Kan Magnus Carlsen slå tilbake i historisk storturnering?

Espen Agdestein: – Nå skal han opp på sitt normale nivå igjen.

av Tarjei J. Svensen

sinq-toppDet er snart to måneder siden det gikk skikkelig galt for Magnus Carlsen i Norway Chess. Verdensmesteren endte på 8. plass etter å ha tapt fire partier, blant annet for sekundant og kamerat Jon Ludvig Hammer i siste runde. Det gjorde den første turneringen i Grand Chess Tour til den svakeste i Carlsens karriere.

24-åringen har ladet opp til Sinquefield Cup på treningsleir i New York-området de siste ti dagene. Der har han med seg sin faste sekundant Peter Heine Nielsen og pappa Henrik. Men videoen som ble lagt ut fra «treningen» på Facebook har satt fart på spekulasjonene om sjakkstjernen kanskje har utvidet teamet sitt.

LES OGSÅ: Det er mye å se frem til på Sjakkbloggen i høst

Agdestein: – Magnus skal opp på sitt normale nivå igjen

Tror du Magnus Carlsen slår tilbake i St. Louis? Foto: Tarjei J. Svensen

Tror du Magnus Carlsen slår tilbake i St. Louis? Foto: Tarjei J. Svensen

Til stede var nemlig rivalen Levon Aronian, som også deltar i turneringen.

Den oppsiktsvekkende nyheten kom frem på den noe absurde videoen, som nå er sett 135.000 ganger på Facebook. Til Sjakkbloggen ville imidlertid manager Espen Agdestein ikke kommentere den delen eller si noe om hvor mange som er med på treningsleiren.

– Jeg kan ikke si hvor mange som er med. Men det er en liten gruppe, blant andre Peter Heine og faren Henrik. De blir også med til Sinquefield Cup. Mer enn det kan jeg ikke kommentere.

– Hvordan ser du på mulighetene til Magnus i Sinquefield Cup?

– Han får være lenge i USA på treningsleir i New York-området. Nå skal han bare opp på sitt normale nivå igjen.

– Det er ikke slik at han trenger å gjøre noen kvantesprang. Etter 17 turneringer på rad med 1. – og 2.plasser blir det feil å gjøre noe drastisk etter én dårlig turnering. Særlig når det var såpass spesielle omstendigheter med det som skjedde i Stavanger.

– Det er viktig å være tent og motivert og få skikkelig sjakklyst. Det håper vi å få på den treningsleiren.

sinquefield-felt

I år er turneringen utvidet fra seks til 10 spillere, ettersom den er en del av Grand Chess Tour. Ni av de ti spillerne er de samme som i Stavanger, mens Wesley So, nummer sju på verdensrankingen, er tatt ut av arrangøren. Dermed mangler bare Vladimir Kramnik (nummer 8) og kineseren Ding Liren (nummer 10) av de beste.

Ifølge Chess.com, er det kun Avro-turneringen i 1938 som har klart å samle de åtte beste i verden i samme turnering.

Et annet poeng som gjør dette til en historisk turnering, er at det for første gang er samlet fem spillere over 2800 i samme turnering. Med et ratingsnitt på 2795, er dette den tredje sterkeste turneringen etter Sinquefield Cup 2014 (2801,67) og Zürich 2014 (2800,83). Årets utgave tar over tronen fra Norway Chess som den sterkeste turneringen i historien med 10 spillere.

Viswanathan Anand, Veselin Topalov og Fabiano Caruana blir alle tøffe konkurrenter for Carlsen i St. Louis. Foto: Tarjei J. Svensen

Viswanathan Anand, Veselin Topalov og Fabiano Caruana blir alle tøffe konkurrenter for Carlsen i St. Louis. Foto: Tarjei J. Svensen

Selv om Carlsen skled på et bananskall i Stavanger, stiller han igjen som favoritt i St. Louis. Men det er et svært jevnt felt hvor samtlige spillere er kapable til å kjempe i toppen.

I Norway Chess var tidligere verdensmester Veselin Topalov utilnærmelig og vant med 6,5 poeng. Bulgareren har klatret til delt 2.plass på verdensrankingen og ser ut til å ha funnet tilbake til nivået fra 2005 da han ble verdensmester i San Luis.

Også Viswanathan Anand har vist stabilt høyt nivå over en lang periode etter å ha tapt VM-matchen i fjor og er på sitt høyeste nivå noen gang. Den store revansjen kom da han knuste Carlsen i Norway Chess, der han til slutt tok 2.plassen bak Topalov.

Man skal heller ikke glemme Fabiano Caruana, som sto for en av tidenes turneringsprestasjoner da han i fjor vant Sinquefield Cup suverent med 8,5 av 10 poeng etter å ha vunnet de sju første partiene. Hikaru Nakamura vil vel også forbedre fjorårets prestasjon i St. Louis, der han endte på en katastrofal siste plass. I det siste har 27-åringen holdt et stabilt nivå og kjemper med Topalov og Anand om 2.plassen på verdensrankingen.

Ellers er det helt åpent og alle spillerne er kapable til å vinne.sinquefield-program

Verdens mest profesjonelle sjakkarrangement

1.runde i Sinquefield Cup spilles søndag 23.august og avsluttes 3.september. Den er kjent som den mest velorganiserte turneringen i sjakkverdenen, noe milliardær og sjakksponsor Rex Sinquefield skal ha en stor del av æren for.

Amerikaneren, som også skal ha sponset Garry Kasparovs valgkamp i Tromsø i fjor, har donert millioner til sjakken i USA gjennom sjakksenteret i St. Louis.  Som president for klubben, har han sørget for å ta dekningen av sjakkturneringer til et nytt nivå. Arrangøren stiller med et profesjonelt produksjonsteam som sørger for at titusenvis kan benke seg foran pc-skjermen.

Yasser Seirawan og Jennifer Shahade er kommentatorer på den offisielle sendingen sammen med den karismatiske stormesteren Maurice Ashley. Med seg har de også en egen reporter som kommer inn underveis i sendingen.

Noen vil kalle produksjonen vel amerikansk, men proft er det i alle fall.

TV 2: – Det er vi som er sjakk-kanalen

For norske sjakkentusiaster er starttidspunktet i St. Louis nærmest perfekt. Hver runde begynner 20:00 norsk tid, men med lange partier kan man risikere å holde på til langt over midnatt. Her hjemme i Norge sender som vanlig TV 2 alt Magnus Carlsen spiller.

Produsent i TV 2 Sporten, Eirik Haaland var opptatt med å gjøre de siste tekniske forberedelsene da Sjakkbloggen snakket med ham.

Vi har etablert oss som sjakk-kanalen. Nå er det vi som sender alt som Magnus deltar på. Det er en posisjon vi har tenkt å beholde. Skal du se sjakk, så er det på TV 2 Sportskanalen.

Vi ser frem til ny storturnering og satser på å gjenta suksessen fra Norway Chess. Mye blir derfor likt, bare at denne gangen vil vi ha studio i Oslo.

TV 2 sender ingen reportere til USA denne gangen. Haaland forteller at Kaja Snare og Fin Gnatt skal veksle mellom å være programleder, mens Jon Ludvig Hammer og Hans Olav Lahlum blir kommentatorer i studio. Underveis blir det besøk av flere gjester, som Ellen Carlsen, Espen Agdestein og Aryan Tari.

Fra TV 2s sjakksending under Norway Chess, da Kasparov var i studio. Foto: Tarjei J. Svensen

Fra TV 2s sjakksending under Norway Chess, da Kasparov var i studio. Foto: Tarjei J. Svensen

Haaland kan dessuten avsløre at «skrifteboksen», der spillerne gis muligheten til å formidle sine tanker til seerne mens de spiller, også vil tas i bruk i St. Louis.

Det tilfører sjakksendingene et ekstra element. Det at spillerne åpner seg opp og viser hva de tenker er et pluss for sjakksporten. Under Norway Chess var skrifteboksen en suksess og spillerne syntes det var greit.

Her kan du følge Sinquefield Cup

I tillegg til dekningen på TV 2 Sportskanalen, kan trekk for trekk følges i TV 2s livesenter. Den offisielle sendingen kan følges via hjemmesidene til St. Louis Chess Club og på Chess24.

Sjakkbloggen følger turneringen hver dag i VGs livestudio, sammen med Hans Arild Runde.

Les også forhåndsreportasjen på Chess.com og Chess24.

Av diskusjonsforum kan vi anbefale Chessgames.com og Veggavisen.

Bildet av Wesley So: Euku/Wikipedia

(Besøkt 641 ganger, 1 besøk i dag)