Salomon stoppet av Gausel: – Nå er det vidåpent

Einar Gausel klarte å stoppe Johan Salomon, mens Aryan Tari slo Frode Urkedal. Dermed er det igjen vidåpent i kampen om kongepokalen.

av Tarjei J. Svensen

Johan Salomon (18) sitt spill har vekket oppsikt spillet sitt i Eliteklassen i Landsturneringen. Stormesterne Østenstad og Djurhuus ble kjørt grundig over av 18-åringen. Høydepunktet kom med kølleslaget mot kompis og ratingfavoritt Aryan Tari i 4.runde.

LES OGSÅ: Juniorfavoritt Sebastian (16) nær ved å droppe NM

Selv norgestoer Jon Ludvig Hammer var begeistret.

Det der er klasse!

Men i 6.runde onsdag var det bom stopp for Nordstrand-spilleren.

Den gamle ringreven Einar Gausel har åpenbart ikke tenkt å gi slipp på muligheten til å ta sitt fjerde NM-gull. I partiet stilte han seg opp med det som er kjent som pinnsvin-oppstillingen. Svart står tilsynelatende litt passivt med bønder på sjetteraden. Men plutselig kommer piggene ut.

Einar Gausel i 5.runde. Foto: Yerazik Khachatourian

Einar Gausel i 5.runde. Foto: Yerazik Khachatourian

Salomon ble kanskje litt for ambisiøs i fortsettelsen og kom inn i et vanskelig dronningsluttspill. Til slutt kollapset det.

Salomon har ingen grunn til å miste motet etter dette. På Twitter skrev han:

Jeg tapte etter et kampparti. Det er ikke så mye annet enn å gjør enn å komme seg tilbake og gjøre seg klar for de siste rundene.

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall heier på Salomon.

Jeg håper Johan kan holde nervene i sjakk ettersom han har både NM-tittelen og stormesternapp å spille for.

Aryan Tari og Frode Urkedal barket sammen, men 16-åringen fikk inn støtet i det 20. trekket. Foto: Yerazik Khachatourian

Aryan Tari og Frode Urkedal barket sammen, men 16-åringen fikk inn støtet i det 20. trekket. Foto: Yerazik Khachatourian

Dermed kunne Aryan Tari benytte sjansen til å hente inn Salomons ledelse, som var på et helt poeng før 6.runde. Nå står de derimot helt likt.

SE OGSÅ: Alle Sjakkbloggens saker om Landsturneringen

Frode Urkedal kom tilsynelatende godt ut av sin klassiske Fransk-åpning. Men med 17.f5 startet komplikasjonene for alvor. Den pene manøveren 20.f6 fulgt av 21.Sg4! avgjorde partiet.

Dermed lever drømmen om NM-tittel i høyeste grad også for 16-årige Aryan Tari. Om den nye utviklingen i Eliteklassen, sier Tisdall til Sjakkbloggen:

Aryan henter seg inn igjen og det er spennende. Og man skal ikke avskrive Einar. Må ha en veteran å heie på også. Nå er det helt åpent igjen.

Erlend Mikalsen (21) imponerer

Kan Erlend Mikalsen ta IM-napp? Foto: Tarjei J. Svensen

Kan Erlend Mikalsen ta IM-napp? Foto: Tarjei J. Svensen

En annen som er verdt å merke seg, er 21-årige Erlend Mikalsen. Med seieren over Magne Sagafos, er Alta-spilleren i rute til sitt første napp i IM-tittelen.

Ifølge Sjakkbloggens beregninger, trenger Mikalsen minst 1,5 poeng på de siste tre rundene for å sikre nappet.

Tisdall er allerede en fan av den kompromissløse angrepsspilleren.

Mikalsen virker kapabel til å holde et stabilt nivå rundt IM-styrke nå og det er veldig tilfredsstillende for meg etter å ha tatt «risikoen» ved å ta ham ut. Han er en fryktløs spiller som er veldig morsom å følge med på.

Ellers ble det en kamprunde hvor bare to partier endte remis. Djurhuus, Elsness og Stuvik Holm hektet seg på teten med seire.

r7-elite

Før 7.runde, er det fortsatt helt jevnt i kampen om Kongepokalen. Minst seks spillere er fortsatt fullt med i tetstriden.

SE OGSÅ: Alle resultatene fra Landsturneringen

r7-elitetopp

Da er det duket for spennende oppgjør der Tari og Salomon begge spiller med svart mot henholdsvis Rune Djurhuus og Kristian Stuvik Holm.

runde7-elite

Se flere bilder på Sjakkbloggens Facebook-sider.

DSC_0238 DSC_0241 DSC_0247 DSC_0250 DSC_0260 DSC_0262 DSC_0274 DSC_0276 DSC_0278 DSC_0280 DSC_0284 DSC_0287 DSC_0295 DSC_0299 DSC_0320 DSC_0326 DSC_0328 DSC_0331 DSC_0342 DSC_0358

(Besøkt 992 ganger, 1 besøk i dag)