– Det er stort og jeg er veldig glad.
av Tarjei J. Svensen
Johan Salomon (18) har trolig stått for en av tidenes største norske sjakkprestasjonene i en åpen internasjonal turnering. Rangert som nummer 19 blant 88 deltakere, gikk tenåringen sensasjonelt helt til topps i Vila de Sitges utenfor Barcelona.
Salomon tok imponerende 7,5 poeng på de ni rundene med en ratingprestasjon på 2637. Det tilsvarer nivået til en sterk stormester. Jorge Cori fra Peru, Karen Grigoryan fra Armenia og Daniel Forcen Esteban fra Spania kom på de neste plassene, et halvt poeng bak på 7 poeng.
SE OGSÅ: Alle resultater fra Vila de Sitges
– Jeg tror ikke det har helt gått opp for meg. Det er stort og jeg er veldig glad
Stortalentet fra Oslo sikret seg dessuten sitt første stormesternapp med et halvt poengs margin og seiler opp som favoritt til å bli Norges 12. stormester, foran Aryan Tari og Frode Urkedal.
Feiret med champagne og familien
Det sa en lettere forfjamset 18-åring til Sjakkbloggen kort tid etter at både nappet var sikret og turneringen vunnet. Salomon ble møtt av gratulasjoner fra flere av de andre toppspillerne.
Senere ble triumfen feiret med et lite glass champagne og en bedre middag sammen med mamma, pappa og sine to yngre søstre. Johan har hatt familien på plass i Sitges under hele oppholdet.
Lars Oskar Hauge og hans familie har også bodd på samme hotell noen kilometer fra spillestedet. Derfra har de to kompisene syklet til rundene i sentrum av byen.
Salomons prestasjon vil utvilsomt vekke oppsikt i sjakk-Norge. At en norsk 18-åring som 19.rangert skulle gå helt til topps foran åtte stormestere ville gitt høye odds. 18-åringen gikk nemlig på en smell allerede i 2.runde for en betydelig lavere rangert spiller. Mange, inkludert Sjakkbloggen, hadde bortimot avskrevet Nordstrand-spilleren..
Men så begynte poengene å strømme inn. Fortsettelsen lukter det virkelig svidd av. Salomon vant seks av sine neste sju partier og avga kun én remis.
LES OGSÅ: Salomon ødela stormesterens 20-årsdag
Den ene remisen kom mot stormesteren Alonso. Spanjolen, som hjalp Johan til turneringsseier da han holdt Cori til remis, kom bort etterpå og gratulerte nordmannen:
– Jeg er glad jeg fikk remis mot deg!
Det mest imponerende med Johans partier, var nok seirene over stormestrene Leif Erlend Johannessen, Jorge Cori og Karen Grigoryan i runde 7, 8 og 9. De to førstnevnte var dessuten med svarte brikker.
SE OGSÅ: Flere bilder fra siste runde i Sitges på Facebook
Det hadde ikke selv hovedpersonen trodd skulle skje:
– Jeg er overrasket over meg selv. Spesielt av de to svarte partiene. Det gikk lettere enn jeg trodde å slå dem. Det var litt slik «oi, nå står jeg til vinst!». Overgangen fra likt til vinst var kjapp. Jeg prøvde bare å finne de beste trekkene.
– Leif Erlend spiller jo veldig solid og vi hadde en ganske lik stilling, men så gjorde han en feil. Det samme skjedde i partiet mot Cori. De fikk ingen fordel i åpningen og måtte sjanse for å prøve å vinne.
Grigoryan brutalt straffet for remisavslag
Etter partiet mot Cori i 8.runde onsdag, lå Salomon på delt 2.plass. Det var allerede klart at et halvt poeng mot stormester Karen Grigoryan i siste runde var nok til å sikre det første stormesternappet.
Salomon hadde fordelen av hvite brikker og fikk muligheten til å styre partiet inn i en rolig og risikofri stilling.
Da den norske 18-åringen tilbød remis etter rundt 20 minutters spill. Da var stillingen fortsatt tidlig i åpningsfasen. Men etter kort tenketid, valgte armeneren å avslå tilbudet. Det ga Salomon tenning.
– Jeg fikk en litt bedre stilling etter åpningen og tilbød remis. Så ville han ikke ha remis og jeg ble egentlig veldig overrasket. Men jeg ble ikke skuffet og tenkte heller at «okey, da spiller vi!».
Allerede to trekk senere ble armeneren stående dårligst. Salomon vant omsider en bonde på h7 og hadde god kontroll. I avviklingen til et ulikefarget løpersluttspill, måtte stormesteren gi enda en bonde.
– Da var det allerede klart at det ikke var noe snakk om remis lenger. Jeg hadde lyst å vinne. Når han spilte Se4, så vinner jeg bare bonde og masse angrep. Da var jeg sikker på å vinne med gode sjanser.
Selv om sluttspillet ikke viste seg å være like trivielt, hadde Salomon vinstplanen klar.
– Jeg var ganske sikker på at det var vunnet. Så hadde jeg kanskje en lettere vinst, men.det viste seg uansett at det var vunnet.
Da Cori ikke klarte å vinne sluttspillet mot Alonso, var det klart at Salomon hadde vunnet turneringen alene. Sensasjonen var et faktum.
– Nå skal jeg jobbe enda hardere
I januar hadde Johan Salomon en rating på 2319, akkurat inne blant Norges 40 beste. Et drøyt halvår senere er 18-åringen uoffisielt inne blant topp 10 med
– Jeg har brukt ganske mye tid på sjakken, i alle fall trent 3-4 timer hver dag. Da snakker jeg om kun jobbing med sjakk. Så kommer det å ha det gøy med sjakk i tillegg, og det er en del timer det også. Totalt blir det veldig mange timer, men det har bare vært gøy.
Du har tatt ditt første stormesternapp og ligger vel på rundt 2460 uoffiselt, hva tenker du om tiden framover?
– Jeg skal bare prøve å jobbe enda hardere. Det er nå jeg kan slappe av, men det skal ikke skje!
Johan mener det er fortsatt mye han kan jobbe med for å bli en bedre sjakkspiller.
– Jeg er egentlig fortsatt ganske dårlig i åpningen og har veldig mye å hente der. Jeg skal fortsette å jobbe som jeg har gjort.
Nå er det også mulig at målene også må justeres. Salomon har rundt fem måneder igjen på å slå Jon Ludvig Hammer (18 år og sju måneder) og bli den tredje yngste norske stormesteren, etter Magnus Carlsen (13 år og fire måneder) og Simen Agdestein (18 år og to måneder).
– Jeg hadde som mål å bli stormester før jeg fyller 19. Men nå kan jeg drømme om å få det før jul.
Til høsten tar Salomon fatt på ett år på sjakklinja på NTG, der en utrolig gruppen av unge talenter samles. Fire internasjonale mestere og tre FIDE-mestere, skal ha ti timer sjakkundervisning, opptil 250 timer i skoleåret med trener og stormester Simen Agdestein.
– Det vil være inspirerende og komme i samme miljø med dem. Da blir det enda mer sjakk.
Johan og resten av NTG starter skoleåret med deltakelse i en stor åpen turnering i Wien fra 15.august.