Kjent stormester: – Noe er galt med Magnus Carlsen

Mener nytt tap i St. Louis er et tegn på at verdensmesteren har mistet motivasjonen.

av Tarjei J. Svensen

Det så ut som Magnus Carlsen var tilbake på riktig spor etter tapet i 1.runde i Sinquefield Cup i St. Louis. Verdensmesteren flakset seg til seier over Fabiano Caruana i 2.runde, nedspilte Maxime Vachier-Lagrave i 3.runde før han slo Wesley So i et praktparti i 5.runde fredag. I toppoppgjøret mot treningskamerat Levon Aronian lørdag endte det med en sjansefattig remis etter bare et par timers spill.

Men i 6.runde mot Alexander Grischuk i natt gikk verdensmesteren på et tap han sent vil glemme. Partiet så ut til å ebbe ut i remis etter originalt spill av Carlsen i åpningen. Carlsen plasserte blant annet springeren i hjørnet på a1, men russeren klarte likevel ikke å skaffe seg en fordel.

I begynnende tidsnød gjorde Carlsen derimot en vågal beslutning med trekket 32. g4. Det – i kombinasjon med feilen i det neste trekket 33.Tad1 – startet problemene i en stilling som burde være helt grei for hvit.

Magnus Carlsen depper etter partiet. Foto: Lennart Ootes

Magnus Carlsen depper etter partiet. Foto: Lennart Ootes

Selv om Jon Ludvig Hammer i TV 2s studio hadde et lite håp om remis etter bondetapet, mente blant annet Aronian og Viswanathan Anand at sluttspillet med bonde under objektivt sett var tapt.

Kan Magnus Carlsen reise seg etter dette smertefullet nederlaget? Foto: Lennart Ootes

Kan Magnus Carlsen reise seg etter dette smertefullet nederlaget? Foto: Lennart Ootes

Carlsen: – Skammelig måte å tape på

Etter 6,5 time, i turneringens lengste parti, måtte verdenseneren gi tapt. Carlsen var i etterkant frustrert over å tape et parti han mente han burde holdt remis i. Selv etter å ha mistet bonden på f2.

I intervjuet med kommentator og stormester Maurice Ashley etter partiet, kalte 24-åringen måten han tapte på «skammelig».

Det var et absolutt fryktelig parti.

På et tidspunkt tillot han meg å komme tilbake i partiet, og jeg synes jeg burde holdt remis. Men så fikk jeg dårlig tid og bukket.

Det er bare utrolig frustrerende. Å tape så mange partier med hvit, er latterlig.

I videoen under kan du spille gjennom hele den offisielle sendingen fra St. Louis, som kommer helt på slutten.

Med Aronians overbevisende seier over Hikaru Nakamura, er Carlsen nå et helt poeng bak armeneren før de to siste rundene. Der har verdensmesteren hvit mot Nakamura mandag og svart mot Anand tirsdag.

Selv om Carlsen med tapet ligger klart etter Aronian, er det fortsatt en prestasjon bare litt under forventet score. To runder før slutt ligger Carlsen an til å gå ned cirka to ratingpoeng.

Emil Sutovsky. Foto: Facebook

Emil Sutovsky. Foto: Facebook

Sutovsky: – Carlsen ikke lenger verdens klart beste spiller

Tapet i natt var det sjette tapet siden Norway Chess i juni. Totalt har verdensmesterens åtte tap så langt i år, en tangering av tapsrekorden fra 2010. Carlsen skal dessuten spille enda to turneringer i 2015, EM for landslag i november og London Chess Classic i desember.

Noe er galt med Magnus Carlsen. Spillet hans er blitt ustabilt, og han skremmer ikke motstanderne mer.

Det skriver stormester Emil Sutovsky, leder av Association of Chess Professionals (ACP) sjakkspillernes fagforening, på Facebook.

Israeleren er en mektig stemme i internasjonal sjakk og har tidligere slaktet Carlsens forslag om ny VM-syklus. Sutovskys Facebook-side er blant de mest populære for diskusjoner om sjakkpolitiske spørsmål.

Etter å ha vunnet de tre VM-titlene og skaffet seg et stort forsprang på ratinglisten, har Carlsen snublet og han er ikke lenger den klart beste spilleren i verden, bare den beste av de beste.

ACP-lederen, tidligere europamester og for tiden ranket som nummer 171 på verdensrankingen, tror mangel på motivasjon kan være grunnen til at Carlsen ikke presterer som han pleier.

Kanskje har han ikke klart å pushe seg selv til å jobbe så hardt som han bør. Det er noe uinspirerende i resultatene og spillet han har vist og Carlsens siste forslag om å endre VM-formatet støtter det faktumet: Han har nådd alt han kan og klarer ikke å finne nye utfordringer.

Israeleren avslutter med å si at han tror Carlsen kan tilbake i turneringen ved å «ta en magnus»., men at det skal mer til for at han er tilbake på toppen av sjakkpyramiden.

Carlsen med nok et Nakamura-stikk

Hikaru Nakamura er en mann Magnus Carlsen har svært godt tak på. Foto: Lennart Ootes

Hikaru Nakamura er en mann Magnus Carlsen har svært godt tak på. Foto: Lennart Ootes

Carlsen får en sjanse til å slå kraftig tilbake i 8.runde mandag, med hvit mot Hikaru Nakamura, spilleren Magnus har slått 11 ganger og aldri tapt mot. Før turneringen ble spillerne bedt om å slenge litt dritt om konkurrentene.

Og Carlsen benyttet selvsagt anledningen til å erte sin amerikanske rival, skriver chess.com.

Nakamura er fortsatt ikke den beste spilleren. Eller nest beste. Eller tredje beste.

Hvordan vil du rangere ham?

Et sted etter det.

At de to konkurrentene ikke akkurat er bestevenner, er ingen stor hemmelighet. Nakamura selv formulerte seg slik:

Magnus liker meg ikke. Det har han vel aldri gjort, men jeg bryr meg egentlig ikke. Han bedriver et psykologisk spill med motstanderne sine og noen ganger fungerer det. Men som jeg har sagt før, så bryr jeg meg ikke noe om det.

Stillingen før 8.runde:
1. Aronian 5 poeng
2-5. Grischuk, Carlsen, Vachier-Lagrave, Giri 4 poeng
6-7: Topalov, Nakamura 3,5 poeng
8-9: Caruana, Anand 2,5 poeng
10: So: 2 poeng

8.runde:
Grischuk – Vachier-Lagrave
Giri – Caruana
So – Topalov
Aronian – Anand
Carlsen – Nakamura

8.runde starter 20:00 og kan følges direkte på Chess24, TV 2 Sportskanalen, TV 2 Sumo og VG.no.

(Besøkt 1 041 ganger, 1 besøk i dag)