Ingen forutså det Eivind Olav (15) gjorde i Politiken Cup

– Det føles helt sykt, sier 15-åringen til Sjakkbloggen.

av Tarjei J. Svensen

Torsdag tok Johan Salomon (18) en sensasjonell seier og stormesternapp i Sitges i Spania.  Sammen med Aryan Tari, som tok sin første NM-tittel tidligere i sommer, leder de an blant en imponerende gruppe av unge talenter som alle er kapable til å bli stormestere i junioralder.

1911-spilleren er ofte innom OSS for å delta i lynsjakkturneringene. Foto: Tarjei J. Svensen

1911-spilleren er ofte innom OSS for å delta i lynsjakkturneringene. Foto: Tarjei J. Svensen

I massive Politiken Cup i Helsingør utenfor København, der over 100 nordmenn deltar, er det enda en norsk tenåring som vil være med i denne gruppen.

SE OGSÅ: Alle norske resultater fra Politiken Cup

Eivind Olav Risting fra SK 1911 fylte 15 år for bare to måneder siden. I 9.runde sikret tenåringen et sensasjonelt napp i IM-tittelen.

Det ble klart etter remisen mot stormesteren Lars Schandorff. Risting har nå 6,5 poeng og har dermed gått gjennom turneringen med bare ett tap og holdt to stormestere til remis.

Et napp i IM-tittelen er det første av tre man må ha for å ta den nest øverste tittelen en sjakkspiller kan ha. Risting må dessuten over 2400 i rating. Der mangler det fortsatt 100 poeng, men det er uansett et viktig gjennombrudd for 15-åringen i sjakkarrieren.

– Hadde ikke forventet dette

Sjakkbloggen fikk tak i en særdeles lykkelig Risting etter at nappet var sikret.

– Det føles helt sykt! Jeg hadde ikke forventet dette her. Målet før turneringen var å vinne tilbake det jeg tapte i NM, pluss litt til, sier 15-åringen.

Og det gjorde han med glans. Før 10. – og siste runde mot Ilia Smirin, en svært sterk israelsk stormester, ligger Risting an til å gå opp hele 117 poeng i FIDE-rating.

Den talentfulle 1911-spilleren er overrasket over egne prestasjoner.

– Ja, jeg hadde ikke trodd det selv heller, men har lenge følt jeg kunne spille bedre enn det jeg har gjort før dette. Endelig fikk jeg vist det.

En av dem som fikk bank av tenåringen, er internasjonal mester Mikkel Antonsen (2462). Dansken ble regelrett nedspilt av det unge talentet – og det med noe uvanlige b2-b3 som første trekk.

– Jeg spilte faktisk ganske bra. Jeg fikk inn forberedelsen mot han med 1.b3 ettersom jeg ville få inn en Maroczy-stilling, noe jeg visste han ikke kunne.

Risting er også fornøyd med seieren over FM Hogni Nielsen fra Færøyene i runde 6.

– Det var også slakt! Da begge var blanke etter 5-6 trekk, så der spilte vi mann mot mann.

Vil begynne på NTG – så bli stormester

Eivind Olav har lenge hevdet seg i aldersbestemte turneringer, men ikke vært regnet blant de aller fremste talentene. I Junior-klassen i Landsturneringen ble det en beskjeden 8.plass, litt under forventet score for ungdomsskoleeleven, som har fem år igjen i klassen.

Men det siste året har likevel fremgangen vært betydelig. Risting gikk fra 1759 til 2087 i norsk rating og fra 1811 til 2190 på juli-listen i FIDE-rating. Nå er han på vei over 2300 internasjonalt.
risting-fide

– Jeg har egentlig jobbet ganske mye med sjakk det siste året og brukt mange timer hver dag, pluss at jeg har spilt mye.

Risting har ett år igjen på ungdomsskolen. Så er planen å begynne på NTG, der han har satt seg store mål.

– Håpet er å være IM før jeg begynner på NTG. Målet er å bli stormester etterpå.

Risting forteller også til Sjakkbloggen at han senere i sommer skal spille Riga Open og VM for ungdom i Hellas der han er en av Norges representanter. I tillegg skal han delta i Grand Prix-turneringer i Norge og Sverige.

Eivind Olav er en meget god lynsjakkspiller, noe han stadig viser i Oslo Schakselskap. Her med 2.plass etter superlyn i juni. bak Aryan Tari og foran Johan-Sebastian Christiansen Foto: Tarjei J. Svensen

Eivind Olav er en meget god lynsjakkspiller, noe han stadig viser i Oslo Schakselskap. Her med 2.plass etter superlyn i juni. bak Aryan Tari og foran Johan-Sebastian Christiansen Foto: Tarjei J. Svensen

For Eivinds del er nok turneringen i praksis ferdig, I 10.runde venter nemlig den sterke israelske stormesteren Ilia Smirin.

– Jeg er fornøyd med turneringen uansett partiet imorgen, tror nok det blir tap uansett, avslutter Risting.

Johs Kjeken under Landsturneringen. Foto: Tarjei J. Svensen

Johs Kjeken under Landsturneringen. Foto: Tarjei J. Svensen

Kjeken: – Imponerende!

Leder i SK 1911, Johs Kjeken fikk bare med seg starten av dagens avgjørende parti mot Schandorff, men var meget fornøyd da Sjakkbloggen kunne gi gladmeldingen.

– Det er imponerende. Han jobber godt og spiller veldig mye, sier Kjeken.

Kjeken har fulgt Risting helt siden han begynte på 1911-treningene i 1.klasse.

– Jeg la ikke merke til han før han begynte å spille mange turneringer. Så gikk det bare bedre og bedre. Han har kommet seg enormt og hatt jevn fremgang hele tiden og ikke i rykk-og-napp som det vanligvis gjør. Det er imponerende å greie IM-napp nå.

Den kjente sjakklæreren, turneringslederen og tidligere generalsekretæren så ikke nappet komme nå.

– Han har ligget på 2100-2200, men derfra til IM-napp pleier det å være nokså langt. I de partiene jeg har sett fra Politiken Cup, så har han spilt ganske solid og imponerende.

– Kan Eivind bli stormester?

– Det er umulig å si egentlig. Det er vanskelig å spå utviklingen til disse sjakkspillerne. Men det kommer an på arbeidsinnsatsen. Det virker som han har veldig lyst og at han satser, sier 1911s leder.

Jon Ludvig Hammer er i delt ledelse i Politiken Cup før 10. – og siste runde søndag klokka 10. Sjakkbloggen kommer tilbake med en oppsummering av turneringen etterpå.

(Besøkt 1 340 ganger, 1 besøk i dag)