: Amruta Mokal, Abu Dhabi Chess Festival

Nils Grandelius nærmer seg topp 100 i verden. Foto: Amruta Mokal, Abu Dhabi Chess Festival

Svensk stormesterkollega:
– Fantastisk prestasjon

Pontus Carlsson er en av 20 svenske stormestere og har vært romkamerat med Grandelius under flere internasjonale turneringer. Nå hyller han kameraten:

Det er en fantastisk prestasjon! Jeg er imponert, men ikke overrasket.

rating-progress2Hva er hans styrker?

Han har blitt ekstremt teoristerk, men er senere blitt en allrounder. Fremfor alt er han veldig praktisk som aldri kommer i tidsnød. Også har han bra selvtillit.

Carlsson er overbevist om at Grandelius når 2700 i løpet av noen år.

Han har satset hardt i to år nå og har en bratt utviklingskurve etter et godt samarbeid med Agrest.

Jobava: – Han er en skikkelig fighter

Baadur Jobava. Foto: Amruta Mokal

Baadur Jobava. Foto: Amruta Mokal

Carlsson er ikke den eneste som hyller Grandelius. Også bronsevinneren i Abu Dhabi, georgieren Baadur Jobava roser Grandelius.

Til Sjakkbloggen sier den sjakklige villmannen i en kommentar:

Han er en skikkelig fighter, og det er avgjørende. Det var en fullt fortjent seier til Grandelius.

32-åringen tror Grandelius kan nå 2700.

Ja, selvsagt kan han det. Det er ingen grunn til at han ikke skal klare det.

Grandelius’ neste turnering er VM i lyn- og hurtigsjakk i Berlin fra 10.oktober. Senere skal 22-åringen representere Sverige i EM for landslag i november og spille storturneringen Qatar Masters i desember.

SE OGSÅ:
(Besøkt 614 ganger, 1 besøk i dag)