Aryan Tari nær dømt til tap for å snakke med stormester

– Det er veldig strengt her.

av Tarjei J. Svensen

Etter å ha tatt 3 av 4 poeng for laget sitt Saipa i den iranske superligaen, deltar Aryan Tari (16) denne uken i den åpne turneringen Sardaran International i Urmia i Iran.

Nær 400 deltakere deltar i den store sjakkfestivalen fordelt på fire grupper. Den nybakte norgesmesteren er rangert som nummer åtte i det øverste feltet med 74 deltakere, etter stormestere som Levan Pantsulaia, Merab Gagunashvili, Ehsan Ghaem Maghami, Pouya Idani og Azer Mirzoev.

LES OGSÅ: Aryan nesten sjakkproff i en alder av 16 år

Tari sikter seg inn mot å ta sitt andre napp i stormestertittelen, men allerede etter fire runder ser det vanskelig ut. Motstanderne så langt er for lavt ratet.

Tari: – Det går fint her

Sjakkbloggen fikk sjansen til å snakke med Aryan fredag formiddag.

Det går fint her. Det var bra med vinst i går. Ellers er det litt rart turneringssystem med to dobbeltrunder, så en dag hvor det spilles en lynturnering hele dagen.

Etter tre runder står 16-åringen med 2,5 poeng etter å ha avgitt remis mot en 2100-spiller i 3.runde. Det spilles ni runder i turneringen, så det er fortsatt helt åpent.

Jeg har spilt bra, men det har motstanderene mine også. I går spilte motstanderen min en kjedelig variant i spansk, og kunne masse teori. Det ble damebytte, og en remisaktig stilling. Jeg prøvde helt til slutt, og risikerte til og med å tape. På slutten hadde begge 30 sek igjen, og han sto litt bedre.

De tre første partiene til Tari kan spilles gjennom under.

– Ble nesten dømt til tap

16-åringen forteller også til Sjakkbloggen at han fikk trøbbel med den strenge turneringsledelsen da han kommuniserte med sin venn, den iranske stormesteren Ehsan Ghaem Maghami under partiet.

Det er veldig strengt her. Jeg ble nesten dømt til tap for å snakke med Ehsan under partiet.

I store internasjonale turneringer slår mange turneringsdommere ned på spillere som snakker med hverandre under partiet. I ytterst konsekvens kan en spiller dømmes til tap. Normalt vil en advarsel være en passende reaksjon, noe som var tilfelet her.

SE OGSÅ: Resultater og rundeoppsett etter 3.runde

4.runde i Sardaran International starter 14:30 norsk tid fredag. Der skal Tari møte WFM Minoo Asgarizadeh (2117) som har overrasket med seier over en stormester. Partiene kan følges direkte via Chessdom.

Det er flere bilder fra turneringen på den iranske sjakknettsiden Achmaz.

Aryan i aksjon i 1.runde. Foto: Reza Mahdipour/achmaz.ir

Aryan i aksjon i 1.runde. Foto: Reza Mahdipour/achmaz.ir

(Besøkt 542 ganger, 1 besøk i dag)