Norske sjakkeksperter «bøyer seg i hatten» for Aryan Tari

Norsk Sjakkblad-redaktør: – Jeg digger Aryan og er en stor fan!

av Tarjei J. Svensen

Lørdag tok Aryan Tari (16) fra Lierskogen sitt første NM-gull under Landsturneringen i sjakk i Oslo. Han ble dermed den tredje yngste norgesmesteren i sjakk i historien, etter Simen Agdestein (1982) og Magnus Carlsen (2006). Til Sjakkbloggen minutter etter at tittelen var sikret, sa norgesmesteren:

– Jeg er veldig glad for å ha vunnet NM. Det føles egentlig veldig stort. Det betyr mye for det er en stor tittel å bli norgesmester.

Tari var ikke den eneste unggutten som imponerte. Tenåringene Johan Salomon (18) og Kristian Stuvik Holm (17) tok henholdsvis sølv og bronse. Dermed sto det kun tenåringer på pallen for første gang i et NM. Også Johan-Sebastian Christiansen (16) er verdt å trekke frem med sin sterke 7.plass.

Veteranene Frode Elsness (42), Berge Østenstad (50), Rune Djurhuus (45) og Einar Gausel (51) måtte nøye seg med henholdsvis 5, 6, 8 og 9. plass.

Johannessen: – Ser mye av Magnus i Aryan

En fornøyd Aryan Tari etter seieren over Einar Gausel i 8.runde. Foto: Tarjei J. Svensen

En fornøyd Aryan Tari etter seieren over Einar Gausel i 8.runde. Foto: Tarjei J. Svensen

Redaktør av Norsk Sjakkblad og stormester Leif Erlend Johannessen mener det er et generasjonsskifte på gang i norsk sjakk. Han står først i køen til å hylle den ferske norgesmesteren og «tar en Heidi Weng».

Redaktør- og samboerparet Leif Erlend Johannessen og Yonne Tangelder snakker med juniornorgesmester Sebastian Mihajlov etter NM i lynsjakk. Foto: Tarjei J. Svensen

Redaktør- og samboerparet Leif Erlend Johannessen og Yonne Tangelder snakker med juniornorgesmester Sebastian Mihajlov etter NM i lynsjakk. Foto: Tarjei J. Svensen

– Det er bare å «bøye seg i hatten» for Aryan. Det er kjempespennende det han gjør nå.

Aryan er internasjonal mester og står fortsatt med sitt ene stormesternapp fra Fagernes i 2013. Johannessen mener 16-åringen ikke trenger å stresse med de siste to nappene som kan gjøre ham til Norges tolvte stormester.

– Alt han gjør nå er egentlig trening. Han bør egentlig senke skuldrene. Man snakker om disse GM-nappene, men jeg synes han bør ha fokus på å ha det gøy og bli bedre i sjakk. Det var jo resepten til Magnus.

Johannessen, som ble norgesmester i lynsjakk under Landsturneringen, merker seg at Tari klarte å komme tilbake like etter å ha gjort et dårlig resultat i Sverige rett før NM.

– Det viser Aryans styrke. Det at de ikke mister selvtilliten er det som kjennetegner de beste. Det er veldig viktig.

LES OGSÅ: Sebastian (15) utklasset konkurrentene

Redaktøren sammenligner 16-åringen med Magnus Carlsen på samme alder og ser mye av det samme i han. Så gjelder det å taklet presset, akkurat som Magnus, mener Johannessen.

Aryan Tari følger spent med på det avgjørende partiet mellom kameratene Johan Salomon og Johan-Sebastian Christiansen. Foto: Tarjei J. Svensen

Aryan Tari følger spent med på det avgjørende partiet mellom kameratene Johan Salomon og Johan-Sebastian Christiansen. Foto: Tarjei J. Svensen

– Jeg digger Aryan og er en stor fan. Han er en superhyggelig gutt, kjempesympatisk, ydmyk og jordnær. Det eneste jeg er redd for er at det blir litt mye som skal hvile på skuldrene hans. At det blir mye press. Jeg håper han klarer å bevare gleden.

Han mener likevel det er for tidlig å spå hvor langt Aryan kan nå, om det blir en spiller på 2700-nivå blant de 50 beste i verden eller om han blir en spiller helt i verdenstoppen.

– Han har det riktige miljøet rundt seg og slik sett minner det veldig mye om det Jon Ludvig og Magnus når det gjelder foreldre og at det ikke er noe press derfra.

LES OGSÅ: Tari: – Veldig stort å ha blitt norgesmester

Neste skoleår begynner Tari på Simen Agdesteins sjakklinje på NTG i Bærum. Da blir Norges fremste juniorer som Lars Oskar Hauge, Johan-Sebastian Christiansen, Johan Salomon, Kristian Stuvik Holm, Sebastian Mihajlov og Benjamin Haldorsen samlet. Det blir ti timers sjakktrening i uken, rundt 250 timer totalt. Så kommer alle turene i tillegg.

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Tarjei J. Svensen

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Tarjei J. Svensen

Toppsjakksjefen: – Aryan har noen viktige kvaliteter

Jonathan Tisdall, stormester og toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund fulgte Eliteklassen tett og merket seg Aryans seire mot stormestrene Einar Gausel og Rune Djurhuus.

– Aryan imponerte, spesielt med svart mot de erfarne stormesterne. Han er fortsatt noe ujevn i kantene, men han viste også nye styrker.

Hvor langt kan han nå?

– Jeg vil ikke komme med noen spådommer. Men Aryan, ved siden av å være ung, har noen viktige kvaliteter. Han er fornuftig, jobber hardt og viktigst av alt så elsker han spillet.

Den 56-årige stormesteren, som skrev den prisbelønte sjakkboken Improve Your Chess Now, mener det ikke bare er talent som avgjør hvor god man blir.

– Jeg liker ikke å snakke om talent fordi jeg mener det gjør folk lat og konservativ. Det er andre kvaliteter som hardt arbeid og entusiasme som betyr mest. Talentet kan vi bedømme senere etter hvor mye det bidrar til den kombinasjonen. Så lenge man trives med å jobbe, så vil ting gå bra.

Atle Grønn. Foto: Tarjei J. Svensen

Atle Grønn. Foto: Tarjei J. Svensen

Grønn: – De unge er mer på hugget

Atle Grønn, internasjonal mester, sjakkspaltist i Dag og Tid og sjakkekspert i NRK, unner Tari NM-gullet.

– Både Aryan og Johan fortjente å vinne. Det ble litt tilfeldig på slutten. Men jeg er veldig glad for at Aryan kom tilbake. Jeg tror alle unner han seieren. Han er godt likt av alle.

Flere snakker om et generasjonsskifte, er du enig i det?

– Ja, men det er jo sånn at de unge kan fremdeles tape mot Gausel, Elsness og Djurhuus og de der. Så de har ikke passert dem eller befinner seg på et helt annet nivå. Men de er litt mer på hugget enn den tidligere generasjonen.

Grønn spilte selv i eliteklassen for 17. gang og klarte å hente seg inn etter å ha startet med tre strake tap. Til slutt ble det 4 poeng og 18.plass på NRK-eksperten.

– Jeg debuterte i eliteklassen i 1988. Og det å spille mot folk som er født på 2000-tallet … det er noe absurd over det! Jeg synes det er sjarmerende. Så er det de faste traverne som har spilt i eliten i 25-30 år. Det er fascinerende.

Den ferske norgesmesterens neste turnering er Sardaran Open i foreldrenes hjemland Iran fra 22. – 30.juli. Tari er rangert som nummer 11 i feltet med 14 stormestere.

SE OGSÅ: Alle Sjakkbloggens saker om Landsturneringen 2015
Pappa Siamak er en viktig brikke for Aryan. Her har 16-åringen akkurat blitt norgesmester. Foto: Tarjei J. Svensen

Pappa Siamak er en viktig brikke for Aryan. Her har 16-åringen akkurat blitt norgesmester. Foto: Tarjei J. Svensen

(Besøkt 1 369 ganger, 1 besøk i dag)